притисни ентер »

Извори

Македонска Нација

Манојил  (Мане) Јаковлески:  За сето зло што ЗЗ и СДС го имаат направено нема простување!
Манојил  (Мане) Јаковлески:  За сето зло што ЗЗ и СДС го имаат направено нема простување!

Манојил (Мане) Јаковлески: За сето зло што ЗЗ и СДС го имаат направено нема простување!

Манојил  (Мане) Јаковлески Гоце Делчев, спаси не од неспособни политичари Од осамостојувањето на земјата во 1990 г. наваму речиси да нема година, а да не започнат активности за разнебитување на македонскиот народ и држава. Тажно е што ова не допира ни до малиот мозок на елитата која е дел од потесното раководство на СДС, и кој знае веќе по кој пат,

Светислав Васев: Гоце е суштината на Македонија

Светислав Васев: Гоце е суштината на Македонија

Светислав Васев Гоце е суштината на Македонија. Македонија е држава која допринесе за светскиот мир. Бугарија е губитник во две светски војни. Во последната, на страна на фашистите. Потоа милениче на СССР, држава сателит на диктатури до пред 30 години. Бугарија од 1941 до 1944 е земја извршител на фашистичка Германија, а од 1945 до 1990 година извршител

Свечено ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГРОБОТ НА  СВЕТИ КИРИЛ ВО РИМ ВО 1978 година (22)

Свечено ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО РИМ ВО 1978 година (22)

ДЕСЕТТО ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ГРОБОТ НА СВЕТИ КИРИЛ ВО ВЕЧНИОТ РИМ По чнувајќи од 1978 година, со одлука ма Меѓурепубличкиот координационен одбор за културна и просветна соработка н а СФРЈ со странство, досегашната манифестација ,Денови н а македонската култура", беше заменета со пошироката манифестација под наслов „Југославија во чест на свети Кирил" ,

Од синот на Леа и Јаков Завулон, до внукот на Јехонија Завулон (15)

Од синот на Леа и Јаков Завулон, до внукот на Јехонија Завулон (15)

Во ова продолжение за читателите на  порталот „Македонска нација“ ќе ги претставиме имињата, зборовите, изразите, називите,  термините... кои се во „Библискиот речник“: Завулон - синот на Леа и Јаков, родоначелник на Завулоновото племе, до Зоровавел - семе од Вавилон, внук на Јехонија Завулон - син на Леа и Јаков, родоначелник на Завулоновото племе

Формирањето на црквата „Свети Климент Охридски“ во Торонто (2)

Формирањето на црквата „Свети Климент Охридски“ во Торонто (2)

По повод 30-годишниот јубилеј на првата македонска православна ц рква “Свети Климент Охридски“ е отпечатено д елото „ Македонски вознес ”, чиј автори се Славе Николовски-Катин и Фиданка Танаскова, Тоа е едно од значајните издани ја на Македонската православна црква „Свети Климент Охридски“, од Торонто, отпечатено во 1994, на 232 страници, на македонски

ТВ Сонце – популарен македонскиот национален сателитски медиум

ТВ Сонце – популарен македонскиот национален сателитски медиум

Телевизија „Сонце“, како национална сателитска телевизија, за првпат започна со  емитување  на  сопствена  програма во Македонија и во светот на 12.11.2008 година. Нејзин основач е господинот Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, кој ги финансира изградбата и развојот на телевизијата. Концепцијата и уредувачката политика на оваа ТВ-куќа е да информира за случувањата

Гоце Делчев роден 1872 а Бугарија прв пат станува држава 1878

Гоце Делчев роден 1872 а Бугарија прв пат станува држава 1878

Александар Џеповски: Гоце Делчев роден 1872 а Бугарија прв пат станува држава 1878 Никогаш ама тотално НИКОГАШ држава со име Бугарија или народ Бугари немало до тој датум. Се што ќе прочитате или некој ви " докажува " да си имате на ум дека е фалсификат, како и државата Грција прв пат создадена и никогаш пред 1832 како и Албанија 1913. Цел свет знаел

Народ без истоторија, е народ без идентитет!

Народ без истоторија, е народ без идентитет!

Свекрва Владата на Зоран Заев не вовлече во ситуација која ја доведе во прашање сувереноста и независноста на македонскиот народ и неговата држава. Иако никој нема мандат, оваа власт без да го праша народот, таа стави се на распродажба. Сoнцетo oд Кутлеш е нaциoнaлен симбoл нa Мaкедoнците вo цел свет и беше на македонското знаме од 1992 до 1995 година

Цртички и отровни стрелички  -  84

Цртички и отровни стрелички - 84

СТОП ЗА УРБАНАТА МАФИЈА 1. Хистеријата со корона вирусот не е повеќе ударна вест на македонските медиуми. Сега главна вест е урбаната мафија. Како диви загари пуштени од ланец од сите страни на Скопје стигаат бројни најави за до сега невидена градежна офанзива за изградба на станови и тоа не туку-така, ами со илјадници! Во  населбата Ѓрче Петров е

Валентина Талевска: Не ги чепкајте мустаќите на Гоце Делчев

Валентина Талевска: Не ги чепкајте мустаќите на Гоце Делчев

Валентина Талевска : Не ги чепкајте мустаќите на Гоце Делчев 4 (Четврти) Мај – сончев ден, зеленило и цвеќиња, убави мириси, цвркот на птици, пролет во цела своја убавина. Патронен празник на 40 училишта во Македонија. Најмногу училишта во Македонија на овај ден слават патронат, им доаѓаат гости – ученици и наставници од други училишта од цела  Македонија,