Атакама е најсувото место на светот, но на периоди се претвора во цветна пустина

Пустината Атакама во Чиле е најсувото место на светот, но еднаш во неколку години, мал дел од неа во пролет е прекриен со виолетови и жолти цвеќиња. Научниците го проучуваат овој феномен за да научат како растенијата се прилагодуваат на климатските промени. Пата де гванако и ананука се меѓу 200 видови цвеќиња кои можат да цутат во ова негостољубиво