притисни ентер »

Топ вести

Колумни

Македонија Те вика!

Македонија Те вика!

Македонска нација Македонија Те вика! Уште колку Илиндени треба да поминат за да научат дека на веков и светов има Македонци? Уште колку востанија треба да кренеме за да признаат дека против нив војувавме за да се ослободиме од тиранијата која ни ја наметнуваа? Уште колку гробје треба да постелеме во оваа земја македонска и уште колку крвје да излееме,

Проф. Росоклија: СИМБОЛИКАТА НА ИЛИНДЕНСКИТЕ ЗНАМИЊА

Проф. Росоклија: СИМБОЛИКАТА НА ИЛИНДЕНСКИТЕ ЗНАМИЊА

Знамето ги симболизира вредностите на земјата, целите за кои се борат воините и е симбол на слобода и еднаквост на луѓето. Такви се знамињата на Илинденците и ниту едно, апсолутно ниту едно знаме во востанието не е знамето на бугарската држава. Проф. Росоклија: СИМБОЛИКАТА НА ИЛИНДЕНСКИТЕ ЗНАМИЊА

„Преспа во пламен и чад"

„Преспа во пламен и чад"

Дента кога македонската делегација беше на пат за Нивици, Заев со себе требаше да понесе еден венец. Пред извесно време можевме на македонската телевизија да го видиме телефонскиот повик од грчкиот премиер Алексис Ципрас до неговиот македонски колега Зоран Заев. Ципрас го започнува разговорот со зборовите: Zaev my friend, do you know the Prespas region

Референдумот и европскиот идентитетски гамбит

Референдумот и европскиот идентитетски гамбит

Во пресрет на реферндумот за името, крајно спротивставените ставови и тврдења што од темел ја потресуваат и поларизираат македонската политичка сцена, многумина граѓани и избирачи во Македонија, а можеби уште повеќе оние во дијаспората, ги внесуваат и заглавуваат во една шизофрена ситуација. Силната пропаганда ја наметнува припадноста или поддршката

НАТО и индиферентноста кон демократијата

НАТО и индиферентноста кон демократијата

Здравко Савески Власта ќе поведела кампања за информирање околу референдумот, зашто народот не бил доволно информиран. Не, власта ќе поведе кампања дополнително да дезинформира, а не да информира. Особено ќе тврди дека референдумот е за зачленување во ЕУ, без разлика што Македонија нема покана за членство во ЕУ. За зачленувањето во НАТО се работи.

Невозможна Мисија

Невозможна Мисија

Настрана што најновото продолжение на филмот, петто по ред, навистина е е едно од најдобрите досега и просто неверојатно за упорното и од инат создадено сајантолошко кускуле Том Круз (со кој патем делиме иста висина, а и Лајнел Меси) успева да се искрши ко Џеки Чен во филмот, а сепак да ти го направи овој најдолг од франшизата интересен за гледање

„Од нас, држава не бива!“

„Од нас, држава не бива!“

Ви пренесуваме дел од колумната на Синиша Станковиќ за Цивил Медиа: Лудо-збунета приказна за онаденитe… Пред точно две години, неколку месеци пред парламентарните избори, закажани за декември 2016, по електронската проверка на Избирачкиот список, веднаш он-лајн реагирав, па телефонски се жалев во Државната изборна комисија, па молев ,  пекав и лелекав

отвори во апликација