притисни ентер »

Топ вести

Култура

Гран-при на „Мал битолски Монмартр“ за Марија Дима од Букурешт

Гран-при на „Мал битолски Монмартр“ за Марија Дима од Букурешт

Интернационално жири на Меѓународната ликовна колонија „Мал битолски Монмартр“ одлучи највисокото признание – Гран-при за изработен детски ликовен цртеж, да и се додели на ученичката Марија Дима од Букурешт. Дима првпат го добива престижното признание освоено во конкуренција од 15 371 детски ликовни цртежи кои пристигнаа на адреса на детското ликовно

Дом на култура Кавадарци преку интернет носи театарски претстави во домовите

Дом на култура Кавадарци преку интернет носи театарски претстави во домовите

Домот на култура од Кавадарци преку интернет ги носи своите театарски претстави во домовите на сите љубители на културата и уметноста, во време на коронавирус. Културните работници повикуваат да се погледнат фотографиите и видео записите на нивната страница и профил на социјалните мрежи, од настаните кои се оддржани во оваа институција (театарски претстави,

Танц фест се одложува за на есен

Танц фест се одложува за на есен

Традиционалниот датум за одржување на скопскиот „Танц фест“ се одложува за на есен. -Внимателно ја следиме ситуацијата во која се наоѓаме и во изминатиов период преземаме мерки за организирање на сите наши активности во однос на новонастанатата криза која е на светско ниво. Во таа насока, целата програма на Танц фест 2020, во согласност со интернационалните

Краткиот филм „Траги“ на Мојсоска на Меѓународeн фестивал во Франција

Краткиот филм „Траги“ на Мојсоска на Меѓународeн фестивал во Франција

Краткиот игран филм „Траги“ на македонската режисерка Лидија Мојсоска, кој е во пред-продукција, ќе биде дел од Europеаn market for film music composition кој се одржува во рамките на Меѓународниот филмски фестивал во Обањ, Франција. Овој настан кој е посветен на филмската музика, презентацијата на кинематографски и музички креации, и односот на музиката

ХАЕМУС и Poetry SLAM Macedonia: Отворен конкурс за видео слем поезија

ХАЕМУС и Poetry SLAM Macedonia: Отворен конкурс за видео слем поезија

ХАЕМУС (Центар за научно истражување и промоција на културата) во соработка со Poetry SLAM Macedonia отвора конкурс за доставување на видео со слем поезија на тема „Заеднички култури, заедничко наследство, заедничка одговорност“. Темата го отсликува глобалниот контекст на наследството како дел од културниот идентитет во времето на брзата демографска

Романот „Барутни облаци“ од Бранислав Ѓорѓевски издаден на германски јазик

Романот „Барутни облаци“ од Бранислав Ѓорѓевски издаден на германски јазик

Романот „Барутни облаци“ од македонскиот автор Бранислав Ѓорѓевски е преведен и издаден на германски јазик. Под насловот „Pulvershcwaden“ романот „Барутни облаци“ е издаден од страна на издавачот Бернд Е. Шолц и истиот е поставен на најголемата онлајн платформа за продажба на книги Амазон. „Барутни облаци“ е втората книга на Ѓорѓевски која е издадена

Книга: Секое утро патот до дома е сè подолг и подолг…

Книга: Секое утро патот до дома е сè подолг и подолг…

Книгата „Секое утро патот до дома е сè подолг и подолг“ на Фредрик Бакман е приказна за спомените, за менливоста на животот и за разделбите. Љубовно писмо и бавно збогување на еден човек со неговиот внук, на еден татко со неговиот син. „Дедото и Ноа седат на клупа до која цветаат зумбули. И покрај големата разлика во возраста, тие можат да разговараат

Први април – ден на формирањето на Државниот архив

Први април – ден на формирањето на Државниот архив

На 1 април годинава се навршуваат 69 години од формирањето на Државниот архив и тој ден се одбележува како ден на сите архивски работници. Државниот архив на НР Македонија, денес преименуван во Државен архив на Република Северна Македонија е формиран во 1951 година. „Чинот на основање на Државниот архив претставува еден од најзначајните настани во

Го проценуваме обемот на штети што ја трпи културата: Роберт Алаѓозовски, национален координатор

Го проценуваме обемот на штети што ја трпи културата: Роберт Алаѓозовски, национален координатор

Фото: Б. Грданоски Лејла Сабит Дали пандемијата на коронавирусот подолгорочно ќе се одрази на културата и на културните институции во земјата, што презема Владата за вработените од затворените културни институци и дали актуелниот Закон за култура предвидува мерки за вонредни ситуации, само за nezavisen.mk одговара Роберт Алаѓозовски, ексминистер за

Дали треба да има закон за пријателство?

Дали треба да има закон за пријателство?

Помеѓу блиски пријатели некои работи би требало да се подразбираат. Но во дигитално доба нашата грижа за нивната приватност треба да е уште понагласена. Некои велат дури и законски регулирана. Пријателството е законски најнерегулираната меѓучовечка врска. Можеби затоа е и историски најдоминантната, и таква врз која се потпира и денешниот дигитален