притисни ентер »

Извори

Pharma News

Иновативни научни средства во терапијата на келоидите
Иновативни научни средства во терапијата на келоидите

Иновативни научни средства во терапијата на келоидите

Споделете со пријателите! Tweet Мерки за спречување на келоидни лузни О пишани се неколку иновативни терапевтски методи за третман и превенција на овие состојби, но нивната оптимална употреба за успешно управување со келоид сè уште не е дефинирана. Меѓу најновите, иновативни, терапевтски стратегии за управување со хипертрофични лузни и келоиди се митомицин-Ц,

Испитување на нухална транслуценца

Испитување на нухална транслуценца

Споделете со пријателите! Tweet Нухална транслуценца – НТ (nuchal translucency, NT) е неинвазивен скрининг тест што се користи за да се утврди ризикот од развој на фетус со Даунов синдром или друго генетско нарушување. П ри овој преглед – ехо (ултразвук) се мери дебелина на кожниот набор на задната страна на вратот или насобраната течност во окципиталниот

Пливање за време на пандемија

Пливање за време на пандемија

Споделете со пријателите! Tweet Пливањето за време на пандемија е една работа, а толпата на плажа е нешто друго. П ливањето за време на пандемија е една работа а толпата на плажа е нешто друго. Како што завршува летото, се поголем број од нас сакаат да ги искористат последните денови на плажа и некако се чини дека тоа се прави се со поголема храброст

Прохормони

Прохормони

Споделете со пријателите! Tweet Пред да донесете одлука да земете хормони сериозно разгледајте ги и нивните несакани ефекти М ногу спортисти кои не сакаат да земаат анаболни стероиди, земаат прохормони. Тие се добра алтернатива за спортистите, но исто како и анаболиците, не се апсолутно безбедни. Опис и историја на хормоните: Прв претставник кој што

Грижата околу градината го чува вашето здравје

Грижата околу градината го чува вашето здравје

Споделете со пријателите! Tweet Водењето грижа за домашната градина или двор има многу позитивни физички и умствени придонеси. Прочитајте како мала градина или двор влијае на вашето здравје и расположение С о сигурност многу често барате некое хоби или активност која би ви го задржала вниманието, би ве релаксирала физички и умствено, додека само „чепкате“

Домашни лекови за превенција на келоиди

Домашни лекови за превенција на келоиди

Споделете со пријателите! Tweet Спречувањето на келоидите не е секогаш можно, но може да има неколку начини за да се намали ризикот од нивно добивање П Келоидите и хипертрофичните лузни во суштина се бенигни израстоци на фиброзните влакна кои се јавуваат како резултат на абнормална реакција на траума. Спречувањето на келоидите не е секогаш можно, но

Бојата на менструален циклус говори за вашето здравје

Бојата на менструален циклус говори за вашето здравје

Споделете со пријателите! Tweet Секоја жена треба да биде свесна за карактеристиките во текот на овие денови од месецот, бидејќи промената на бојата на крвта може да открие многу за здравјето на жената и да биде сигнал за појава или присуство на проблеми. М енструалниот циклус е многу важен и посебен период во животот на секоја жена. Некои минуваат

Излекуван пацинет од Ковид-19 со ЕКМО технологија

Излекуван пацинет од Ковид-19 со ЕКМО технологија

Споделете со пријателите! Tweet Со примена на ЕКМО технологија во клиничката болница „Аџибадем Систина“ е спасен животот на 45 годишен пациент заболен од Ковид-19 А стрит Селимај бил примен  во исклучително тешка здравствена состојба со прилично напредната ковид–пневмонија. Поради тоа прво бил ставен на респиратор, а по конзилијарното мислење на тимот

„Алкалоид“ и фондацијата „Трајче Мукаетов“ со донација од 170,000 евра за ЈЗУ „Општа болница Кавадарци“

„Алкалоид“ и фондацијата „Трајче Мукаетов“ со донација од 170,000 евра за ЈЗУ „Општа болница Кавадарци“

Споделете со пријателите! Tweet Во текот на 2019 и 2020 година „Алкалоид АД Скопје“ реализираше донација во „Општа болница со проширена дејност Кавадарци“ во вкупен износ околу 10.500.000 денари (170.000 евра) комплетно опремувајќи го „Интерниот оддел за женски болести“ на оваа јавна здравствена установа. П росторот од над 350м2, кој скоро три децении

Хемостаза, фибринолиза и каква врска имаат тие со Д-димер испитувањето

Хемостаза, фибринолиза и каква врска имаат тие со Д-димер испитувањето

Споделете со пријателите! Tweet За да се разбере процесот на коагулација и што всушност таа претставува, треба да се знае дека кај сите луѓе постојат и се во рамнотежа два процеси кои се спротивни по дејство – хемостаза и фибринолиза. З а да се разбере процесот на коагулација и што всушност таа претставува, треба да се знае дека кај сите луѓе постојат