притисни ентер »

Извори

Бизнис регулатива

ЕБРД: Целиот регион на Западен Балкан годинава ќе забележи пад на БДП од 5,1%
ЕБРД: Целиот регион на Западен Балкан годинава ќе забележи пад на БДП од 5,1%

ЕБРД: Целиот регион на Западен Балкан годинава ќе забележи пад на БДП од 5,1%

ЕБРД остана со својата прогноза од мај 2020 година дека Србија ќе има најмал пад на БДП во регионот од 3,5 проценти оваа година, се наведува во извештајот за регионални економски изгледи во септември, кој штотуку беше објавен на официјалната веб-страница на ЕБРД. Црна Гора и Албанија ќе имаат најголеми рецесии во регионот од по 9 проценти во 2020 година,

Бочварски: Финансиска помош и повеќе транспортни дозволи за транспортните компании

Бочварски: Финансиска помош и повеќе транспортни дозволи за транспортните компании

На пакетот финанскиска помош за компаниите како дел од четвртиот сет на економски мерки, се осврна министерот за транспорт и врски Благој Бочварски кој присуствуваше на 15-от традиционален собир на транспортери во организација на Асоцијацијата Макам Транс. Министерот потенцираше дека мерките се носат за да им се олесни работата на транспортните компании

Бесими најави ребаланс на буџет, нови кредитни линии за фирмите и поддршка од Развојната банка

Бесими најави ребаланс на буџет, нови кредитни линии за фирмите и поддршка од Развојната банка

Министерот за финансии Фатмир Бесими на денешната средба со Македонска банкарска асоцијација најави дека е подготвен ребалансот на буџетот со кој ќе има дополнително кратење на непотребните буџетски расходи со цел да се обезбеди реализирање на четвртиот пакет на мерки за помош на економијата погодена од кризата предизвикана од КОВИД-19 пандемијата

Истражување: Меѓу граѓаните има широко распространета перцепција за селективното владеење на правото

Истражување: Меѓу граѓаните има широко распространета перцепција за селективното владеење на правото

Меѓу граѓаните постои широко распространета перцепција за селективното владеење на правото. Оваа перцепција се должи како на личните, така и на пренесени искуства од општеството во целина. Податоците од истражувањето на Платформата на граѓански организации за борба против корупцијата покажуваат дека повеќе од 20% од граѓаните имале потреба или познаваат

Ќе се зголемат казните за прекршоци во животната средина

Ќе се зголемат казните за прекршоци во животната средина

На Единствениот национален регистар на прописи поднесен е Предлог Закон за изменување и дополнување на Законот за прекршоците со кој ќе се овозможи да се зголемат казните за прекршоците во животната средина. Донесувањето на предложениот закон ќе создаде можност за измена на материјалните закони од областа на животната средина во кои ќе бидат пропишани

Министерството за правда е во процес на подготовка на нов Закон за парничната постапка

Министерството за правда е во процес на подготовка на нов Закон за парничната постапка

„Со донесувањето на предложениот закон се очекува да се надминат констатираните слабости и да се подобрат законските одредби во насока на нивна поголема применливост, со што ќе се создаде функционална, успешна и ефикасна парнична постапка во Република Северна Македонија, а со тоа воспоставување стабилен граѓанскоправен систем преку пополнување на постоечките

Бесими – Тимоние: Поддршка од Франција за проекти за одржлив економски раст и животна средина

Бесими – Тимоние: Поддршка од Франција за проекти за одржлив економски раст и животна средина

Министерот за финансии, Фатмир Бесими оствари средба со амбасадорот на Франција во земјава, Кристиан Тимоние. На состанокот беше зборувано за економскиот план на македонската влада за справување со кризата и Договорот помеѓу двете влади за основање на Француската агенција за развој (ФАР), а со чие склучување се очекува интензивирање на соработката

За превозниците клучна е дневната ликвидност, повеќе работа ако со новите мерки заживее стопанството

За превозниците клучна е дневната ликвидност, повеќе работа ако со новите мерки заживее стопанството

Доколку мерките од четвртиот пакет го придвижат стопанството тоа ќе значи и поголема работа и за превозниците во државата и надвор од незините граници. Со тоа ќе се зголеми капацитетот со кој работат, а кој сега се движи меѓу 60 и 70 проценти, велат од Асоцијацијата на транспортни превозници Макам-транс. - Четвртиот пакет мерки генерално би можело

Можности за поддршка на дигитална трансформација преку проектот Патека за дигитализација

Можности за поддршка на дигитална трансформација преку проектот Патека за дигитализација

МАСИТ упатува покана за сите заинтересирани компании на претстојниот настан „Можности за поддршка на дигитална трансформација преку проектот Патека за дигитализација” кој ќе се одржи онлајн на 30.09.2020 (среда,) во 11:00 часот. Настанот е организиран од страна нa МАСИТ како имплементатор на проектот „Патека за дигитализација“ – проект финансиран од Проектот

Координативен состанок на Платформата за јавно-приватен дијалог за следните активности

Координативен состанок на Платформата за јавно-приватен дијалог за следните активности

Платформата за јавно-приватен дијалог одржа координативен состанок на кој се разговараше за следните активности кои ќе се реализираат во наредниот период. Од страна на извршните директори на четирите стопански комори Билјана Пеева-Ѓуриќ од СКМ, Анита Никова Бундовски од МАСИТ, Дрилон Исени од СКСЗМ и Александар Зарков од ССК партнери во Проектот Партнерство