Склоноста кон слатки и масни закуски е нешто што мозокот самиот го учи и тоа нема многу врска со „недостатокот на волја“ за нивно избегнување, посочува ново истражување на германски научници. Иако човек знае дека не треба, тој/таа сепак ќе посегне по благо или масно јадење. Тука спаѓаат чоколадо, чипс, помфрит и други причинители на зависност... И,
Независен Науката потврди: Склоноста кон слатки и масни јадења зависи од мозокот
ММС Склоноста кон слатки и масни јадења зависи од мозокот
Република Си патиме од главата: Мозокот нѐ тера да јадеме благо
С поред резултатите од ново истражување, раната менопауза е помалку веројатна кај жените кои имале една или повеќе бремености кои траеле повеќе од 6 месеци, како и кај жените кои ги доеле своите деца. Треба да се напомене дека ексклузивното доење е поврзано со најмал ризик од рана менопауза. Во истражувањето учествувале повеќе од 108.000 жени на возраст
Педијатар Доењето може да го намали ризикот од постпородилна депресија
Одредена храна е исклучително добра за човековото здравје, советуваат докторите, а тоа го знаат и луѓето. Одредени антиоксиданти имаат способност да активираат единствени гени кои се поврзани со подолг животен век, а меѓу нив е и кверцетинот. Кверцетин е флавоноид од растително потекло којшто се наоѓа во овошјето, зеленчукот и чаевите, особено во јаболкото,
Здрава храна Додавањето една лажица ленено семе во вашата дневна исхрана може да има многу позитивни ефекти врз телото. Лененото семе е богат извор на здрави масти и други корисни хранливи материи, а на постарите лица им се препорачува да јадат четири-пет порции јаткасти плодови и семки неделно. Богато е со фитонутриенти, лигнани, токофероли и ферулинска
Panacea Медитеранскиот начин на живот носи здравје
Пепелта од огревното дрво може да биде одличен додаток на земјата, па затоа земјоделците често ја користат за прихранување на почвата. Таа особено е погодна за растенија кои бараат повеќе калциум како доматот, спанаќот, лукот, но и розите. При садењето на овие растенија, добро е да додадете четвртина шолја од дрвена пепел во земјата. Исто така, доколку
Јаболката се извонредно овошје богато со витамин Ц, витамини од групата Б, калциум, калиум, фосфор, железо, магнезиум и цинк, но овој сочен плод содржи и многу антиоксиданти и растителни влакна кои дополнително го засилуваат одбранбениот систем на телото. Слободно може да се каже дека секое јаболко е микс од супстанции кои делуваат благотворно и на
Освен што пиперките се идеален додаток во многу јадења, тие имаат и многу позитивни ефекти врз нашата здравствена состојба. Дали знаете некои од нив? Тие содржат два природни пигменти наречени зеаксантин и лутеин, кои се класифицирани како картеноиди. Тие помагаат да се зачува здравјето на очите. Заштитуваат од катаракта и макуларна дегенерација поврзана
Хемиското соединение „ CGA “ кое се наоѓа во кафето може да помогне во спречување на некои од штетните ефекти на дебелината, велат истражувачите од Универзитетот во Џорџија. Во едно истражување објавено неодамна во „Pharmaceutical Research“, научниците откриле дека хлорогенската киселина (GGA) значително ја намалува инсулинската резистенција и акумулацијата
К ога бебето ќе почне да јаде цврста храна, содржината и зачестеноста на столицата се менуваат. Сите овие нови намирници може да ја зголемат веројатноста за појава на пеленски осип., особено кај бебиња од девет месеци или постари. Киселата храна најчесто е главен виновник за иритација на чувствителната кожа во пределот на анусот. Всушност, со консумирање