Состојки: 400 гр спанаќ 4 јајца 1 чаша пченкарно брашно 2 чаши пченично брашно 100 мл масло 1 кесичка прашок за пециво 1 до 2 лажички сол 1 чаша кисело млеко 300 гр сирење. Подготовка: Спанаќот измијте го и исецкајте го или искинете го, па прелијте го со врела вода и оставете го настрана. Изматете ги јајцата и додадете ги другите состојки. На крај,
Бубачките може да се консумираат сушени, мелени во брашно, како додаток на оброци или во протеински чоколатца, а во некои делови од светот се јадат редовно и се сметаат за добар извор на протеини. Наскоро ова ќе биде возможно и во ЕУ Во повеќето европски земји, засега е забранета продажба на црви, скакулци и други инсекти, но тоа наскоро може да се
Сите имаме по некој рецепт од мама, запишан во тетратка, онака како што ни објаснила таа. Ова е рецептот од мајката на нашата читателка Ана, мама Марија Радованац Состојки: 250 г мелени чварки 1/2 кг брашно 3 жолчки 200 мл млеко 1 квасец 1 лажица свинска маст + 150 г за премачкување сол по вкус Приготвување: Се замесува тесто и се остава 15 минути
Сардините не се баш на списокот со највкусна храна за повеќето луѓе. Секако, за вкусовите не треба да се дискутира, но кога ќе прочитате зошто сè е добро да се јаде сардини, ќе сфатите дека малку „жртва“ не е ништо во споредба со придобивките што ги нуди оваа храна. Исклучително богата со протеини Пакување од 80 гр сардини содржи дури 23 гр протеини
Дневната конзумација на бадеми драстично ја намалува појавата на промени во структурата на ткивата предизвикани од болести кои доведуваат до рак на дебелото црево, па се вели дека тоа буквално може да спаси животи. Во една студија, научниците од „American Heart Association“ откриле дека честата потрошувачка на јатки е поврзана со помал ризик од развој
Циметот е миризлив зачин што сакаме да го додаваме во колачи и може да го подобри здравјето, но некои луѓе не треба да го користат. Како куркума и други зачини, циметот се користи во традиционалната медицина со векови. Циметот содржи цинамалдехид, соединение кое му дава карактеристичен мирис и вкус на зачинот, а наводно обезбедува бројни здравствени
Домашен багет е нешто посебно! Крцкаво однадвор, меко и водушесто одвнатре, одлично како прилог со гулаш или супа и вкусно за правење сендвичи! Ако сакате да печете леб, но немате многу време, ви предлагаме да подготвите лесни лепчиња! Важно е да го следите рецептот и да ги измерите сите состојки со помош на вага, да не ги претворате „во главата“ во