притисни ентер »

Извори

Арт Кујна

Напитоци и храна што го спасуваат црниот дроб! Јадете ги секојдневно овие 6 намирници и намалете го ризикот од воспаленија и рак
Напитоци и храна што го спасуваат црниот дроб! Јадете ги секојдневно овие 6 намирници и намалете го ризикот од воспаленија и рак

Напитоци и храна што го спасуваат црниот дроб! Јадете ги секојдневно овие 6 намирници и намалете го ризикот од воспаленија и рак

Многу луѓе не размислуваат колку многу прави црниот дроб за нашето целокупно здравје. Ги отстранува токсините од крвта, го поттикнува варењето, складира витамини за подоцнежна употреба и многу повеќе, пишува Health . Црниот дроб во голема мера „се грижи за себе“, но одредени видови храна и напитоци можат да му дадат дополнителен поттик и да го заштитат

Направете го вашиот омилен намаз за само пет минути: Посната трпеза никогаш повеќе нема да биде „обична“

Направете го вашиот омилен намаз за само пет минути: Посната трпеза никогаш повеќе нема да биде „обична“

Популарен низ целиот свет, овој специјалитет од наут од Блискиот Исток е готов за само неколку минути, а можете да го послужите со свеж зеленчук, тортиљи, леб или како прилог. Ако го направите според овој рецепт, сигурно ќе им се допадне на сите. Состојки: – една конзерва исцеден наут (приближно 400 грама) – две лажици таан – две до три лажици маслиново

Заедно со природата и со малите производители! Слоу Фуд Салон 2025

Заедно со природата и со малите производители! Слоу Фуд Салон 2025

На 13 декември 2025 (сабота) во хотел Континентал, од 11 до 20 часот, ќе се одржи 4-тото издание на Слоу Фуд Салон. Таман навреме за да се снабдите со домашни производи, без токсични состојки, за претстојните празници или барем да научите нешто за нив Оваа година, под мотото ЗАЕДНО СО ПРИРОДАТА, ќе го истражуваме длабокиот однос помеѓу човекот и природата,

Токсични хемикалии најдени во житарки, тестенини, леб и слатки низ дел од Европа!

Токсични хемикалии најдени во житарки, тестенини, леб и слатки низ дел од Европа!

Високи нивоа на токсични „вечни хемикалии“ се пронајдени во секојдневните житни производи како што се лебот, тестенините и снегулките за појадок низ дел од Европа. Истражувањето на Pesticide Action Network Europe – PAN (Европската мрежа за делување против пестициди) покажало дека просечните концентрации на трифлуороцетна киселина (TFA) во овие намирници

Дали знаете зошто еден вид холестерол е „лош“, а другиот „добар“?

Дали знаете зошто еден вид холестерол е „лош“, а другиот „добар“?

Холестеролот е восочна, масна супстанца која е неопходна за здравјето на целото тело. Тој е вклучен во производството на хормони, помага во варењето на масната храна и е составен дел од клеточните мембрани. И покрај фактот дека ни е потребен, постои јасна разлика помеѓу неговите форми, поради што зборуваме за „лош“ и „добар“ холестерол. ЛДЛ холестерол:

Замор и депресија, несоница, болки во коските…Кои се симптомите на недостаток на витамин Д и која храна го содржи?

Замор и депресија, несоница, болки во коските…Кои се симптомите на недостаток на витамин Д и која храна го содржи?

Витаминот Д (калциферол), често наречен витамин на сонцето, е неопходен за нормално функционирање на телото. За разлика од другите витамини, телото може да го произведе самостојно. Витаминот Д или калциферол се користи сè повеќе за превенција и лекување на бројни болести. Современиот начин на живот и честите престојувања во затворен простор се фактори

Од лук и цимет, напиток од модар патлиџан и краставица, до вода од овес…Природно лечење на триглицериди

Од лук и цимет, напиток од модар патлиџан и краставица, до вода од овес…Природно лечење на триглицериди

Триглицеридите се вид на липиди (масти) што се наоѓаат во крвта. Тие се формираат кога телото ги претвора јаглехидратите во гликоза, наместо во енергија потребна за нормална функција на клетките. Исто како холестеролот, триглицеридите се многу важни за спроведување на разни процеси во телото. Сепак, кога нивото на триглицериди во крвта се зголемува,

Од лук и цимет, сок од модар патлиџан и краставица, до вода од овес…Природно лечење на триглицериди

Од лук и цимет, сок од модар патлиџан и краставица, до вода од овес…Природно лечење на триглицериди

Триглицеридите се вид на липиди (масти) што се наоѓаат во крвта. Тие се формираат кога телото ги претвора јаглехидратите во гликоза, наместо во енергија потребна за нормална функција на клетките. Исто како холестеролот, триглицеридите се многу важни за спроведување на разни процеси во телото. Сепак, кога нивото на триглицериди во крвта се зголемува,

Карамелизираните моркови не губат речиси ништо од своите хранливи состојки: Како се пoдготвуваат и со што да ги комбинирате?

Карамелизираните моркови не губат речиси ништо од своите хранливи состојки: Како се пoдготвуваат и со што да ги комбинирате?

Карамелизираните или глазираните моркови се здрав и хранлив прилог и се богат извор на витамини, влакна и антиоксиданти. Процесот на карамелизација, кој често се постигнува со печење или динстање со малку маснотии и природен засладувач како мед или јаворов сируп, всушност прави одредени клучни хранливи материи да бидат подостапни за апсорпција од страна

Селенот влијае на правилната функција на мозокот, имунитетот и плодноста: Овој важен минерал најмногу го има во еден јаткаст плод

Селенот влијае на правилната функција на мозокот, имунитетот и плодноста: Овој важен минерал најмногу го има во еден јаткаст плод

Селенот е суштински минерал во трагови кој е многу важен за здравјето и иако ни е потребен во релативно мали количини, тој е неопходен за многу телесни процеси: влијае на правилната функција на мозокот и когнитивната функција, зa здрав имунолошки систем и за плодноста кај мажите и жените. Селенот учествува во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања,