притисни ентер »

Фабричката грешка на македонскиот „наратив“
Фабричката грешка на македонскиот „наратив“

Фабричката грешка на македонскиот „наратив“

Она што ѝ се случува на Македонија на патот кон Европа не е наратив. Ако е, фаличен е. Најважното прашање сепак е: КОЈ ГО РАСКАЖУВА македонскиот европски наратив? Од кого зависат гледната точка на настаните и нивното вреднување (фокализација)? Се раскажуваме самите или нѐ раскажува некој друг? Кој кого пишува: Европа нас или ние самите себеси? Најпрвин