притисни ентер »

Извори

Арт Кујна

Сок од калинка или сок од цвекло? Кој е подобар за снижување на притисокот?
Сок од калинка или сок од цвекло? Кој е подобар за снижување на притисокот?

Сок од калинка или сок од цвекло? Кој е подобар за снижување на притисокот?

Покрај вежбањето и балансираната исхрана, изборот на напитоци е исто така клучен за намалување на крвниот притисок. Меѓу популарните опции, сокот од калинка и сокот од цвекло се издвојуваат како напитоци кои нудат бројни придобивки за срцето, пишува Health . И двата сока содржат хранливи материи кои можат да го поддржат здравјето на срцето, но се разликуваат

И сокот од калинка и сокот од цвекло го намалуваат крвниот притисок, но делуваат различно

И сокот од калинка и сокот од цвекло го намалуваат крвниот притисок, но делуваат различно

Покрај вежбањето и балансираната исхрана, изборот на напитоци е исто така клучен за намалување на крвниот притисок. Меѓу популарните опции, сокот од калинка и сокот од цвекло се издвојуваат како напитоци кои нудат бројни придобивки за срцето. И двата сока содржат хранливи материи кои можат да го поддржат здравјето на срцето, но се разликуваат во начинот

Со помош на овие 3 намирници, можете природно да ги исчистите крвните садови од холестерол

Со помош на овие 3 намирници, можете природно да ги исчистите крвните садови од холестерол

Ако чувствувате дека заморот, тежината, главоболките и скоковите на крвниот притисок станале почести, тоа не е само поради возраста. Ова се знаци дека ѕидовите на вашите крвни садови ја губат еластичноста и дека на вашиот метаболизам му е потребна поддршка. Сè започнува со мали нешта Нашето тело не се „распаѓа“ преку ноќ. Сè започнува со мали нешта,

Раскошен и малку опиен: Едноставен божиќен колач што може да стои пола година

Раскошен и малку опиен: Едноставен божиќен колач што може да стои пола година

Никогаш не можете да имате премногу божиќни колачи, но тоа не значи дека мора да направите сè во последен момент. Овој едноставен колач, полн со арома на цитрус, зачинет со цимет, богат со јаткасти плодови и пијано суво овошје, може да го испечете уште веднаш, па дури и во јуни за следниот Божиќ. Накусо, нема да му биде ништо дури и ако стои шест месеци

Сардини или туна: Која конзервирана риба има повеќе омега-3 масни киселини и протеини?

Сардини или туна: Која конзервирана риба има повеќе омега-3 масни киселини и протеини?

Сардините и туната се препорачуваат од нутриционистите бидејќи му обезбедуваат на телото висококвалитетни протеини и здрави за срцето долговерижни омега-3 масни киселини, вклучувајќи докозахексаеноична киселина (DHA) и еикозапентаеноична киселина (EPA). Ако споредиме 100 грама сардини со истата количина туна конзервирана во масло, јасно е дека обете

Напитоци и храна што го спасуваат црниот дроб! Јадете ги секојдневно овие 6 намирници и намалете го ризикот од воспаленија и рак

Напитоци и храна што го спасуваат црниот дроб! Јадете ги секојдневно овие 6 намирници и намалете го ризикот од воспаленија и рак

Многу луѓе не размислуваат колку многу прави црниот дроб за нашето целокупно здравје. Ги отстранува токсините од крвта, го поттикнува варењето, складира витамини за подоцнежна употреба и многу повеќе, пишува Health . Црниот дроб во голема мера „се грижи за себе“, но одредени видови храна и напитоци можат да му дадат дополнителен поттик и да го заштитат

Направете го вашиот омилен намаз за само пет минути: Посната трпеза никогаш повеќе нема да биде „обична“

Направете го вашиот омилен намаз за само пет минути: Посната трпеза никогаш повеќе нема да биде „обична“

Популарен низ целиот свет, овој специјалитет од наут од Блискиот Исток е готов за само неколку минути, а можете да го послужите со свеж зеленчук, тортиљи, леб или како прилог. Ако го направите според овој рецепт, сигурно ќе им се допадне на сите. Состојки: – една конзерва исцеден наут (приближно 400 грама) – две лажици таан – две до три лажици маслиново

Заедно со природата и со малите производители! Слоу Фуд Салон 2025

Заедно со природата и со малите производители! Слоу Фуд Салон 2025

На 13 декември 2025 (сабота) во хотел Континентал, од 11 до 20 часот, ќе се одржи 4-тото издание на Слоу Фуд Салон. Таман навреме за да се снабдите со домашни производи, без токсични состојки, за претстојните празници или барем да научите нешто за нив Оваа година, под мотото ЗАЕДНО СО ПРИРОДАТА, ќе го истражуваме длабокиот однос помеѓу човекот и природата,

Токсични хемикалии најдени во житарки, тестенини, леб и слатки низ дел од Европа!

Токсични хемикалии најдени во житарки, тестенини, леб и слатки низ дел од Европа!

Високи нивоа на токсични „вечни хемикалии“ се пронајдени во секојдневните житни производи како што се лебот, тестенините и снегулките за појадок низ дел од Европа. Истражувањето на Pesticide Action Network Europe – PAN (Европската мрежа за делување против пестициди) покажало дека просечните концентрации на трифлуороцетна киселина (TFA) во овие намирници

Дали знаете зошто еден вид холестерол е „лош“, а другиот „добар“?

Дали знаете зошто еден вид холестерол е „лош“, а другиот „добар“?

Холестеролот е восочна, масна супстанца која е неопходна за здравјето на целото тело. Тој е вклучен во производството на хормони, помага во варењето на масната храна и е составен дел од клеточните мембрани. И покрај фактот дека ни е потребен, постои јасна разлика помеѓу неговите форми, поради што зборуваме за „лош“ и „добар“ холестерол. ЛДЛ холестерол: