Каде ќе се поставува урбана опрема

Каде ќе се поставува урбана опрема

ТВМ | пред 3 часа

Се прибираат понуди за издавање на времено користење на површини за поставување урбана опрема. Според новата програма значително е намален бројот на одобрените локации за поставување урбана опрема.

Охриѓани не се вознемирувајте МВР подготвува показна вежба во Охрид

Охриѓани не се вознемирувајте, МВР подготвува показна вежба во Охрид

ТВМ | пред 3 часа

Охриѓани не се вознемирувајте, МВР подготвува показна вежба во Охрид. Тоа е во рамки на одбележувањето на Денот на полицијата 7 ми мај.

И годинава во Цер кичевско се одржа панихида на вечното почивалиште на големиот охридски револуционер Христо Узунов

И годинава во Цер, кичевско се одржа панихида на вечното почивалиште на големиот охридски револуционер Христо Узунов

ТВМ | пред 4 часа

И годинава во Цер, кичевско се одржа панихида на вечното почивалиште на големиот охридски револуционер Христо Узунов. Познатите историчари упатија апел до надлежните: на познатите македонски револуционери...

Проф Марина Постоењето регионална депонија е насушна потреба

Проф. Марина: Постоењето регионална депонија е насушна потреба

ТВМ | пред 8 часа

Проблемот со дивите депонии во Македонија треба да се надмине до 2020 година. По ова прашање својот став го изнесе и деканот на Архитектонскиот факултет, професор Огнен Марина, кој смета дека изградбата...

И оваа сезона улицата Македонија ќе биде сообраќајница

И оваа сезона улицата „Македонија“ ќе биде сообраќајница

ТВМ | пред еден ден

И оваа сезона улицата „Кеј Македонија“ ќе биде сообраќајница. Охридски тим од Секторот за урбанизам, составен од Лилјана Јоноска и Билјана Ангелоска работат на проект „Нови хоризонти преку унапредена пешачка...

Охрид одбележува 140 години од раѓањето на војводата Христо Узунов

Охрид одбележува 140 години од раѓањето на војводата Христо Узунов

ТВМ | пред еден ден

Денес општина Охрид одбележува 140 години од раѓањето и годишнината од херојската погибија на војводата Христо Узунов. Одбележувањето на овој настан е проследен со низа активности поврзани со животот и...

Дебрчани одржаа протест против изградба на регионална депонија во атарот на селото Годивје

Дебрчани одржаа протест против изградба на регионална депонија во атарот на селото Годивје

ТВМ | пред еден ден

Дебрчани одржаа протест против изградба на регионална депонија во атарот на селото Годивје. Уште еднаш ги изнесоа аргументите со кои се против владината одлука да се гради депонија во како што рекоа еден...

Египќанско ромските организации од Македонија и Албанија потпишаа меморандум за културно просветна соработка

Египќанско ромските организации од Македонија и Албанија, потпишаа меморандум за културно просветна соработка

ТВМ | пред 3 дена

Меѓугранична соработка на здруженијата на охридските Роми и Египќани со здруженија од Албанија. Една ваква соработка за прв пат се организира од постоењето на здруженијата, а целта е што поголема реализација...

Пролетната дератизација во Охрид ќе се спроведе во месец мај

Пролетната дератизација во Охрид ќе се спроведе во месец мај

ТВМ | пред 3 дена

Намалена популацијата на стаорци и глувци на подрачјето на општина Охрид. Тоа се должи на редовната системска дератизација која ја прават екипите на Центарот за јавно здравје Охрид, два пати годишно, поставувајќи...

Шесто издание на програмскиот маратон Кодфест

Шесто издание на програмскиот маратон „Кодфест“

ТВМ | пред 3 дена

Шесто издание на програмскиот маратон „Кодфест“.  Ова е настан што ја прославува технологијата, иновациите, креативниот дух на младите програмери. Утре ќе се одржи натпреварувачкиот дел во програмирање...

Како купувањето на интернет да биде побезбедно

Како купувањето на интернет да биде побезбедно

ТВМ | пред 4 дена

На Факултетот за туризам и угостителство во Охрид денеска се одржа јавна трибина на тема „Информирање на потрошувачите за можностите за електронско тргување и заштита на нивните права“, во организација...

ЈП Охридски комуналец и понатака се соочува со кражби на саден материјал

ЈП Охридски комуналец и понатака се соочува со кражби на саден материјал

ТВМ | пред 5 дена

ЈП Охридски комуналец и понатака се соочува со кражби на саден материјал.ЈП Охридски комуналец и понатака се соочува со кражби на саден материјал. По парковите продолжуваат несовесни граѓани да крадат...

Спасовски Македонија е подготвена во секој момент соодветно да реагира доколку мигрантската криза добие на интензитет

Спасовски: Македонија е подготвена во секој момент соодветно да реагира, доколку мигрантската криза добие на интензитет

ТВМ | пред 5 дена

Македонија е подготвена во секој момент соодветно да реагира, доколку мигрантската криза добие на интензитет, изјави министерот за внатрешни работи Оливер Спасовски. Тој денеска во Охрид учествуваше на...

На почетокот од летото ќе се одржи Фестивалот на охридската черешна

На почетокот од летото ќе се одржи Фестивалот на охридската черешна

ТВМ | пред 6 дена

На почетокот од летото ќе се одржи Фестивалот на охридската черешна. Во екот на бербата во туристички цели  ќе се промовира цреша. Домашните и странските гости ќе може да вкусат плодови од црешни  и различни...

Влезот во стариот дел преку Горна Порта блокиран од тешка механизација

Влезот во стариот дел преку Горна Порта, блокиран од тешка механизација

ТВМ | пред 6 дена

Дел од инвеститорите на градежните објекти во Охрид не ретко се случува да забораваат да обезбедат сообраќаен проект. Оваа дозвола е повеќе од потребна посебно за стариот дел на градот, од каде мештаните...

Црвениот двокатен автобус повторно ќе го гледаме низ градов

Црвениот двокатен автобус повторно ќе го гледаме низ градов

ТВМ | пред 6 дена

Од наредниов месец двокатниот автобус повторно ќе биде ставен во функција. Тој една година не беше во возна состојба поради хулиганското однесување на несовесни граѓани кои целосно го демолираа. ЈП „Билјанини...

Протест против изградба на регионална депонија во Годивје

Протест против изградба на регионална депонија во Годивје

ТВМ | пред 6 дена

Координативното тело на општина Дебрца, формирано со цел да се спречи изградбата на регионална депонија во с. Годивје, утре на прес конференција ќе соопшти детали за најавениот протест закажан за во недела.

Општината ќе ги промовира приватни станоиздавачи и даватели на услуги во руралниот туризам

Општината ќе ги промовира приватни станоиздавачи и даватели на услуги во руралниот туризам

ТВМ | пред 6 дена

Согласно Програмата за поттикнување на развојот на туризмот за 2018 година, Општина Охрид објави јавен повик за промоција на физички лица  кои вршат угостителска дејност, односно приватни станоиздавачи...

Меѓународен успех на Емилија Николовска од ОУ Григор Прличев

Меѓународен успех на Емилија Николовска од ОУ „Григор Прличев“

ТВМ | пред 6 дена

Емилија Николовска, ученичка во VII одделение во ОУ „Григор Прличев“ –Охрид се пласираше во финалето на Интернационалниот натпревар по англиски јазик English Without Borders –Hippo 2018.

Затајува уплатата на туристичката такса во земјава

Затајува уплатата на туристичката такса во земјава

ТВМ | пред една недела

Македонија бележи зголемена посетеност и ноќевања од туристи но нема соодветна уплата на туристичката такса. Тоа повлекува затајување на други давачки, а  локалните инспектори  се без ингеренции. Со законските...

Доцни ларвицидното прскање против комарци во Охрид

Доцни ларвицидното прскање против комарци, во Охрид

ТВМ | пред една недела

Доцни ларвицидното прскање против комарци, во Охрид. Тоа е поради неповолните временски прилики проследени со обилни дождови, информираат од Центарот за Јавно здравје. Ќе се прска наредната недела и тоа...

