притисни ентер »

Топ вести

Храна

УМЕТНОСТ ВО КУЈНА: Киксови поради кои колачите не ви успеваат

УМЕТНОСТ ВО КУЈНА: Киксови поради кои колачите не ви успеваат

И на највештите домаќинки често им се случува иако рецептот го следат во целост од чекор во чекор, по печењето резултатот да не биде задоволителен туку, всушност, потполна катастрофа. Проблемот кој бројните почетници во кујната ги доведува до откажување во подготовката на колачите е нивниот лош исход. Имено, често се случува иако рецептот го следите

Со овој трик конечно гравот можам да го јадам без страв дека ќе ми се подуе стомакот, без гасови

Со овој трик конечно гравот можам да го јадам без страв дека ќе ми се подуе стомакот, без гасови

Фото и рецепт: Иванчица Го обожувам гравот, но ми прави страшни непријатности – ми создава гасови и ми го дуе стомакот, понекогаш и два-три дена. Што сè не направив: додавав сода бикарбона во варењето, ким, нане, оцет додека го јадев и секојпат со страв дека ќе ми направи проблем. За среќа една пријателка ми откри еден трик и оттогаш немам мака со

Едноставни трикови за да ги украсите новогодишните колачи

Едноставни трикови за да ги украсите новогодишните колачи

Новогодишните колачи секогаш привлекуваат повеќе внимание ако се убаво украсени. На креативните дизајни не можат да им одолеат ни децата ни возрасните. Испечете колачи по сопствен рецепт, дајте им облик со калап, а потоа украсете ги според идеите во овие видеа – лесно и брзо. Christmas Treats 5 Ways Need holiday treats on the fly? Sleigh Christmas

Чоколадна торта со портокал

Чоколадна торта со портокал

Потребни состојки: 2 портокала 6 јајца Една лажичка прашок за пециво Пола лажичка сода бикарбона Една + 1/4 шолја шеќер 2 шолји мелени лешници 1/2 шолја какао Малку цимет Прстофат сол Шеќер во прав (користете шолја од 200 мл за мерка) Начин на подготовка: Портокалите ставете ги во тенџере и прелијте ги со вода. Варете додека да проврие водата и намалете

Бомбици со локум и сусам

Бомбици со локум и сусам

Прво во нелеплива тава на умерен оган го тостираме сусамот. Додека е топол го додаваме во садот со локум, кој од топлината ќе омекни. Додаваме некоја капка лимон и по желба шеќер во прав. Месиме со рака до изедначување на смесата. Потоа со влажни раце формираме бомбици. Ги декорираме со растопено чоколадо.

Кремаст посен колач кој се приготвува за 10 минути, без печење – никогаш побрзо, никогаш полесно

Кремаст посен колач кој се приготвува за 10 минути, без печење – никогаш побрзо, никогаш полесно

Колачот е многу е вкусен, можете во било кое време да го приготвите, постапката е брза и лесна. Потребни состојки: 2 посен шлаг 250 мл сок од јаболко или некој друг сок 50 г кикирики исечкани крупно 30 г ореви исечкани крупно 30 г лешници исечкани крупно 150 посни биксвити по желба (со чоколадо) 5-6 петит кекси малку сок за натопување на петит бисквитите

Јајце и Лондон

Јајце и Лондон

Десерт од тиква, ганаш и авокадо

Десерт од тиква, ганаш и авокадо

Вкусотијаааа, прекрасно споени вкусови. Како си го замислив десертов така си го подготвив....иииии уживав. Прво во мала касерола ја ставаме слатката павлака да се загрее. Тука го додаваме чоколадото искршено на мали коцки. Промешуваме додека состојките не се изедначат убаво. Од ганашот ставаме 1/3 во метален мал калап. Врз него ги ставаме зрната индиски

Посно и евтино предјадење: 3 вида вкусни топчиња со различен вкус направени од иста смеса

Посно и евтино предјадење: 3 вида вкусни топчиња со различен вкус направени од иста смеса

Ова е одличен рецепт за посно и евтино предјадење. Посните топчиња од компир изгледаат многу ефектно, а превкусни се. Потребни состојки: 1 кг компир, излупен и исечен на крупно 2-3 чешниња лук 100 г посен мајонез (мала кесичка) 3 шаки несолени печени и мелени кикирики 1 морков толчена лута пиперка, сол, црн пипер околу 3 лажици препечен сусам (половина

Намаз од рогач наместо нутела

Намаз од рогач наместо нутела

Ова е наједноставната здрава алтернатива за вкусната Нутела. Убедете ги децата да ја пробаат и да ја засакаат Состојки: 100 г сирови излупени семки од сончоглед 2 лажици нерафинирано сончогледово масло 1 лажичка нерафинирано кокосово масло 1 лажичка мелен рогач 40 г мед Приготвување: Во блендер смелете го сончогледот па ставете го во сад и додадете