притисни ентер »

Извори

Арт Кујна

Секој ден по една чаша: Сок од морков за здравје на очите, кожата и срцето
Секој ден по една чаша: Сок од морков за здравје на очите, кожата и срцето

Секој ден по една чаша: Сок од морков за здравје на очите, кожата и срцето

Сокот од морков долго време се смета за еден од најздравите пијалоци. Богат е со хранливи материи како што се витамин А, калиум и антиоксиданти кои го поддржуваат здравјето на срцето, очите, кожата и имунолошкиот систем. Сепак, важно е да се консумира умерено бидејќи содржи природни шеќери и висока содржина на витамин А. 1. Помага за здравјето на очите

Една обична тиква помага за сто проблеми: Ако сте депресивни, имате покачен холестерол, имате реума или гихт…

Една обична тиква помага за сто проблеми: Ако сте депресивни, имате покачен холестерол, имате реума или гихт…

Освен што го креваат нивото на серотонин – хормонот на среќата и лекуваат депресија, тиквите исто така го регулираат холестеролот и имаат силно противвоспалително дејство. Благодарение на овие лековити својства, семките и маслото од тиква можат да ни го зачуваат здравјето во ладните, есенски денови. Тиквите се вистинска ризница од витамини, протеини,

Грчки или обичен: Дали знаете кој јогурт е вистинскиот избор за вас?

Грчки или обичен: Дали знаете кој јогурт е вистинскиот избор за вас?

Кога станува збор за храна богата со протеини, не можете да погрешите со јогуртот. Тој е сестран и погоден како ужина, појадок или прилог на главно јадење, но и како состојка во смути или колачи. Покрај протеините, јогуртот содржи и многу важни витамини и минерали, како и пробиотици важни за здравјето на цревата. Но, покрај текстурата, дали некогаш

Експертите откриваат: Овој пијалaк за време на оброк ги намалува холестеролот, притисокот и ризикот од дијабетес

Експертите откриваат: Овој пијалaк за време на оброк ги намалува холестеролот, притисокот и ризикот од дијабетес

Редовното пиење чаша црвено вино со оброк може да има низа здравствени придобивки, вклучувајќи намалување на холестеролот, намалување на крвниот притисок и намалување на ризикот од дијабетес, тврдат експертите, вклучувајќи го и покојниот д-р Мајкл Мозли. Пред неговата смрт, Мозли го водеше серијалот наBBC Radio 4 Just One Thing, во кој го истражуваше

Редовно и умерено: Овој пијалaк за време на оброк ги намалува холестеролот, притисокот и ризикот од дијабетес

Редовно и умерено: Овој пијалaк за време на оброк ги намалува холестеролот, притисокот и ризикот од дијабетес

Редовното пиење чаша црвено вино со оброк може да има низа здравствени придобивки, вклучувајќи намалување на холестеролот, намалување на крвниот притисок и намалување на ризикот од дијабетес, тврдат експертите, вклучувајќи го и покојниот д-р Мајкл Мозли. Пред неговата смрт, Мозли го водеше серијалот на BBC Radio – 4 Just One Thing, во кој го истражуваше

Забавена микроциркулација – ладни екстремитети, замор, забавен метаболизам…Која храна ја поттикнува циркулација и го штити срцето?

Забавена микроциркулација – ладни екстремитети, замор, забавен метаболизам…Која храна ја поттикнува циркулација и го штити срцето?

Здравјето на срцето не зависи само од генетиката или физичката активност – тоа се гради секојдневно, преку чинијата. Храната што ја избираме може директно да влијае на квалитетот на крвните садови, снабдувањето со кислород до ткивата и еластичноста на артериите. Микроциркулацијата игра особено важна улога – системот на најмалите крвни садови кој ја

Како да јадете повеќе омега-3 масни киселини? Исхраната богата со здрави масти може да помогне и за подобро расположението

Како да јадете повеќе омега-3 масни киселини? Исхраната богата со здрави масти може да помогне и за подобро расположението

Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето на клетките во телото и нивното правилно функционирање. Тие се есенцијална хранлива материја и мора да се внесуваат преку исхраната, бидејќи човечкото тело не ги произведува. Постојат три главни форми на овие киселини: еикозапентаеноични (EPA) и докозахексаеноични (DHA) киселини се наоѓаат во рибите

Како да јадете повеќе омега-3 масни киселини? Скуша, лосос, харинга, инчуни, пастрмка, сардини…

Како да јадете повеќе омега-3 масни киселини? Скуша, лосос, харинга, инчуни, пастрмка, сардини…

Омега-3 масните киселини се неопходни за здравјето на клетките во телото и нивното правилно функционирање. Тие се есенцијална хранлива материја и мора да се внесуваат преку исхраната, бидејќи човечкото тело не ги произведува. Постојат три главни форми на овие киселини: еикозапентаеноични (EPA) и докозахексаеноични (DHA) киселини се наоѓаат во рибите

Овој знак на етикетата значи дека јаболкото е третирано: Зошто јаболките се премачкуваат со восок?

Овој знак на етикетата значи дека јаболкото е третирано: Зошто јаболките се премачкуваат со восок?

Премачкувањето на јаболката со восок не е задолжително, но многу често се користи од практични причини. На Инстаграм профилот на Ефектив беше споделено видео кое обрнува внимание на етикетата што „не сакате да ја видите на јаболко“. Кога почнува со бројот 4, тоа значи дека е покриено со пестициди и восок – се вели во него. Објавата предизвика многу

Овој знак на етикетата вели дека јаболкото е третирано: Зошто јаболките се премачкуваат со восок?

Овој знак на етикетата вели дека јаболкото е третирано: Зошто јаболките се премачкуваат со восок?

Премачкувањето на јаболката со восок не е задолжително, но многу често се користи од практични причини. На Инстаграм профилот на Ефектив беше споделено видео кое обрнува внимание на етикетата што „не сакате да ја видите на јаболко“. Кога почнува со бројот 4, тоа значи дека е покриено со пестициди и восок – се вели во него. Објавата предизвика многу