притисни ентер »

Извори

Астрономија

Ново истражување објаснува зошто Уран и Нептун немаат иста боја
Ново истражување објаснува зошто Уран и Нептун немаат иста боја

Ново истражување објаснува зошто Уран и Нептун немаат иста боја

Планетите Уран и Нептун се најсличните планети помеѓу себе во Сончевиот Систем. Како да се планети-близначки. Тие имаат слична маса и големина. Уште повеќе, имаат сличен состав и слична структура, па дури имаат и слична брзина на ротација. Сето ова прави да се истакне една многу зачудувачка разлика помеѓу нив. По боја, Нептун има некоја нијанса на

Научниците ги пресметаа шансите за пад на вселенско ѓубре да убие некого

Научниците ги пресметаа шансите за пад на вселенско ѓубре да убие некого

Шансите некој  да биде убиен од пад на вселенско ѓубре изгледаат смешно мали. Никој до сега нема загинато од такво нешто и покрај случаите на повреда и штета на имот. Но, со зголемениот број на сателити кои се лансираат, ракети и сонди во вселената, дали треба да го сфатиме ризикот посериозно? Заслуги: Mark Farías/Unsplash Нова студија објавена во