притисни ентер »

Земјата можеби ќе има прстени како Сатурн, но од вселенски отпад
Земјата можеби ќе има прстени како Сатурн, но од вселенски отпад

Земјата можеби ќе има прстени како Сатурн, но од вселенски отпад

Земјата се соочува со голем проблем со вселенскиот отпад. Овој проблем ќе се влошува како што расте бројот на компании и влади што лансираат сателити, летала, па дури и туристи во вселената. Голем дел од она што го испраќаме во вселената на крајот гори во атмосферата, но дел останува во орбитата. Џејк Ебот, професор на Универзитетот на Јута, предвидува

Земјата во иднина би можела да има прстени како Сатурн

Земјата во иднина би можела да има прстени како Сатурн

Земјата во иднина би можела да добие прстен како Сатурн, но тој нема да се состои од астероиди и вселенски карпи, туку ѓубре, вели професорот од Универзитетот во Јута, Џејк Абот. Абот истакнува дека се поинтензивната активност на Земјаните во нејзината орбита резултира со создавање на големи количини ѓубре – остатоци од ракети, стари сателити, уништена

ЗЕМЈАТА ЌЕ ИМА ПРСТЕНИ КАКО ОНИЕ НА САТУРН Ѓубрето ќе кружи во орбитата

ЗЕМЈАТА ЌЕ ИМА ПРСТЕНИ КАКО ОНИЕ НА САТУРН Ѓубрето ќе кружи во орбитата

Прстени како оние кои ги има планетата Сатурн наскоро може да има и нашата планета Земја, но не од кристали и метеорити туку од ѓубрето кое лебди во нашата орбита, предупредува проф. Џејк Абот од Универзитетот во Јута. Не знаеме што ќе правиме со 170 милиони парчиња вселенско ѓубре, а 670.000 од парчињата се поголеми од еден сантиметар, пишува Футуризам