притисни ентер »

Извори

Арно

Што мислат наставниците за новата Платформа за учење од далечина?
Што мислат наставниците за новата Платформа за учење од далечина?

Што мислат наставниците за новата Платформа за учење од далечина?

Членовите на групата „ Наставници за онлајн настава “, во изминатите денови ги споделија нивните ставови (од обуката) за Националната платформа за учење од далечина. Предностите и предизвиците на платформата Како портал кој ја следи состојбата со образованието од поодамна и од блиску, преку контакт со наставниците и нивните искуства, желби, поплаки

Музика наместо Лексилиум! Панк наместо Турбо фолк!

Музика наместо Лексилиум! Панк наместо Турбо фолк!

Idles се британски пост-панк рок бенд кој промовира… љубов! Пред да прашате што се случи со панкот, да се потсетиме малку на теоријата на уметноста. Во делото „ Поетика “ на Аристотел се зборува за катарзата како за „прочистување“ на емоциите преку уметноста, особено преку трагедијата. Како некој кој слуша агресивна музика и поминал низ сите фази на

Време е за „домашно школување“ во Македонија

Време е за „домашно школување“ во Македонија

Homeschooling (домашно школување) е интересна алтернатива на класичното образование, но за жал, во Македонија таа не постои како правна опција. Групата Homeschool во Македонија се грижи тоа да се смени преку нивните активности и актуелната петиција . За што станува збор? Со децении наназад, претежно од американските медиуми, слушаме за деца кои биле

КОВИД-19: Повеќе од здравствена закана за уметниците во Македонија

КОВИД-19: Повеќе од здравствена закана за уметниците во Македонија

Занемарени со години, независните уметници во Македонија велат дека пандемијата на коронавирус претставува егзистенцијална закана за нивната добросостојба. За речиси три децении како фронтмен на македонскиот ска-панк бенд Суперхикс, Петар Младеновски го обиколи континентот, има свирено пред илјадници и споделувано сцени со бендови и луѓе како Manu

Мажите се од Марс, ама Венера создава живот!?

Мажите се од Марс, ама Венера создава живот!?

На светските портали се шушка дека научниците пронашле доказ за живот на Венера ?… но, чекајте малку, да се навратиме наназад. Во научната фантастика одамна се обработува темата на живот на другите планети. Од далечни или измислени планети и вонземјани во форма на рептили, до идејата на Артур Клард дека вонземјаните воопшто не мораат да имаат антропоиден

Џастин Врен – од ММА борач, преку зависник од дрога, до религиозен човек и борец за човекови права!

Џастин Врен – од ММА борач, преку зависник од дрога, до религиозен човек и борец за човекови права!

Џастин Врен е ММА борач. Тоа значи дека тој е професионален борач во ринг (или октагон) каде за пари се бори со други луѓе. Но, освен тоа, тој е борец за човекови права. Во својата книга Fight For the Forgotten , тој го опишува својот пат од дете кое било малтретирано на училиште, кон ММА борач за најпознатата боречка организација на светот UFC, кон

Животот не е лесен, особено во денешно време… но што вели за тоа Мејсун Заид!?

Животот не е лесен, особено во денешно време… но што вели за тоа Мејсун Заид!?

Ако имате проблеми со мотивацијата, погледнете го видеото подолу. Ако некогаш ви се чини дека животот не е фер кон вас, а другите добиваат се, погледнете го видеото на крајот од овој текст. Видеото не е ново, но се чини безвремено! Сите имаме моменти кога сме разочарани, потиштени, имаме чувство дека ништо не ни оди, што и да правиме – никако не успеваме

10 ПРОБЛЕМИ СО „Планот за одржување настава во основно и средно образование“ на МОН

10 ПРОБЛЕМИ СО „Планот за одржување настава во основно и средно образование“ на МОН

Ако се уште не сте запознаени, МОН излезе со нивниот „фантастичен“ ПДФ документ наречен „ План за одржување настава во основно и средно образование “, кој објаснува како ќе се одвива (т.е. како се замислува) наставата од 1 септември, пардон, од 1 октомври. Нашиот тим ревносно го исчита документот и решивме да ви пренесеме дел од него, со наши коментари

Баба и дедо, столбот на македонското семејство, се ризикува со отворање на училиштата!

Баба и дедо, столбот на македонското семејство, се ризикува со отворање на училиштата!

Дали знаете колку семејства живеат од пензијата на нивните родители (т.е. на баба и дедо)? За жал, не постои таква статистика за Македонија, но во соседната Грција според статистиките 35% од населението е сиромашно и главниот приход им се токму пензиите на нивните родители! Во Македонија би се очекувало дека оваа бројка е поголема. Во едно истражување

Сите училишта се еднакви, но некои се поеднакви од другите

Сите училишта се еднакви, но некои се поеднакви од другите

Според повеќе постови во групата ПОДДРШКА ЗА ОНЛАЈН НАСТАВА ВО УЧЕБНАТА 2020/2021 година која веќе има 13.600 членови во многу училишта (не само за 1-3 одделение) се спроведуваат анкети и се одржуваат родителски средби со прашања каков вид настава поддржуваат наставниците, родителите, па дури и учениците!? Се разбира, приватните училишта зависат од