Храна
Оваа едноставна намирница може да го намали притисокот за само два часа
Високиот крвен притисок, познат и како „тивок убиец“, често поминува без симптоми, но може да доведе до сериозни компликации како што се срцев и мозочен удар, заболувања на бубрезите или проблеми со видот. Затоа е важно да се дејствува на време – а решението може да биде поедноставно отколку што мислиме. Според професорот Тим Спектор од Кингс колеџот
РЕЦЕПТ НА ДЕНОТ: Домашен путер од кајсии
Потребно: Состојки (за една мала тегла): 300 г зрели кајсии (без семки) 4 лажици јаворов сируп Сок од половина лимон 4 зрна каранфилче или 1/2 лажичка мелени каранфилчиња 100 г несолен путер Подготовка: Измијте ги и исчистете ги кајсиите, а потоа исечете ги на помали парчиња. Ставете ги во тенџере со јаворов сируп, сок од лимон и каранфилче. Гответе
Цикоријата го регулира шеќерот во крвта, го поттикнува слабеењето и дава чувство на ситост
Ние најчесто ја сметаме за прекрасен плевел, меѓутоа, ова моќно растение со сино-виолетови цветови нуди многу повеќе. Неговата улога во секојдневниот живот, а особено во минатото, била многу позначајна. Распространет е речиси насекаде: покрај патиштата, на ливадите и пасиштата, а некогаш се одгледувало како замена за кафето, особено во време на војна
Екстрактот од корен од глуварче како сојузник против ракот?
Во изминатите неколку години, екстрактот од корен од глуварче (Dandelion Root Extract, DRE) привлече големо внимание од научната заедница и јавноста поради неговите потенцијални антиканцерогени својства. Ова вообичаено лековито растение, кое често се смета за плевел, сега се истражува како можен сојузник во борбата против разни видови рак. Но, колку
Збогум авокадо: Новата храна во тренд е поевтина и полна со хранливи материи
Слаткиот компир може да се консумира на повеќе начини бидејќи е многу разновиден. Во светот на храната, има многу работи што треба да се земат предвид за да се развие комплетна и балансирана исхрана. Мора да почнеме со запознавање на својствата и хранливите материи на храната што ја јадеме редовно. Авокадото, на пример, е едно од овошјата со најмногу