притисни ентер »

Извори

Емитер

Бетадине суперефикасен против SARS-CoV-2?
Бетадине суперефикасен против SARS-CoV-2?

Бетадине суперефикасен против SARS-CoV-2?

По сите антибиотски, антивирусни и антипаразитски терапии, замислете на крајот да се покаже дека ова бил лекот за ковид – 0,5% раствор на јод го убива вирусот за петнаесетина секунди. Каков карагинан, какви бакрачи, ова е вистинскиот убиец. Првичните информации за ова дејство на Бетадине ги добивме од статија на порталот TimesNow , која ни се појави

Испратете фотографија на тема "50 Нијанси Воздух" и добијте награда

Испратете фотографија на тема "50 Нијанси Воздух" и добијте награда

Со цел да се подигне свесноста за квалитетот на воздухот во нашата земја, здружението "Еко-свест“ и Амбасадата на Кралството на Шведска ќе избираат најдобра фотографија на темата "50 нијанси воздух" . Сите фотографии, кои ќе бидат испратени до 15 октомври и кои ќе ги исполнуваат критериумите, ќе бидат дел од патувачката фото-изложба која ќе може да

EnGenius го лансираше Cloud To-Go

EnGenius го лансираше Cloud To-Go

– поедноставување на вмрежувањето за мали до средни бизниси EnGenius на 10 септември го најави Cloud-To-Go, кој им овозможува на кафулињата, хотелите, клиниките, продавниците и останатите бизниси лесно и брзо да вршат менаџирање со мрежата во движење преку мобилна апликација. Рубрика: Информатика Соработник: Јулијана Дамјановска Датум: Вторник, 22

Со Taxi -Такси најбрзо до такси превоз...

Со Taxi -Такси најбрзо до такси превоз...

... било кога и било каде! Вака барем вели тимот на cheekyEn, кои ја создадоа оваа мобилна апликација Рубрика: Информатика Соработник: Невенка Стојановска Датум: Понеделник, 21 Септември, 2020 - 13:30 Image: мобилни телефони паметни телефони мобилна апликација такси Taxi - Такси Гугл Плеј Google Play App Store Андроид апликациите со регистри на такси

Анализа на односот цена-ефективност: ивермектин vs. вакцина

Анализа на односот цена-ефективност: ивермектин vs. вакцина

Reddit спаѓа во првите 20 најпосетувани веб сајтови во светот. Регистрираните членови објавуваат содржини (линкови, текстови, слики) кои се гласаат позитивно или негативно од останатите членови. Објавите се организирани тематски во подгрупи наречени subreddits креирани од самите корисници и покриваат разни области како вести, политика, наука, филмови,

На Венера откриен знак кој упатува на постоење на живот!?

На Венера откриен знак кој упатува на постоење на живот!?

Астрономите деновиве објавија изненадувачко откритие за Венера – во погорните слоеви на нејзината атмосфера тие откриле знак којшто можеби укажува на животен процес. Знакот доаѓа во вид на молекули од гасот фосфин (phosphine). Рубрика: Астрономија и астронаутика Соработник: Петар Лагудин Датум: Петок, 18 Септември, 2020 - 11:15 Image: Уметничка визија

Десетици научни списанија засекогаш исчезнале од интернетот

Десетици научни списанија засекогаш исчезнале од интернетот

Како што открива едно неодамнешно истражување, осумдесет и четири онлајн-списанија со отворен пристап (ОП) од областа на природните науки и речиси 100 други од областа на општествените и хуманистичките науки, исчезнале од Интернетот во последните две децении. Причина – издавачите престанале да ги одржуваат сајтовите, потенцијално лишувајќи ги научниците

Зошто мојот глас звучи толку чудно кога го слушам на снимка?

Зошто мојот глас звучи толку чудно кога го слушам на снимка?

Повеќето од нас се изненадени кога за првпат ќе го слушнат својот глас на снимка и, главно, реакцијата секогаш е “дали навистина звучам толку ужасно?“. Затоа, многумина не сакаат да се слушаат себеси на снимка. Рубрика: Аудио и видеотехника Соработник: Димац Митковски Датум: Среда, 16 Септември, 2020 - 12:45 Image: глас звучен бран ушно тапанче снимка

Ивермектинот го прави Ковид-19 смртоносен колку сезонскиот грип

Ивермектинот го прави Ковид-19 смртоносен колку сезонскиот грип

Да претпоставиме дека терапијата врз база на ивермектин ќе почне да се применува во амбулантски услови, т.е. ќе се третира секој новопотврден инфициран, како и секој хоспитализиран со Ковид-19. Има две клучни прашања: 1. Колкав е ризикот од смрт на човек инфициран со SARS-CoV-2 (infection fatality rate, IFR) и третиран со терапија врз база на ивермектин

Државно првенсто во спортско  моделарство, категорија РУ Ф5Ј електроедрилици

Државно првенсто во спортско моделарство, категорија РУ Ф5Ј електроедрилици

Изминатиот викенд, односно на 13.9.2020 година на спортскиот аеродром крај с. Логоварди  во Битола  се одржа натпревар на најдобрите воздухопловни моделари во категорија РУ Ф5Ј електроедрилици, една од најпрестижните категории во која воздухопловните моделари покажуваат максимални знаења во областа на радиоуправувани модели. Рубрика: Макетарство и