притисни ентер »

Топ вести

Храна

Која е причината што крофните имаат дупка во средина?

Која е причината што крофните имаат дупка во средина?

Дали некогаш додека сте јаделе вкусна крофна, сте се запрашале зошто всушност има облик на прстен, односно е округла и има мала дупка на средината. Знаеме и дека постојат и домашнтие крофни, кои од тестото се отсекуваат со помош на чаша, но сигурно се сеќавате дека кога бевте деца и вашите мајки и баби ги правеа оние со дупка на средина. Досега никој

Пржени питулици

Пржени питулици

Потребни состојки : 1 јајце 200 гр брашно ½ кеса прашок за пециво малку сол 1,5 дл јогурт масло Начин на подготовка: Се мати јајцето со јогуртот во сад, се става сол и брашно. Се додава прашок за пециво. Во исто време се загрева маслото на тава. Од тестото се вадат топчиња со лажица и се пржат од двете страни. Се вадат и се ставаат на хартија да се

Рецепт за „лажен“ зачинет помфрит

Рецепт за „лажен“ зачинет помфрит

Ако сте љубител на помфрит, но сакате да најдете поздрав начин како да го консумирате, ви предложуваме да се обидете да го направите од палента. За овој рецепт најпрво треба да сварите погуста палента на вообичаен начин. Можете да ја зачините и смесата. Излејте ја во тава, во тенок слој и оставете да се олади. Потоа, од палентата сечете парчиња слични

Модри патлиџани во тегла за зимница – многу вкусно!

Модри патлиџани во тегла за зимница – многу вкусно!

Модриот патлиџан во тегла за зимница има многу посебен вкус, кој пробал знае. Како и секој друг рецепт за зимница, почнувајќи од пиперките на 100 начини, руските салати и туршиите, така и модриот патлиџан во саламура е задолжителен на нашето зимско мени. Првиот рецепт што ќе ви го претставиме е на нашата драга читателка Елена Ангелевска. РЕЦЕПТ 1 Фото

Малите тајни на големите мајстори: Како да направите совршено пире од компир

Малите тајни на големите мајстори: Како да направите совршено пире од компир

Грутки во компир пире? Звучи познато? Професионалните готвачи овој проблем го немаат. Во што е тајната? Во посебната состојка која компир пирето го прави мазно, но и уште повкусно. Се работи за крем сирење. Малите тајни на големите готвачи: Тајна состојка која пирето го прави совршено кремасто и вкусно Оваа состојка многумина не ја ставаат во компир

Осум непознати факти за рестораните за брза храна кои најчесто ги знаат само вработените

Осум непознати факти за рестораните за брза храна кои најчесто ги знаат само вработените

Луѓето ги сакаат рестораните за брза храна бидејќи во рок од неколку минути го добиваат она што го нарачале, а храната најчесто не е премногу скапа. Некои податоци велат дека Мекдоналдс дневно храни дури 68 милиони луѓе, што е навистина голем број. Меѓутоа, зад секој ресторан за брза храна се кријат факти кои повеќето луѓе не ги знаат. Ова се само

Салата со урда, јатки и краставица

Салата со урда, јатки и краставица

Има разни видови на салати со урда, меѓутоа во повеќето се става и шунка, мојата варијанта на салата со урда е без сувомеснати производи. Најпрво свежата краставица се лупи и се сече на ситни коцкички. Се посолува со малку сол и се остава да отстои така во цедалка за да го пушти вишокот на вода, отприлика 1 час. Потоа во сад ја истураме урдата и додаваме

Солена торта со праз и пржена сланина

Солена торта со праз и пржена сланина

Јајцата се матат како за торта. Потоа се додаваат горе наведените состојки. Се додава зејтинот, па јогуртот. На крај се додава брашното во кое се меша пецивото. Во брашното исто така се става и ситно сецканата сланина и дробеното сирење. Во брашното се меша и ситно сецканиот праз. Вака измешаното брашно со сланина, сирењето и празот, се истураат во

Зелен тарт со сирење

Зелен тарт со сирење

Совршен избор за доручек, ручек или вечера СОСТОЈКИ За тестото – 2 чаши брашно, – 1 чаша ладен путер – 1 јајце – 2 лажици ладна вода За филот – 200 г коприва – 200 г спанаќ – 2 страка праз – 3 јајца – 125 г крем сирење – 200 мл павлака за готвење – 150 г тврдо сирење – 1/2 китка магдонос – 1 лажица сол – црн пипер НАЧИН НА ПОДГОТОВКА Брашното, солта

Гастрономска магија во Охрид

Гастрономска магија во Охрид

Министерството за култура годинава финансиски го помогна одржувањето на Меѓународната манифестација „Гастромак 2019“, која се одржа од 10 до 14 октомври во Охрид. Преку манифестацијата на која учествуваа 300 гости од 30 држави, Македонија пред учесниците и натпреварувачите од другите земји ја претстави својата кујна, традиција, култура и обичаи. Манифестацијата