притисни ентер »

Топ вести

Колумни

Титовизмот, милошевизмот и заевизмот (3)

Титовизмот, милошевизмот и заевизмот (3)

Тоа што го правеше и направи Слободан Милошевиќ со СФРЈ во деведесеттите години на минатиот век има корен не само во неговата идеологија која, од своја страна, има жив корен во неговата психологија, туку и во глобалниот политички контекст кој му одеше на рака. Која е главната одлика на тој контекст? Политиката на Европската унија кон тогашната криза

Солза Грчева: Оваа (не)излезност само кажува дека референдумот не бил изолиран случај на незадоволство

Солза Грчева: Оваа (не)излезност само кажува дека референдумот не бил изолиран случај на незадоволство

Оваа (не)излезност само кажува дека референдумот не бил изолиран случај на незадоволство. Ова значи трезнење на луѓето дека вака не ни ја бива работата и барање за промена на системот на владеење. Ова значи општа незаинтересираност и незадоволство. Наместо по еден флор да стават на ракавот, тие сите слават. Што слават??? Најмалата излезност во историјата

Да се крстиш со три раце!

Да се крстиш со три раце!

Ш то ти е политика! За 15 дена изборна кампања, ВМРО-ДПМНЕ се претвори во најголемиот заговорник и промотор за правото и правдината во Македонија! Од пред два дена – откако завршија со колнењето на Преспанскиот договор – сега тоа им е главната тема на пропагандната поплава по телевизиски настапи, изјави, реклами и тролања по социјалните мрежи. Со две

Метла за втор круг

Метла за втор круг

Како исходот од првиот круг на македонските претседателски избори ќе влијае на политичките елити, на вториот круг, и воопшто на политичката ситуација во периодот кој следува? Колумна на Петар Арсовски. Првиот круг на претседателските избори во Македонија ни покажа повеќе работи, некои ги знаевме, некои не изненадија.  Клучното прашање кое сега се поставува

Македонија на Цветници – По патот на воскреснувањето

Македонија на Цветници – По патот на воскреснувањето

Македонија на Цветници – По патот на воскреснувањето На 21 април, ден Цветници, денот кога Исус влегол во Ерусалим, за со доброто да го победи злото, за со вистината да ја победи лагата, за после нечовечки маки, да воскресне за спас на сите нас, во Република Македонија се одржаа претседателските избори. Избори, чии резултати се толку јасни и недвосмислени,

Четврт њутонов закон

Четврт њутонов закон

Навистина е штета што Исак не се родил на овие простори, па сигурно немаше да застани на третиот закон, туку ќе имаше инспирација за многу повеќе и можеби ќе пронајдеше и некоја неисцрпна енергија. Многу едноставно е да се препознае кое е телото, кое е надворешното дејство, забрзувањето и оп ете ти една чудна енергија која после толку * повторно се

Општествената одговорност на нашите компании

Општествената одговорност на нашите компании

Концептот на општествено одговорно работење не е само минлива работа, туку императив во деловниот свет кој сите компании, порано или подоцна, ќе мораат да го прифатат доколку сакаат да го задржат и унапредат своето место на деловната сцена. Искусните лидери – визионери во деловниот свет се свесни дека моменталниот успех и остварувањето добри резултати

РЕЦЕНЗИЈА: Заборавено село кое ја доживува својата незаборавна пролет

РЕЦЕНЗИЈА: Заборавено село кое ја доживува својата незаборавна пролет

„Незаборавна пролет во заборавено село“ е проект на Република Албанија, Македонија, Косово и Бугарија, а актерите во филмот се од сите четири држави. Првиот долгометражен филм на режисерот Куштрим Бектеши „Незаборавна пролет во заборавено село“, обединува четири држави, а дејството се одвива во албанското село Ѓономаљ, во Општина Корча, каде се зборува

Помирување, не благодарам

Помирување, не благодарам

Кој беше против осудата на комунизмот. За работите да станат појасни. Еднаш запишав дека во Македонија сеќавањето е проклетство - имагиниран топос резистентен на процесот на промените. Без него се обезбедува и одржува терапевтската носталгија по минатото и нејзин континуитет. За жал, во Македонија државно спонзорираното сеќавање останa доминантно средство

[Став] Дефекти на руралната политика во Македонија

[Став] Дефекти на руралната политика во Македонија

проф. д-р Јорде Јаќимовски Земјоделството сè уште е единствен извор на приходи, кој не може да го одржи микросистемот и разновидните потреби на селската популација, големината на земјишниот посед се намалува, опаѓа виталната моќ на семејните фарми, недоволен број на задруги/кооперативи, недоволна пазарна инфраструктура во служба на земјоделците, поразителни