притисни ентер »

Топ вести

Наука

НАСА објави неверојатни фотографии од површината на Јупитер

НАСА објави неверојатни фотографии од површината на Јупитер

НАСА неодамна објави нови фотографии од оваа мистериозна планета. Фотографиите се направени од нивното вселенско летало Џуно, што е прво блиско летање до Јупитер од 2016 година. Важно е да се напомене дека Јупитер нема јасно дефинирана цврста површина како Земјата, туку е еден од таканаречените гасовити гиганти, составен претежно од водород и хелиум

Пандемијата го направи светот потивок, па земјата помалку вибрира

Пандемијата го направи светот потивок, па земјата помалку вибрира

Некогаш преполните улици сега се празни. Сообраќајот е сведен на минимум и сѐ помалку и помалку луѓе се движат наоколу. Глобалните мерки за спречување на ширењето на коронавирусот го направија… Текстот Пандемијата го направи светот потивок, па земјата помалку вибрира е превземен од USB.mk . The post Пандемијата го направи светот потивок, па земјата

Автономни возила пренесуваат тестови за коронавирус

Автономни возила пренесуваат тестови за коронавирус

Здравствени работници ги ставаат тестовите во возило, ги обезбедуваат, по што компјутерот кој го контролира возилото се упатува кон лабораторија. По земањето примероци за тестирање на COVID-19, потребно е истите… Текстот Автономни возила пренесуваат тестови за коронавирус (ВИДЕО) е превземен од USB.mk . The post Автономни возила пренесуваат тестови

ШтоТиТежи: Правам многу работи, ама постојано чувствувам празнина

ШтоТиТежи: Правам многу работи, ама постојано чувствувам празнина

Рубриката #ШтоТиТежи постои за одговарање конкретни прашања што ги мачат младите. Група на психолози-психотерапевти ќе дадат стручно мислење и совет на прашања поставени од страна на нашите читатели, а прашањата и одговорот на психологот секој четврток ќе бидат објавувани на нашиот сајт, секако анонимно. Имам 21 години и се обидувам што е можно повеќе

Науката докажува дека имате моќ да го промените ставот за животот: 25 начини за среќа

Науката докажува дека имате моќ да го промените ставот за животот: 25 начини за среќа

Когнитивно - бихејвиоралната терапија може да му помогне на секој да се справи со негативните мисли! Некои луѓе просто зрачат со среќа: секогаш се смеат и забавуваат и успеваат да се ослободат од негативните емоции и искуства. Но, доколку мислите дека нема шанси вие некогаш да бидете такви, грешите. Науката докажува дека имате моќ да го промените ставот

„Отвори го пенџерчето!“ –  одлична прeвенеција против вируси

„Отвори го пенџерчето!“ – одлична прeвенеција против вируси

Не сум доктор и се што ќе прочитате тука е мое лично мислење . Деновиве многу се зборува за миење на рацете. „Миј раце, држи дистанца и седи дома…“ Толку многу се зборува за миењето раце што забораваме да ги споменеме советите: Избегнувај затворени, непроветрени простории. Избегнувај простории во кој воздухот рециркулира т.е истиот воздух врти во просторијата

Нова апликација „Граѓанин на науката“ ги вклучува сите возрасни во борбата против Ковид-19

Нова апликација „Граѓанин на науката“ ги вклучува сите возрасни во борбата против Ковид-19

За луѓето да помогнат во борбата против новиот коронавирус, покрената е нова иницијатива од лекарите-научници од Универзитетот во Калифорнија, Сан Франциско, наречена „Ковид-19 граѓани на науката“, ќе им овозможи на сите луѓе над 18 години да помогнат во борбата против болеста. Ширењето на Ковид-19 се разликува кај поединци и региони, а факторите што

Изолираната куќа на НАСА во која престојуваат астронаутите

Изолираната куќа на НАСА во која престојуваат астронаутите

Астронаутите се дисциплинирани и се тренираат за да бидат способни за решавање комплицирани проблеми во тешки услови. Сепак, тие се луѓе како и сите нас и понекогаш сакаат да избегаат од сите проблеми и обврски. Во денешно време тоа е предизвик за многумина од нив бидејќи се славни на светско ниво. Но треба да се знае дека многу астронаути имаат можност

Погледнете како изгледа респираторот на Tesla направен од делови за Model 3

Погледнете како изгледа респираторот на Tesla направен од делови за Model 3

Американската компанија Tesla им се придружи на останатите производители на автомобили во борбата против пандемијата на коронавирусот. Tesla моментално не произведува автомобили во погоните во САД, а инжинерите се ангажирани за друга намена – од достапните ресурси да произведат респиратори за потребите на здравствениот систем во земјата. Целта е индустријата

ГЕНИЈАЛЦИТЕ НИЗ ИСТОРИЈАТА: Алберт Ајнштајн

ГЕНИЈАЛЦИТЕ НИЗ ИСТОРИЈАТА: Алберт Ајнштајн

Во многу нешта 20 век отскокнува од претходните епохи. Век на две светски војни, атомски бомби, но и спектакуларни научни откритија за спознавање на унивезумот. Крајностите, со сиот свој парадокс, се соединуваат во генијалниот ум на Ајнштајн, чиј истражувачки труд допринел за развој на теоријата на релативитетот, но и за атомската бомба – факт што