притисни ентер »

Топ вести

Храна

6 проверени техники за бојадисување велигденски јајца

6 проверени техники за бојадисување велигденски јајца

Добрата работа на овие техники е дека со нив, јајцата секогаш излегувааат убави. Сигурно повеќето од вас пробале барем една од нив и се увериле во тоа. Но, ајде сега да ги споделиме искуствата со почетниците – сè што треба за луѓе кои за прв пат пробуваат да бојадисаат јајца за Велигден. Најважно е : да купите свежи јајца да се пожелно бели да ги варите без

Пијалак од 3 состојки со кој ќе ги ублажите симптомите на менопаузата

Пијалак од 3 состојки со кој ќе ги ублажите симптомите на менопаузата

На жените во менопауза неретко им е потребна помош за да го пребродат овој период од нивниот живот. Овој природен пијалак од само три состојки може да ги ублажи симптомите на менопауза. Во овој период не смеете да си дозволите да дехидрирате, во спротивно може да се појават проблеми како висок крвен притисок и холестерол, но и дебелеење и дијабетес

За чисти теписи: Едноставен и евтин прашок што можете сами да си го направите

За чисти теписи: Едноставен и евтин прашок што можете сами да си го направите

Кога теписите мирисаат свежо и пријатно, целиот амбиент во домот се менува. Наместо да давате пари за скапи детергенти или да се мачите да ги перете теписите, направете си го овој домашен прашок со кој ќе ги чистите теписите секогаш кога ќе има потреба за тоа. Содржи неколку едноставни состојки кои не ја загадуваат околината како хемикалиите во детергентите,

Колачиња со медено срце

Колачиња со медено срце

Едноставни, но многу вкусни, со посебен шмек...))) Меденото срце и бисквитите се мелат. Јас го користев нутрибулетот. Значи меденото срце не е целосно мелено, туку во ронки. Маргаринот се растопува и се додава во мелените состојки. Потоа се додава и џусот и се’ убаво се изедначува. Чоколадото се топи над пареа. Ако е црно одат 3 лажици, а ако е бело

Орасници со ореви и бисквити

Орасници со ореви и бисквити

За љубители на ореви, дефинитивно! Ги пробав во еден скопски ресторан по долго убедување на сопругот и долго време барав рецепт како би уживале во нив и по дома. Плус - минус од мерките на состојките и стигнав до идеалната комбинација. Повелете! Белките се матат со миксер додека не станат пена. Во нив постепено се додава шеќерот и се мати долго, до

Кето леб со 5 ѕвезди

Кето леб со 5 ѕвезди

Талкајќи по некое лебче кое се прави брзо, а нема да влијае на мојата тежина, наидов на интернет на една многу позната рецепта на кето леб без брашно. Се подготвува брзо, нема никаква филозофија, а сепак нема да ви влијае на вашата тежина и ќе бидете задоволни бидејќи сте внеле 5 здрави намирници. Откако сите состојки се мелени ги сипуваме во подлабок

Како да засеете краставици

Како да засеете краставици

Можете да користите мали садови, кутии, териери или други соодветни садови за да посеете семе. Според нивната големина можете да ставите 1 или повеќе семиња во нив. Исто така, ќе зависи од тоа дали подоцна ќе ги засадите растенијата или не. . Сеењето на семе треба да се врши на длабочина од 1-1,5 см. . Растојанието меѓу нив, ако сеете повеќе, треба

Велигденска торта во форма на зајак

Велигденска торта во форма на зајак

Направете два тркалезни пандишпани. За еден пандишпан ви се потребни: 5 јајца 5 лажици шеќер 5 лажици брашно 1 прашок за пециво Начин на подготовка : Загрејте ја рерната на 200-220 степени. Тепсијата со тркалезна форма за печење на пандишпанот подмачкајте ја со малку путер или масло и поросете со брашно за да не ви се залепи тестото. Одвојте ги белките

Маринирани пилешки копани

Маринирани пилешки копани

Најпрво копанчињата, добро се мијат со млака вода. Потоа се ставаат во тенџере и се налеваат со вода. Се варат на не многу јак оган (7 од 11), околу 40 тина минути. Маслото, сенфот и другите зачини се мешаат заедно. Откако се свариле копаните, се редат на тава за печење. Со четка, се премачкуваат со смесата од масло, сенф и зачини. Се печат, во рерна

Турска палачинка – Gözleme (рецепт)

Турска палачинка – Gözleme (рецепт)

Gözleme е турско јадење кое се прави од тесто наполнето со најразлични филови, а кое потоа се витка, убаво се затвора и се пече на тавче, не во рерна. Името на ова јадење доаѓа од турскиот збор “Göz” што значи „око“. Се полни со најразлични филови. Еве некои варијанти: – спанаќ и фета сирење; – спанаќ, фета сирење и мелено месо; – спанаќ, фета сирење