притисни ентер »

Извори

Index

Од кога луѓето почнале да носат ракавици?
Од кога луѓето почнале да носат ракавици?

Од кога луѓето почнале да носат ракавици?

Носењето на ракавици е навистина многу стар обичај. Тие се пронајдени од старите народи за заштита од студот. Се знае дека и Персијците и Римјаните носеле ракавици, а и во Хомеровата Одисеја се спомнува дека Лаерт додека се шета низ градината, носи ракавици. Порано ракавиците се изработувале само од кожа, а ги носеле претежно ловџиите и војниците за

Ова сигурно не сте го знаеле

Ова сигурно не сте го знаеле

* Мадрид е единствениот главен град во Европа кој нема река * Морковот содржи 0% масти * Стадионот Вебли има 2618 тоалети * На канадски 2 долари има знаме на САД * На афричкиот конитинент повеќето луѓе има мобилни телефони отколку банкноти * Комарците имаат заби * Просечна жена изговара 7000 зборови дневно, а просечен маж 2000 * Светскиот рекор за