притисни ентер »

Извори

Религија

Рајчица низ фоготографското око на Стефан Рајхл
Рајчица низ фоготографското око на Стефан Рајхл

Рајчица низ фоготографското око на Стефан Рајхл

Манастирот „Св. Георгиј Победоносец“ е женски манастир. Првиот храм кој се наоѓал на истото место каде што е денешниот е направен во XVI век,мкој пак, е изграден во XIX век, 1835 година како метох на Бигорскиот манастир. Тоа е времето кога игумен на Бигорскиот манастир бил архимандритот Арсениј од Галичник. Црквата била зографисана и живописана во

„Леси се врача кучи“

„Леси се врача кучи“

Сега откако заврши употребната вредност на ПОА, таму некаде по 24 мај оваа година, веројатно тамошниот клир има доста слободно време па го користи за анализирање на текстовите објавени на религија.мк. Тоа ме радува и тоа е добро. Па еве решив и јас да им посветам две три реченици како одговор на соопштението. Прво, и врапчињата знаат, а знаат и владиците

Нова база на податоци за цркви и манастири

Нова база на податоци за цркви и манастири

Наесен ќе биде ставена во употреба специјализирана база на податоци поврзани со недвижното православно културно наследство, која ќе дава препораки за превентивни и заштитни конзерваторски интервенции. – Специјализираната база на податоци ќе биде достапна онлајн и ќе содржи информации во однос на опфатените православни објекти како: основни податоци

ПОА: Денес и врапчињата знаат дека во РСМ има двајца архиепископи

ПОА: Денес и врапчињата знаат дека во РСМ има двајца архиепископи

Православната охридска архиепископија, реагира на текстот на Религија.мк, во кој се посочува зошто и по потпишувањето на Томос од страна на СПЦ за МПЦ-ОА, се уште во Македонија функционираат две цркви и двајца архиепископи. ПОА во соопштение објаснува дека станува збор за техничко прашање. Еве ја реакцијата во целост. Православната Охридска Архиепископија

Зошто за СПЦ во Македонија има двајца Архиепископи?

Зошто за СПЦ во Македонија има двајца Архиепископи?

Предраг Поповиќ, еден од омилените свештеници на СПЦ следниот викенд ќе биде гостин на Македонија, но неговите предавања и литургии ќе ги слушаат верниците на Православната Охридска Архиепископија ПОА, бидејќи ќе биде нивен гостин. Отец Поповиќ во Македонија доаѓа на покана и со Благослов на Архиепископот Охридски и Митрополит Скопкси г.г. Јован IV

Како на Пахомије му беше опростено „грдото“ минато

Како на Пахомије му беше опростено „грдото“ минато

Врањскиот владика Пахомије, од сите епископи на СПЦ, има најмногу путер на главата, но одамна му е простено „грдото минато“, ако некогаш црковниот и државниот врв за нешто и воопшто му замерувале. Тој беше обвинет за педофилија, но случаите се застарени. Се најлошо зборуваше за Македонската православна црква, еднаш му беше забранет и влез во Македонија,