притисни ентер »

Извори

ПРИКАЗна

Поликарп Арсеновски: За да ги задржиме младите во Македонија, итно мора да ги унапредиме образовните процеси
Поликарп Арсеновски: За да ги задржиме младите во Македонија, итно мора да ги унапредиме образовните процеси

Поликарп Арсеновски: За да ги задржиме младите во Македонија, итно мора да ги унапредиме образовните процеси

Поликарп Арсеновски има повеќе од дводецениско искуство на различни лидерски позиции. Тој е основач на АПОД и иновативниот софтвер за онлајн пазар на труд „Тривити“. Со него како експерт со долгогодишно искуство во полето на развој на потенцијалите кај луѓето, разговаравме за можностите за унапредување на човечкиот капитал како важен компаниски ресурс

Наташа Ивановска: Платата и фиксното работно време, не се мотиватор за младите денес
Наташа Ивановска: Платата и фиксното работно време, не се мотиватор за младите денес

Наташа Ивановска: Платата и фиксното работно време, не се мотиватор за младите денес

Има едно тврдење кое вели платата е демотиватор, не мотиватор. До одредено ниво ако ги задоволува основните потреби на вработениот е клучен мотиватор. За оние позиции кои се над тој минимум, платата престанува да биде клучниот мотиватор.Сите сакаме да заработиме повеќе, но не се стимулираме со тие месечни бонуси на начин на кој сопствениците би очекувале

Смеењето и здравјето

Смеењето и здравјето

Смеењето секогаш нѐ асоцира на нешто што е позитивно. Со смеењето искажуваме задоволство, радост, среќа, забава. Смеењето претставува експресија на позитивно чувство на нашето лице, но и на целото тело. Нашиот мозок, како реакција на некои позитивни случувања, лачи хормони ендорфин, допамин и серотонин. Тоа се хормоните кои на нашето тело му јавуваат

Убавиот комплимент е секогаш добредојден

Убавиот комплимент е секогаш добредојден

Дали може да се сетите кога последен пат сте дале или примиле комплимент? Примањето комплимент е слично како примањето подароци. Тоа е збир на позитивни енергии низ кои, на тој кој ви е драг, едноставно му го правите денот поубав. Честопати комплиментите знаат позитивно да влијаат на оние кои ги даваат, но и на тие кои ги примаат. Меѓу подобрите комплименти

Деспина Ковачевска: Милениците имаат карактер, како и ние

Деспина Ковачевска: Милениците имаат карактер, како и ние

Приказна Зошто е убаво да се има миленик? Деспина Ковачевска Прекрасно е да се има миленик, затоа што ти го исполнува денот. Те активира на повеќе полиња. Прво, физички сме активни, ментално не стимулира и ти го исполнува животот на начин на којшто ако немаш миленик не можеш да разбереш зошто. Мора да се прошеташ со нив, иако имаш обврска мора да сметаш

Сања Бошковска: Животните на љубов, враќаат со љубов

Сања Бошковска: Животните на љубов, враќаат со љубов

Приказна Како започна вашата приказна? Сања Бошковска Сакам да кажам дека овој мал бизнис и содржина на социјалните медиуми што ги посветувам за милениците, конкретно за кучињата е затоа што сакам да дадам еден свој, личен општествен придонес како кон кучињата, така и кон луѓето. Сметам дека кога би знаеле повеќе и би се едуцирале, какви придобивки

Астерфест ги прогласи најдобрите: Златна потковица за иранскиот филм СВЕДОК на Али Азгари

Астерфест ги прогласи најдобрите: Златна потковица за иранскиот филм СВЕДОК на Али Азгари

Официјалното жири на 17-тиот „Астерфест“ во состав: Владимир Перовиќ, Мими Ѓоргоска-Илиевска, Мимоза Рајл, Столе Ангелов, ги награди следните филмови: Златна потковица – СВЕДОК на Али Азгари (Иран / Франција): Филмот ја пресликува реалноста во која пред се случуваат настани кои отсликуваат еден навидум обичен ден. Овие настани трајно можат да го изобличат

Приказна од Приштина: Дуа Липа ја запали публиката на фестивалот Сани Хил

Приказна од Приштина: Дуа Липа ја запали публиката на фестивалот Сани Хил

Завчера во Приштина, во Гермија парк започна третото издание на „Сани Хил Фестивал“. На првата фестивалска вечер настапуваа Елвана Џата, Галоски и светската ѕвезда со потекло од Косово, Дуа Липа. Брилијантниот настап на Дуа почна со еден од најголемите хитови „Physical“ од нејзиниот последен албум „Future Nostalgia“, со што ја раздвижи атмосферата