притисни ентер »

Мислеле дека ја откриле планетата на Спок, Вулкан, а потоа забележале нешто чудно
Мислеле дека ја откриле планетата на Спок, Вулкан, а потоа забележале нешто чудно

Мислеле дека ја откриле планетата на Спок, Вулкан, а потоа забележале нешто чудно

Научниците кои го објавија првичното откритие, исто така, предупредија дека тоа можеби воопшто не е нова планета. Фановите на „ Ѕвездени патеки “ веќе можеа да забележат дека често се испреплетуваат научни откритија и приказни од популарната франшиза. На пример, фиктивната матична планета на г-дин Спок, Вулкан , орбитира околу вистинската ѕвезда 40

JUMBOs – новото фасцинантно откритие на Џејмс Веб вселенскиот телескоп

JUMBOs – новото фасцинантно откритие на Џејмс Веб вселенскиот телескоп

Доколку сте љубител на астрономијата голема е веројатноста дека во последниве неколку месеци сте слушнале за новото (уште едно од многуте) чудно откритие на Џејмс Веб (James Webb) вселенскиот телескоп. Овојпат станува збор за откривањето на двојни небесни објекти со маса слична на планетата Јупитер (Jupiter-mass binary objects- JUMBOs), така наречени