Јадењето една шолја варен наут дневно може значително да го намали високиот холестерол, според ново истражување презентирано на конференцијата NUTRITION 2025 во Орландо. Студијата во траење од 12 недели ја спровеле истражувачи од Illinois Institute of Technology и ги истражувала ефектите од консумирањето една чаша наут или црн грав дневно кај 72 возрасни
Арт Кујна Наут за намалување на високиот холестерол, црн грав за воспалениja
Маслиновото масло со векови се смета за еден од највредните дарови на Медитеранот. Photo by Mareefe Познато по својот благ вкус и хранлива вредност, ова масло е составен дел од многу традиционални кујни и претставува симбол на здравјето и долговечноста. Не е случајно што луѓето од медитеранските региони, каде маслиновото масло е секојдневие, имаат
Рибизлите се меѓу најпотценетите мали плодови, иако нивниот здравствен придонес е исклучителен. Photo by Valeria Boltneva Овие ситни бобинки, во црвена, црна или бела варијанта, се вистински концентрат на витамини и минерали, со посебен акцент на витамин Ц . Една рака свежи рибизли може да задоволи значителен дел од дневните потреби за овој витамин,
Потребно: 80 г варени макарони 1/2 главица кромид Сок од лимон (по вкус) 250 г домати 200 г конзервиран грав 1 конзерва туна Свеж магдонос (сечкан) Сол и бибер по вкус Маслиново масло по вкус Подготовка: Сварете ги макароните според упатството, изладете ги и оставете ги настрана. Исечете го доматот на коцки, кромидот на мали листови. Процедете ја туната
Важноста на здравата исхрана е сè почеста тема во медиумите, а како неизбежен дел на ваквите теми, се појавуваат списоци на храна што треба да се избегнува. Редовна ставка на ваквите списоци се таканаречените „Е-броеви“, колоквијализам што служи како синоним за разни адитиви во храната. Често се препорачува нивно избегнување и внимателно следење на
Поради нивните бројни здравствени придобивки, вишните сè повеќе се сметаат за функционална храна. Тие имаат кисел, освежителен вкус, а можете да уживате во нив не само во текот на летната сезона, туку и по неа, кога имате замрзнати вишни. Обично го консумираме ова овошје преработено во форма на сок, џемови, компоти, ликери и додатоци и филови за колачи