притисни ентер »

Извори

Наука за сите

Рипариски шуми – нашите шумливи пријатели: разговор со екологот Ивана Лозановска [#16]
Рипариски шуми – нашите шумливи пријатели: разговор со екологот Ивана Лозановска [#16]

Рипариски шуми – нашите шумливи пријатели: разговор со екологот Ивана Лозановска [#16]

МУЗИКА: Purple Planet Music Звукот на моторните пили е најстрашниот звук за дрвјата. Неверојатно е колку сме им неблагодарни на овие прекрасни организми кои ни го прочистуваат воздухот, односно ни го снабдуваат со кислород, и со тоа – ни овозможуваат да дишиме. Но дрвјата прават и многу други корисни работи за нас – на пр. оние кои растат покрај реките

Научниот стерилитет во Македонија

Научниот стерилитет во Македонија

Медицинскиот стерилитет се дијагностицира кога една двојка не може да зачне потомство во рок од една година, се разбира, без употреба на контрацептивни средства. Македонскиот научен стерилитет е состојба во која земјата и после скоро триесет години независност не произвела повеќе од две меѓународно признаени научни списанија со фактор на влијание

Дали јапонскиот јазик е тежок?

Дали јапонскиот јазик е тежок?

Јапонскиот јазик е прилично интересен. Пишаната форма на јапонскиот јазик се состои од традиционалните кинески знаци наречени КАНЏИ (漢字 KANJI) кои пред околу 1500 години се превземени од кинеската цивилизација и фонетските знаци на гласовниот јапонски – ХИРАГАНА (ひらがな HIRAGANA) и КАТАКАНА (カタカナ KATAKANA). Сите три пишани симболички системи се пишуваат

Невидливата опасност – органските загадувачи: разговор со Милка Љончева [#15]

Невидливата опасност – органските загадувачи: разговор со Милка Љончева [#15]

МУЗИКА: Атанас Кирјаковски Добредојдовте и во оваа епизода од Наука за сите подкастот. Ако сте слушнале досега барем една епизода, ако сте слушнале барем еден разговор со некој од нашите паметни гости, веруваме ќе се сложите дека науката има моќ да го види невидливото, односно да ги открие и разоткрие убавините на реалноста. Но истовремено, мораме

КРАТКО И СЛАТКО: Стетоскоп за мозок!

КРАТКО И СЛАТКО: Стетоскоп за мозок!

Сѐ што е слатко – трае кратко. Денес го објавуваме последниот студентски труд од предметот Медиуми и Комуникации (МиК) на ФИНКИ во академската година 2019/2020. Оваа кратка статија ја напиша студентката Теодора Кочова и во неа зборува за еден современ метод на дијагностика на мозокот. Уште еднаш во името на Наука за сите им честитаме на сите студенти

Кога SARS-Cov-2 ни чукна на врата и непоканет влезе дома

Кога SARS-Cov-2 ни чукна на врата и непоканет влезе дома

Уште од самиот почеток, се наоѓам во епицентарот на COVID–19 тестирањето. Но за иронијата да биде најголема, се осеќав СКОРО (пишувам скоро, бидејќи имав неверојатни алатки на располагање) беспомошно кога вирусот ми чукна дома! Majка ми работи во Swisslion (Агроплод). Знаејќи за нејзината работа и постојаното мешање и размешување на луѓе, недостатокот

КРАТКО И СЛАТКО: Технологијата како алатка во лекувањето на деменцијата

КРАТКО И СЛАТКО: Технологијата како алатка во лекувањето на деменцијата

Ви презентираме уште едно одлично видео од предметот Медиуми и Комуникации (МиК) на ФИНКИ во академската година 2019/2020 изработено од студентката Ангела Маџар. Во него Ангела образложува труд во кој се презентираат позитивни ефекти на информатичката и комуникациската технологија во лекувањето на луѓе со деменција. Одличен избор и одлично сработено

КРАТКО И СЛАТКО: Загаденоста на воздухот во Македонија и економските трошоци на луѓето

КРАТКО И СЛАТКО: Загаденоста на воздухот во Македонија и економските трошоци на луѓето

Еве уште еден одличен студентски труд кој произлезе од предметот Медиуми и Комуникации (МиК) на ФИНКИ во академската година 2019/2020. Со задоволство денес ви го претставуваме видеото направенo од студентката Тамара Станикевска во која се дискутираат економските и здравствените последици по луѓето како резултат од аерозагадувањето во Македонија. ИЗРАБОТИЛА:

Психологијата на епидемиите (ВТОР ДЕЛ) [#14]

Психологијата на епидемиите (ВТОР ДЕЛ) [#14]

МУЗИКА: Purple Planet Music Добредојдовте во вториот дел од епизодата за психологијата на епидемиите. Во првиот дел , односно епизода 12 од Наука за сите подкастот заедно со Гоце Симоноски ја аргументиравме потребата епидемиите да се решаваат мултидисциплинарно, односно објаснивме како психолозите, социолозите и когнитивните научници можат да им помогнат

КРАТКО И СЛАТКО: Како се спречува вештачка интелигенција?

КРАТКО И СЛАТКО: Како се спречува вештачка интелигенција?

Денес на мени е трудот од студентот Гораст Ангеловски кој изработи инфографикон за предметот Медиуми и Комуникации (МиК) на ФИНКИ во академската година 2019/2020. Во истиот, Гораст опишува истражување во кое се анализира способноста на една вештачката интелигенција да развива тактички вештини за да порази друга вештачка интелигенција. Честитки! ИЗРАБОТИЛ: