Потребно: 360 г брашно 2 лажички квасец 2 лажички сол 360 мл топла вода Подготовка: Во голем сад, измешајте го брашното, квасецот и солта. Додадете ја топлата вода и мешајте со шпатула додека сите состојки не се соединат во груба топка тесто. Нема потреба да месите рачно. Покријте го садот со проѕирна фолија и оставете го на топло место да нарасне
Го донесуваме рецептот за една од најпопуларните чорби во нашиот регион – густа и миризлива чорба од грашок со чадено месо, идеална за ладни денови и семеен ручек. Состојки: 500 г грашок 200 г чадена сланина 300 г чадени колбаси 2 моркови 1 корен од магдонос 1/4 целер 1 главичка кромид 3 чешниња лук 4 компири 2 ловорови листа 4 бобинки од пимент сол