притисни ентер »

Извори

Мои рецепти

Лесен ролат со јаболка
Лесен ролат со јаболка

Лесен ролат со јаболка

1. Излупете ги јаболката, пресечете ги на половина или четвртинки и потоа исечкајте ги на тенки ливчиња од околу 2 мм. Измешајте ги во сокот од лимон за да не отемнат и тргнете ги на страна додека го работите тестото. 2. Изматете ги најпрво белките со малку сол во цврст снег и оставете ги на страна. Местото каде што ќе стојат се препорачува да не е

Урнебес бомбици

Урнебес бомбици

Класика..... 1.Се соединуваат состојките, се меша убаво и се става во фрижидер во кутија со капак неколку часа,3-4, за да се спојат вкусовите. 2.Потоа со намрсени раце се обликуваат бомбици и валкаат во сусам. Може да се додаде и сувомеснато по вкус, како врат и итн.... На здравје!

Топено сирење на мој начин

Топено сирење на мој начин

Секогаш кога ќе ни се пријаде топено сирење си правиме во истиот момент и обично со тоа што имаме и дома нормално тоа користиме. Не е нешто многу сложен рецепт но ова е она како јас го правам дома. Мерките морам да кажам се од око, оти ретко кога мерам. Малечките земјени садови ги мачкам со ќечап , ја додавам изварката, малку фета и павлака да се соедини

Јафа - Кекс

Јафа - Кекс

Овој сочен кекс е идеален за љубителите на јафа вкусот. Наведените состојки се за тавче со димензии 20х30цм, и во тој случај врз светлиот пандишпан го ставам целиот фил, па ганаж глазурата. Овојпат пандишпанот го печев во мал калап (10х20цм) и го пресеков на пола, истотака и филот го поделив на пола и на крај завршив со ганаж. Изборот е ваш. Подготовка

Монте колач

Монте колач

Превкусен колач, топла препорака...)))) 1.На хартија за печење се распоредуваат 250 гр. крупно сецкани, претходно потпечени ореви, па врз нив се излева изматената кора, која се поготвува стандардно. Се печи на 180 околу 20 мин.. Топла се премачкува со чоколаден крем, јас со Линолада со лешник, (повкусна ми е и од Нутела) .Од тегличката од 350 гр. малку

Бротчиња - тесто за пица

Бротчиња - тесто за пица

Кој може да им оддолее....)))) 1.Во просеаното брашно се активира квасецот со малку шеќер и топла вода, да запени, па се додаваат останатите состојки и се меси меко, еластично тесто. Се изработува убаво,се премачкува со масло, покрива и се остава да надојде додека дуплира волумен,околу 1,5-2 часа. 2.Се дели на 6 дела, се формираат топки, се премачкуваат

Зимско макало

Зимско макало

1. Се варат сувите пиперки заедно со компирите моколу 25мин. Се оставаат во врелата вода да омекнат пиперките ,а компирите се вадат да оладат. 2. Се гмечат компирите,се чистат пиперките од лушпата и се толчат заедно со празот. 3. Се мешаат со компирите се додава сол и доматно пире .На крајот се попарува со врело масло.

Ориз тавка со маслинки

Ориз тавка со маслинки

1.Копаните се варат околу 1 ипол час и се става 1м.л сол во водата. 2.Се запржува на масло исецканиот кромидот малку па се додава исецканата пиперката и маслинките, потоа се додава оризот, 1м.л сол, 1м.л вегета и мелениот црн бибер(сето тоа убаво се запржува). 3.Се префрлаат во тава оризот и копаните и се додаваат 3 чаши(од 250м.л) вода(топла) во која

Детски ножиња

Детски ножиња

1.Маргаринот, јајцето и шеќерот во прав се матат. 2.Потоа се додава брашното и се меси, се расукува и се прават форми со калап. 3.Се редат на хартија и се печат на 200 степени во загреана рерна додека не заруменат. За декорација 1.Белките и шеќерот во прав се матат. 2.Се дели во повеќе чинии и се става боја по желба(колку бои сакате на толку поделете)

Гурабии со орев

Гурабии со орев

1. Од сите состојки се замесува тесто.Се остава да одмори и потоа се сучи кора со дебелина од 5мм.Со чашка ракиена се вадат месечинки.Се печат на 180С-10мин да останат бледи.Се увалкуваат топли во прав шеќер.