притисни ентер »

Извори

Крајбрежје

Во мислите – Наталија Наумовска
Во мислите – Наталија Наумовска

Во мислите – Наталија Наумовска

Во длабочината на мислите некогаш е темно и мрачно, а се појавува и светлина на крајот од најмрачниот тунел само ако сакаш да ја видиш. Во најдлабокиот дел од битието лежат твоите најискрени мисли што се претвораат во чувства, емоции или обични крици што не сакаш ни да ги испуштиш од страв дека ќе бидат прегласни. Во длабочината на мислите лежат други

На родените по нас – Бертолт Брехт

На родените по нас – Бертолт Брехт

I Навистина, живеам во мрачно време! Безопасниот збор е глупав. Безгрижното чело знак е на неосетливост. Оној што се смее само сè уште не ја примил ужасната вест. Какво е тоа време во кое разговорот за стеблата е речиси злостор зашто подразбира молчење за толку злодела! Зарем оној што таму мирно минува улица стварно не е дома за своите пријатели коишто

Езоп за деца: „Ѕвонче за Мачката“ – Поучна приказна

Езоп за деца: „Ѕвонче за Мачката“ – Поучна приказна

Еднаш, Глувците решија да се состанат за да се договорат како да се решат од нивниот страшен непријател, Мачката. А ако веќе не можат да најдат начин да се решат од неа, барем да најдат начин за можат да слушнат кога доаѓа, па да се скријат, зошто нешто веќе мораше да се направи. Со години трпеа терор, живееја во страв и поради тоа не можеа ни да излезат

„Жива ќе те запалам”, најновата книга од Александар Николовски која дополнително ќе ви го разгори жешкото лето
„Жива ќе те запалам”, најновата книга од Александар Николовски која дополнително ќе ви го разгори жешкото лето

„Жива ќе те запалам”, најновата книга од Александар Николовски која дополнително ќе ви го разгори жешкото лето

Повторно поразговараме со Александар Николовски, нашиот млад автор на трилери и мистерии, кој потекнува од Велес. Тој своите многубројни читатели повторно ги израдува со нов роман – „Жива ќе те запалам”. Како ни протече муабетот и какви интересни одговори ни даде, прочитајте во продолжение. Александар, првенствено ни е драго што имаме одличен повод

Песна на денот: „Слободата на сонувачите“ – Влада Урошевиќ

Песна на денот: „Слободата на сонувачите“ – Влада Урошевиќ

Денес ги споделуваме стиховите од поемата „Слободата на сонувачите “ на македонскиот поет, Влада Урошевиќ. Песната се состои од три строфи низ кои е опишана потребата за слобода на сонувачите, а како и каде тие ја пронаоѓаат својата слобода, прочитајте подолу. Целта им е далечен остров. Ако викате не ќе ве чујат. За нив е мошне просто да пловат против

Чекори – Гане Тодоровски

Чекори – Гане Тодоровски

По врвиците пусти, без зборови, од немирни претчувствија изустени, се влечеме низ ноќите занемени од дождот на умората покиснати, со полни грски надежи што сите други размисли пред себе ги потиснале. По стрмните височини на немирот, низ нерамнините на желбите набрекнати, по трагот на незнајните далечини, под товарот на долгите лишенија, чекориме… чекориме…

Бродолом – Лилјана Дирјан

Бродолом – Лилјана Дирјан

Се насукувам на твојот ‘рт на добрата надеж прска бродскиот клун, вреска кормилото откажуваат мерните инструменти, барометарот полудува, илјада атмосфери вода во часовниците, компасите се лепат за твојот магнет север па север СОС емитирам СОС безуспешно илјадити дел од секундата продира вода-вода-вода ранети места бродски тајни, исцртани графикони

6 интересни факти за Даниела Стил, една од најплодните авторки на денешницата

6 интересни факти за Даниела Стил, една од најплодните авторки на денешницата

Даниела Стил е најпродавана авторка и може да се потврди дека е меѓу најплодните авторки. Родена е на денешен ден во Њујорк. Нејзината продуктивност пркоси на годините и, иако оваа година наполни 75 години, таа не покажува знаци на стареење. Во последните пет години, таа објавувала дури шест или седум бестселери секоја година! Еве 6 интерени факти

Митот за Аријадна и Тезеј

Митот за Аријадна и Тезеј

Аријадна (грчки: Ἀριάδνη, Ariádnê) во грчката митологија е ќерка на критскиот крал Минос и кралицата Пасифаја, таа му помогнала на Тезеј да излезе од лавиринтот. Грчкото име на Аријадна веројатно доаѓа од критскиот префикс αρι, ari- = „највисок“ и зборот αδνος, adnos = „свет“. Митови Аријадна и Тезеј Андрогеј, синот на Минос, кралот на Крит бил убиен

Интерјву со Далибор Ивановиќ, пред почеток на втората сезона од подкастот „На гости кај Прилеп4анец“

Интерјву со Далибор Ивановиќ, пред почеток на втората сезона од подкастот „На гости кај Прилеп4анец“

Непосредно пред почетокот на втората сезона на подкастот „На гости кај Прилеп4анец“, имавме особена чест и задоволство да поразговараме со еден од неговите креатори, Далибор Ивановиќ. Првата сезона може да ја погледнете на следниот линк . Далибор Ивановиќ е автор на три книги, а за нив повеќе ќе дознаете во интервјуто подолу. 1. Здраво Далибор! Сакаме

Тајната на мислите – Сузана Д.Рулеска

Тајната на мислите – Сузана Д.Рулеска

Како поглед скриен во тајните свети како очи кои поглед бараат, како светлина од душата што извира како тајна што се бара себе си. Како ѕвездено небо над нас, како мене, како тебе, како нас е тој поглед скриен длабоко во тајната своја. Во храмот на светлината како без надеж, но со верба како суша во пустина, но со капка вода како отуѓени, но со љубов

Ден – А Век – Елизабета Дончевска Лушин

Ден – А Век – Елизабета Дончевска Лушин

Ти се чини, еден ден е, а векови се! Ти се чини, минато е… Минало, поминало а сегашност е! Ние тука, нашите, можеме во еден ден десет дена да ги проживееме. И во тој еден – десетдневен ден векови да протнеме! Векови од болка и чемер, од јадови и гневови, од победи и порази. Па како стари партали, на сонце да ги извадиме и болката и чемерот и јадовите

Људевит Гај, водач на хрватската национална преродба, основач на хрватската азбука

Људевит Гај, водач на хрватската национална преродба, основач на хрватската азбука

Људевит Гај е  водач на хрватската национална преродба и писател , роден е на денешен ден (Крапина, 8. 7. 1809 – Загреб, 20. 4. 1872). Тој израснал во семејство во кое се зборувало германски, но мајка му го негувала и кајкавскиот јазик. Гимназијата ја посетувал во родната Крапина, Вараждин и Карловац. Во 1826 година се запишал на филозофски студии