притисни ентер »

Извори

Окно

Каде престануваат милијардите?
Каде престануваат милијардите?

Каде престануваат милијардите?

Бројот на жители на планетата се приближува кон осмата милијарда. Овој застрашувачки голем број го отвора прашањето дали ќе има доволно ресурси, во храна и енергија, за да опстане човечката цивилизација. Или да опстане самата планета. Сега на планетата има 7,7 милијарди луѓе, а кога ќе го прочитате овој текст во светот ќе има 200 повеќе. Ако отидете

Причините за една војна

Причините за една војна

„Сè уште не знаеме што ни се случи во 2001“ е рефрен кој, во Македонија со неподнослива леснотија го повторуваат политичари и интелектуалци, од кои сепак се очекува да знаат. Во меѓувреме, навистина не знаејќи што ни се случи во 2001, една сосема нова генерација ученици и студенти, со чувство на загубено достоинство, протестираат по улиците на македонските

Погубното влијание на Охридскиот рамковен договор врз развојот на граѓанската држава

Погубното влијание на Охридскиот рамковен договор врз развојот на граѓанската држава

Во Македонија имаше дискриминација врз основа на етничка припадност. Долготрајна, неприкриена, со погубни последици. Етничките Албанци имаа пониско образование, полоша здравствена заштита, помалку услуги од страна на администрацијата, помала судска заштита и беа надвор од клучните процеси на одлучување. Промената беше неопходна. Меѓутоа немаше ниту

Ружди меѓу догмата и антидогматскиот пристап

Ружди меѓу догмата и антидогматскиот пристап

Извонредно напишан, расказот „Праменот на пророкот“ на Салман Ружди е антидогматски расказ. Толку е брз и динамичен што младото момче со кое почнува расказот веќе до крајот од првиот пасус е речиси мртво од насилен напад. И сите последователни настани во овој истовремено реалистичен, магично-реалистичен, алегориски, суров, сатиричен, игрив, мрачен

Јазовеце

Јазовеце

- Кое е животноно што моча? - ЈазоВЕ-ЦЕ.

Нова српска (а ко да е наша) сатира (13) - Не сме глупи колку што мислите! Поглупи сме.

Нова српска (а ко да е наша) сатира (13) - Не сме глупи колку што мислите! Поглупи сме.

Не сте пијан. Ова е навистина дупло дно. Горан Радосављевиќ Не сте пијан. Ова е навистина дупло дно. Не сме глупи колку што мислите! Поглупи сме. Можеме да се сликаме со државниот апарат. Митар Ѓериќ Лаки Не плашете се од иднината. Ваму нема да дојде. Дојде демократијата, ама тоа нека остане меѓу нас. Власта влезе во сите пари на општеството. Радмило

10 објаснувања зошто планетата Земја не е рамна плоча!

10 објаснувања зошто планетата Земја не е рамна плоча!

Теориите на заговор не само што се ненаучни, туку и можат да бидат штетни за човекот како индивидуа и да го уназадат општеството како целина. Подолу набројуваме 10 докази зошто планетата Земја не е рамна плоча. Земjата не е рамна плоча! #1 Уште старите народи (пред 2.000 години) знаеле дека Земјата е сферична. Кога ги гледале бродовите како заоѓаат

Храна во геометриски секвенци

Храна во геометриски секвенци

Адам Хилман, уметник од Њу Џерси, сериозно ги зема препораките за балансирана исхрана. Секое парче јаболко  го комбинира со четвртина краставица, преполовено киви и излупена банана во прецизен распоред на бои. Хилман ја организира храната во обрасци и геометриски секвенци: „Има нешто убаво во работењето со нешто толку минливо, а убавината на материјалите

Еволуција на азбуката

Еволуција на азбуката

Мет Бејкер создава корисни визуелни водичи кои сумираат стотици, а понекогаш и илјадници години историја во графикони. Постерот „Еволуција на азбуката“ фрла поглед на речиси 3.800 години од еволуцијата на латинската азбука, следејќи ја од египетските хиероглифи (околу 1750 п.н.е.) преку феникискиот, раниот грчки и латинскиот, и конечно, до денешните

Одржливи алтернативи за животинската кожа - од ананас преку морски плодови до кактуси

Одржливи алтернативи за животинската кожа - од ананас преку морски плодови до кактуси

Кожарската индустрија има повеќекратни негативни дејства во однос на планетата - од суровиот третман на животните и сечењето на шумите преку користењето големи количини вода и висок јаглероден отисок до отпад и загадување. Во моментов, најпознатата алтернатива за животинската кожа се прави од материјал на база на пластика, што исто така не е добро