Еколошките вредности на Дебрца ќе бидат сместени во музеј

Еколошките вредности на Дебрца ќе бидат сместени во музеј

ТВМ | пред една недела

Еколошките вредности на Дебрца, посебно од Белчишкото блато ќе бидат сместени во музеј. За таа цел комплетно ќе биде реконструиран објектот на некогашната касарна во село Белчишта. Станува збор за прекуграничен...

Хуманитарно собирна акција Вашиот прилог значајна помош

Хуманитарно собирна акција „Вашиот прилог значајна помош“

ТВМ | пред една недела

Како дел од активностите за одбележување на Неделата на солидарност, од денеска до 22ри април, охридскиот Црвен крст организира хуманитарно собирна акција „Вашиот прилог  значајна помош“.

Паркингот во близина на плажата Куба Либре е вистинско езеро

Паркингот во близина на плажата „Куба Либре“ е вистинско езеро

ТВМ | пред една недела

Обилните дождови го претворија паркингот во близина на плажата „Куба Либре“ во вистинско езеро. Сега таму можат да се паркираат едвај десеттина коли. На овој паркинг под итно му е потребно уредување, а...

Универзитетот МИТ се промовира пред охридските средношколци

Универзитетот МИТ се промовира пред охридските средношколци

ТВМ | пред една недела

Универзитетот МИТ се промовира пред охридските средношколци. Концептот на преставување е многу креативен и за прв пат е направен во земјава. Во рамките на промотивните активности оваа високообразовна институцуија...

Општината ги објави добитниците на средства за програми и проекти од јавен интерес

Општината ги објави добитниците на средства за програми и проекти од јавен интерес

ТВМ | пред една недела

Познати имињата на здруженијата на граѓани и институции чии  програми и проекти од јавен интерес ќе бидат финансирани од општинскиот Буџет.

Министерот Сугарески Финансиска поддршка за нови нискобуџетни линии на охридскиот аеродром

Министерот Сугарески: Финансиска поддршка за нови нискобуџетни линии на охридскиот аеродром

ТВМ | пред една недела

Министерот за  транспорт и врски од Охрид најави финансиска поддршка за нови нискобуџетни линии на охридскиот аеродром. Граѓаните ќе патуваат по ниски цени до многу метрополи, а на охридско струшкото крајбржје...

Меѓународен семинар за планирање на развојот на единиците на локалната самоуправа

Меѓународен семинар за планирање на развојот на единиците на локалната самоуправа

ТВМ | пред една недела

Во рамки на програмата на Академијата за добро управување, градоначалникот Јован Стојаноски, денес, го отвори меѓународниот семинар за планирање на развојот на единиците на локалната самоуправа и управување со општинскиот имот.

За прв пат утре на релацијата Истанбул Охрид ќе се воспостави чартер линија

За прв пат утре на релацијата Истанбул Охрид ќе се воспостави чартер линија

ТВМ | пред една недела

За прв пат утре на релацијата Истанбул- Охрид  ќе се воспостави чартер линија. Еднаш неделно во текот на  22 недели со еарбас ќе се лета  во двете насоки. Интересот во Турција за посета на Охрид и за Балканските...

Танасоски: Белвицата не е загрозен вид во Охридското Езеро

ТВМ | пред една недела

Заштитата на охридската пастрмка и натаму останува горлив проблем. Потребна е долгорочна стратегија и нова реална риболовна основа како би се надминал овој проблем, вели концесионерот од „Пастрмка 2012“....

Повеќе

GRID.MK не произведува сопствена содржина туку ги анализира релевантните македонски (и светски) веб-сајтови. GRID.MK ги организира, групира, рангира и прикажува содржините од веб-сајтовите согласно дозволените законски и морални норми. Овие функции ги извршуваат компјутерски алгоритми што ги дизајниравме и на кои ќе продолжиме да работиме. Човечкиот фактор нема никакво влијание па затоа можни се грешки.

Контакт · Маркетинг

Copyright © 2010 - 2018 · Приватност