притисни ентер »

Извори

Мои рецепти

Лимон колач
Лимон колач

Лимон колач

Еден прекрасен десерт, кој за жал не успеав да го поставам навремено за летен десерт. Го спремив, но заминав на одмор и остана не прикачен. Како и да е еве му место на оваа страница. На почеток да кажам дека не одзима многу време, дека додека се пече пандишпанот се спрема филот и се така на брзо се подготвува. Подготовка: 1. Ги матиме јајцата и шеќерот,

Грил сирење со сос од малини
Грил сирење со сос од малини

Грил сирење со сос од малини

Интересен спој на вкусови, интересен рецепт. Не многу сложен, Подготовка: 1. Сирењето ставете го на скара и испечете го, Можете и на грил тава да го средите. 2. Во кацерола ставете ги малините, водата шеќерот, па оставете да се вари, да се распаднат малините. Испасирајте добро. Додадете го нишестето и нека се згусне. Јас во мојот рецепт, го помешав

Тортиља со чиа семе

Тортиља со чиа семе

Подготовка: 1.Имаме тортиља со чиа семе (од големите).ја земаме и ја затоплуваме. 2. Во меѓувреме ја сечкаме сланината на коцки и ја пропржуваме. Врз нив ставаме јајце и пченка и го мешаме да се изедначи -да се испжи јајцето. 3. Вака приготвената смеса од јајце, пченка и сланина ја префрлуваме врз тортиљата. Врз нив ставаме павлака, краставичка и рендано

Пржени уштипци= мини ќофтиња

Пржени уштипци= мини ќофтиња

Подготовка: 1. Измесете ги овие состојки, Спојте ги убаво, нека прими месото од зачините и кромидот. Покријте со најлонска фолија и ставете во фрижидер. Нека отстои 2 часа. 2. После 2 часа, земете со мала лажичка и пуштајте во врел зејтин. Пржените уштипци ставајте ги врз кујнска хартија да ја упијат маснотијата. На здравје да ви се.

Посни колачи

Посни колачи

Подготовка: 1. Најпрво се става во длабок сад пивото, маслото, пецивото, ванилата и се меша со лажица. Потоа се додава гризот и брашното. 2. Се замесува тесто и се прават топчиња со големина на орев. 3. Во секое топче се става орев, бадем, локум, мармалад ....по желба и се редат топчињата во плехот од шпорет. 4. Се печат колачите на 200С-25мин. Се

Редена салата со наут

Редена салата со наут

Рецептот го видов многу одамна, па го спремив неколку пати. На почетоткот малку беа скептични за патлиџанот во тестенините, но ни се допадна овој вкус. Подготовка: 1. Ги сварив тестенините па ги исцедив. Постапката е многу едноставна, зашто редиме се едно врз друго. Јас користев длабока стаклена чинија. 2. Во неа најдоле ги ставив тестенините, а потоа

Зелена салата со булгур

Зелена салата со булгур

Вкусна салата, која за мене во овие жешки летни денови беше цел оброк Подготовка: 1. Краставицата ја лупиме и ја сецкаме на ситни коцки. Пиперката ја сецкаме на ситно. 2. Во длабок сад ги ставаме сецканата краставица, пиперка, копарот, магдоносот и лукот исецкан на ситно. Промешуваме. Ги додаваме лимоновиот сок, солта и маслиновото масло, промешуваме

Крем чорба од тиквичка

Крем чорба од тиквичка

Подготовка: 1. Во тенџере се ставаат сите зеленчуци сечкани на крупно и се варат околу 20мин. 2. Потоа сите зеленчуци се блендираат со блендер и се враќа да се вари во кое се додава овде гризот измешан со малку водичка. Се долева вода по желба според густината и се вари уште 5мин. Се сервира со малку јогурт и босилок.

Сочни коцки

Сочни коцки

Подготовка: 1. Се матат јајцата со постепено додавање на шеќерот. Кога ќе се згуснат јајцата се додаваат постепено другите состојки и се меша со шпатула. Се истура во подмачкано плехче се печи на 200С-25мин. Додека се печи се прави шербетот. 2. Кога е испечено тестото се прелива со топол шербет. Се сечи на коцки и се украсува со шлаг крем. На здравје

Чоко плазма торта

Чоко плазма торта

Подготовка: 1. Се матат 3 белки во цврст шам, со постепено додавање на 3 лажици шеќер. Потоа се додаваат жолчките, 3 лажици инстан какао, 3 лажици брашно, 1 пециво и 1 лажица масло и нежно се промешува. Добиената смеса ја распоредуваме на хартија за печење и се печи на 180С-15мин. Вака се прават и преостанатите бисквити. Значи треба да излезат 4 бисквити

Сочни ќофтиња во сос

Сочни ќофтиња во сос

Подготовка: 1. Во длабок сад се става меленото месо, јајцето, презлата и зачините. Се меси со рака и се остава да стои во фрижидер 30мин. 2. Се обликуваат топчиња и се пржат во загреано масло додека да поруменат. 3. Кога ќе се испржат кофтенцата во истото масло се додава 1,5 лажица брашно, црвен пипер, 200 мл вода и 3 лажици доматно пире. Овде се додаваат