притисни ентер »

Извори

Арт Кујна

Карамелизираните моркови не губат речиси ништо од своите хранливи состојки: Како се пoдготвуваат и со што да ги комбинирате?
Карамелизираните моркови не губат речиси ништо од своите хранливи состојки: Како се пoдготвуваат и со што да ги комбинирате?

Карамелизираните моркови не губат речиси ништо од своите хранливи состојки: Како се пoдготвуваат и со што да ги комбинирате?

Карамелизираните или глазираните моркови се здрав и хранлив прилог и се богат извор на витамини, влакна и антиоксиданти. Процесот на карамелизација, кој често се постигнува со печење или динстање со малку маснотии и природен засладувач како мед или јаворов сируп, всушност прави одредени клучни хранливи материи да бидат подостапни за апсорпција од страна

Селенот влијае на правилната функција на мозокот, имунитетот и плодноста: Овој важен минерал најмногу го има во еден јаткаст плод

Селенот влијае на правилната функција на мозокот, имунитетот и плодноста: Овој важен минерал најмногу го има во еден јаткаст плод

Селенот е суштински минерал во трагови кој е многу важен за здравјето и иако ни е потребен во релативно мали количини, тој е неопходен за многу телесни процеси: влијае на правилната функција на мозокот и когнитивната функција, зa здрав имунолошки систем и за плодноста кај мажите и жените. Селенот учествува во превенцијата од кардиоваскуларни заболувања,

Лош избор со малку хранливи материи: Не вреди да се купуваат овие намирници во зима

Лош избор со малку хранливи материи: Не вреди да се купуваат овие намирници во зима

Колку повеќе време поминува помеѓу берењето на производот и неговото консумирање, толку помалку хранливи материи имаат плодовите, вели Елизабет Сомер, авторка на книгата „Eat Your Way to Happiness“. Затоа нашата исхрана треба да се базира на свежи, локално набавени состојки, а да се избегнуваат оние што се „надвор од сезона“. Шпаргла Шпарглата може

Големо откритие: црниот ким докажано ги намалува холестеролот и дебелината

Големо откритие: црниот ким докажано ги намалува холестеролот и дебелината

Според новите научни истражувања, црниот ким (Nigella sativa), зачин познат од традиционалната кујна и медицинската пракса (има долга традиција на употреба во традиционалната медицина во Јужна Азија, Блискиот Исток и Северна Африка), покажува силни ефекти против дебелина и кардиопротективни ефекти. Неодамнешното истражување на универзитетот Метрополитен

Дали ја загревате оваа храна? Добро погледнете го списокот и не ризикувајте труење

Дали ја загревате оваа храна? Добро погледнете го списокот и не ризикувајте труење

Некои намирници можат да претставуваат потенцијален ризик по здравјето при повторно загревање, а експертите објаснуваат на што треба да обрнете внимание. На пример, варениот ориз, ако се остави на собна температура, може да стане плодна почва за бактеријата Bacillus cereus. Дури и ако го загреете оризот, токсините произведени од бактериите може да

Свинско месо: да или не? Што вели науката и како да го јадете без ризик

Свинско месо: да или не? Што вели науката и како да го јадете без ризик

Свинското месо е едно од најчесто користените меса во нашиот регион. Како и секое црвено месо, често има лоша репутација. Сепак, содржи висококвалитетни протеини и важни хранливи материи, па затоа во умерени количини може да биде дел од балансираната исхрана. Клучното прашање е: каков вид свинско избираме и како го подготвуваме? Преработено свинско

Едно каранфилче на ден за здравје на срцето

Едно каранфилче на ден за здравје на срцето

Скромното каранфилче, омилен зачин во ориенталната кујна, крие изненадувачка моќ кога станува збор за здравјето на срцето. Благодарение на соединенијата како еугенол и изобилството на антиоксиданти, ова мало пупче може да помогне во намалувањето на лошиот (LDL) и зголемувањето на добриот (HDL) холестерол, намалување на воспалението во телото и заштита

Наместо Озeмпик, берберин, цимет и зелен чај: Може ли природата да ги замени лековите за слабеење?

Наместо Озeмпик, берберин, цимет и зелен чај: Може ли природата да ги замени лековите за слабеење?

Во време кога лековите за слабеење како Озeмпик ја освоија светската јавност, научниците сè повеќе истражуваат дали природата нуди нешто што барем делумно го имитира нивниот ефект. Нови анализи покажуваат дека неколку билки и растителни супстанции – берберин, цимет, зелениот чај и ѓумбирот – можат да влијаат врз истите хормони кои ги активираат модерните

Насилство во кујната: Францускa новинарка открива што навистина се случува зад затворените врати на врвните ресторани

Насилство во кујната: Францускa новинарка открива што навистина се случува зад затворените врати на врвните ресторани

Новинарката Нора Буацуни, која медиумите ја нарекуваат еден од највлијателните „свиркачи“ во француската угостителска индустрија, неуморно добива поплаки од персоналот на рестораните и готвачите кои се жалат на насилните шефови. Обесхрабрените вработени се огорчени од лошите и често токсични услови во кои мора да работат, и додека се соочуваат со неправда,

Како се бере циметот? Дали некогаш сте се прашале како се добиваат овие свиткани стапчиња

Како се бере циметот? Дали некогаш сте се прашале како се добиваат овие свиткани стапчиња

Циметот, еден од најстарите зачини познати на човештвото, потекнува од Далечниот Исток и сега се одгледува главно во Шри Ланка, Индија и Индонезија. Се добива од внатрешната кора на дрвото Cinnamomum verum, која внимателно се суши и се витка во карактеристични стапчиња. Земјоделците ги сечат стебленцата на дрвјата, дозволувајќи им на новите изданоци