Со стареењето, телото станува помалку ефикасно во апсорпција на хранливи материи, а ризикот од болести како остеопороза, саркопенија и срцеви проблеми расте. По 40, 50 и 60 години, потребите од одредени витамини и минерали се зголемуваат поради намалена апсорпција, промени во метаболизмот и хормонални сдвизи, особено кај жените. Ги истраживме клучните
Арт Кујна Замор и депресија, несоница, болки во коските…Кои се симптомите на недостаток на витамин Д и која храна го содржи?
Panacea Три навики во исхраната За максимална апсорпција на витамин Д во телото
Топол, ароматичен и полн со сочно суво овошје, овој шкотски леб со мед и овошје е идеален за појадок, попладневна ужина или како десерт со чај. Состојки: 500 г брашно 2 лажички прашок за пециво 1 лажичка сода бикарбона 1/2 лажичка сол 1 лажичка цимет 1/2 лажичка мелено морско оревче 100 г несолен путер 150 г мед 250 мл млеко 100 г суви кајсии 100 г
Ново истражување откри како една активна компонента на зелениот чај, ги уништува канцерогените клетки во панкреасот. Истражувачите веруваат дека откритието е знак за нов пристап кон проучувањето на превенцијата на ракот. Откритието е објавено во списанието “Метаболомиката” и истражувањето го покажува ефектот на епигалокатехинот гала или „EGCG,” активен
Холестеролот е восочна, масна супстанца која е неопходна за здравјето на целото тело. Тој е вклучен во производството на хормони, помага во варењето на масната храна и е составен дел од клеточните мембрани. И покрај фактот дека ни е потребен, постои јасна разлика помеѓу неговите форми, поради што зборуваме за „лош“ и „добар“ холестерол. ЛДЛ холестерол: