притисни ентер »

Извори

Panacea

НАУЧНИЦИТЕ СО ОДГОВОР: Зошто некои луѓе одбиваат да носат маски?
НАУЧНИЦИТЕ СО ОДГОВОР: Зошто некои луѓе одбиваат да носат маски?

НАУЧНИЦИТЕ СО ОДГОВОР: Зошто некои луѓе одбиваат да носат маски?

Неодамнешно истражување од Бразил може да го расветли прашање зошто некои луѓе толку се спротивставуваат на носењето маска, иако тоа, заедно со хигиената на раце и одржувањето дистанца, е една едно од трите неизбежни препораки во спречување на ширењето на заразата со новиот коронавирус. Н аучниците од државниот Универзитет во Лондрини, заклучиле дека

ХОРМОНИ НА СТРЕСОТ: Како се создаваат и управуваат со организмот

ХОРМОНИ НА СТРЕСОТ: Како се создаваат и управуваат со организмот

Зад психичките и физичките реакции на стресот стои низа на телесни хромони, меѓу кои најважни се кортизол, адреналин и норадреналин. Б лагодарение на работата на симпатичниот нервен систем, реакциите на стрес кај секого се индивидуални, поради што некои лица во стресни ситуации ќе бидат напнати и ќе ја исфрлат негативната енергија од себе, а некои

Шест месеци од пандемијата се зад нас: Што сè уште не знаеме?
Шест месеци од пандемијата се зад нас: Што сè уште не знаеме?

Шест месеци од пандемијата се зад нас: Што сè уште не знаеме?

Зголемувањето на бројот на заразени автоматски ќе доведе до поголем број на тешки случаи за неколку недели. Но, прашањето е во кои размери? К ОВИД-19 денес е дел од нашите животи, шест месеци откако Светската здравствена организација прогласи пандемија со оваа инфекција. Тоа е непријател за кој научивме многу, иако никој не го знае одговорот на прашањето

ПАНДЕМИЈА СО КОВИД-19: СЗО ја предупреди Европа на сериозен бран на коронавирусот кој хара

ПАНДЕМИЈА СО КОВИД-19: СЗО ја предупреди Европа на сериозен бран на коронавирусот кој хара

Вчеравечер, регионалниот директор на СЗО, Ханс Клуге изјави дека само минатата недела пријавени се 300.000 нови инфекции. П оследните бројки на неделни случаи на новиот коронавирус во Европа ги надминаа резултатите забележани кога пандемијата прв пат го достигна својот пик во март, објави Светската здрвствена организација. Вчеравечер, регионалниот

Постои една последица од КОВИД-19 која сериозно ги загрижува лекарите

Постои една последица од КОВИД-19 која сериозно ги загрижува лекарите

МЕНТАЛНИ ПОРЕМЕТУВАЊА: Токму ова ги загрижува лекарите, а се можни последици од оваа болест. С тудија објавена во списанието Brain, Behavior and Immunity открила дека повеќе од половина од лицата кои се опоравиле од болеста КОВИД-19, подоцна страдаат од ментални пореметувања како депресија и посттрауматско стресно нарушување. Во оваа прва студија спроведена

КАНАДСКА СТУДИЈА: Мозочниот удар е нов симптом на коронавирусот кај младите пациенти и има разорни последици

КАНАДСКА СТУДИЈА: Мозочниот удар е нов симптом на коронавирусот кај младите пациенти и има разорни последици

Студијата објавена завчера во списанието Neurology, медицинско списание на Американската академија за неворологија открила дека стапката на смртност кај пациентите со КОВИД-19 кои имаат и мозочен удар е “исклучително висока“. М озочниот удар може да биде прв симптом на КОВИД-19 кај млади пациенти, покажува ново канадско истражување. Според оваа студија,

Можат ли симптомите на КОВИД-19 да се појават и веднаш да исчезнат?

Можат ли симптомите на КОВИД-19 да се појават и веднаш да исчезнат?

Како и за сите аспекти на оваа болест, се уште учиме за појавата на симптомите и нивниот развој. Д околку вашиот тест на вирусот SARS-CoV-2 бил позитивен, а вие одеднаш се чувствувате многу подобро, но потоа симптомите повторно се појават, јасно е дека ќе се запрашате дали тоа е нормално. Она кое досега се знае е дека симптомите на болеста може да

АНКСИОЗНОСТ ИЛИ ДЕПРЕСИЈА? Симптомите се различни, а еве како да ја препознаете разликата

АНКСИОЗНОСТ ИЛИ ДЕПРЕСИЈА? Симптомите се различни, а еве како да ја препознаете разликата

Се работи за два најчести ментални проблеми, а до квалитетно лекување може да се дојде само со добра дијагноза. Анксиозноста и депресијата често се јавуваат истовремено. А нксиозноста е состојба која делува на нашиот организам во целост: на мислите, на чувствата и на телото. Анксиозноста може да биде реакција на нешто реално од околината или нешто

Можно е во исто време да се има и коронавирус и грип: Еве што тие болести можат да му направат на вашето тело

Можно е во исто време да се има и коронавирус и грип: Еве што тие болести можат да му направат на вашето тело

Како се ближи крајот на летото, се поголема е загриженоста како ситуацијата со новиот коронавирус ќе изгледа наесен, кога ќе бидат активни и други болести, како грип. “С игурно може истовремено да се добие и грип и коронавирус, а тоа ќе има катастрофални последици за имуниот систем“, вели д-р Адриан Буроус, лекар по семејна медицина од Флорида. Всушност,

КОРОНАВИРУС НА ПОВРШИНИ: Колкав е навистина ризикот дека ќе се заразите на овој начин?

КОРОНАВИРУС НА ПОВРШИНИ: Колкав е навистина ризикот дека ќе се заразите на овој начин?

Пред неколку месеци загриженоста околу преживување на новиот коронавирус на тврди површини беше актуелна тема. Со оглед дека состојбата не е станата ништо побезбедна, советите да се заштитиме се се уште на сила. Знаеме дека вирусот најчесто се шири по капков пат, а значи ли тоа дека може да се заразиме со допирање на кутија со житарки која само што

Минатата зима сте се чувствувале необично и мислите дека сте прележале зараза со коронавирус? Овие знаци покажуваат дали сте биле во право

Минатата зима сте се чувствувале необично и мислите дека сте прележале зараза со коронавирус? Овие знаци покажуваат дали сте биле во право

КОВИД-19 ИЛИ...? Без разлика дали мината зима сте имале “лоша“ настинка или кашлица која никако не поминувала, нормално е да се прашувате дали бил во прашање новиот коронавирус. Дотолку повеќе што е потврдено дека вирусот се ширел порано отколку што мислевме. “К ај повеќето луѓе новиот коронавирус не предизвикува компликации и симптомите е можно да

ТАБЕЛА: Како да разликувате зараза со коронавирус од настинка и грип?

ТАБЕЛА: Како да разликувате зараза со коронавирус од настинка и грип?

Симптомите на зараза со новиот коронавирус се слични со симптомите на настинка и грип. Проверете како да ги препознаете симптомите на инфекцијата ако се сомневате дека сте заразени и телефонски контактирајте го својот матичен лекар. С поред расположливите податоци, КОВИД-19 трае од два до 14 дена, со тежишна линија/просек од пет, шест дена. Засега