притисни ентер »

Научниците успеале да снимат раѓање на ѕвезден систем
Научниците успеале да снимат раѓање на ѕвезден систем

Научниците успеале да снимат раѓање на ѕвезден систем

Астрономите постојано нè изненадуваат со неверојатни снимки од вселенските пространства. Денешната генерација на астрономи имаат можност први да ги видат сликите од црните дупки, далечните галаксии и слично. Сега експертите успеале да снимат уште една неверојатна фотографија - почетокот на раѓањето на еден ѕвезден систем. Со помош на телескопот што

Научниците снимиле раѓањето на ѕвезден систем

Научниците снимиле раѓањето на ѕвезден систем

Научници од Европската јужна опсерваторија успеаја да фотографираат раѓање на ѕвезден систем. Она што успеале да го доловат е самиот почеток на раѓање на ѕвездениот систем. Астрономите околу ѕвездата AB-Aurigae забележале спирална структура чиј вртлог укажува на тоа дека овде можеби се формира планета. Ѕвездата е оддалечена 520 светлосни години од

Научниците снимиле раѓање на ѕвезден систем

Научниците снимиле раѓање на ѕвезден систем

Научници од Европската јужна опсерваторија успеаја да фотографираат раѓање на ѕвезден систем. Она што успеале да го доловат е самиот почеток на раѓање на ѕвездениот систем. Астрономите околу ѕвездата AB-Aurigae… Текстот Научниците снимиле раѓање на ѕвезден систем (ВИДЕО) е превземен од USB.mk . The post Научниците снимиле раѓање на ѕвезден систем (ВИДЕО)

За првпат снимено „раѓање“ на планета/ВИДЕО

За првпат снимено „раѓање“ на планета/ВИДЕО

Големиот телескоп на Европската јужна опсерваторија го сними она што научниците го сметаат дека е прв визуелен доказ за создавање на планета. Фотографиите го претставуваат густиот диск од прашина и гасови, а во него може да се види спирална структура, што научниците тврдат дека е показател за формирање на нова планета. „Илјадници егзопланети се идентификувани

Се раѓа нова планета на 520 светлосни години од Земјата

Се раѓа нова планета на 520 светлосни години од Земјата

Астрономите за прв пат се сведоци на раѓање на нова планета. Таа се создава во близина на ѕвездата АБ Аурига, која од Земјата е оддалечена 520 светлосни години. Подвижниот круг е знак за астрономите дека се раѓа планета, а додека процесот да заврши сигурно ќе поминат милијарди години. Досега астрономите не беа во можност да фотографираат вакви настани,