притисни ентер »

NASA фотографираше можна локација на Месечината за слетување на мисијата Artemis III
NASA фотографираше можна локација на Месечината за слетување на мисијата Artemis III

NASA фотографираше можна локација на Месечината за слетување на мисијата Artemis III

Американската вселенска агенција NASA, поточно нејзиниот Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), фотографираше можна локација за слетување на астронаутите на Месечината во мисијата Артемида III, која е дел од програмата Артемис. LRO беше лансиран во јуни 2009 година и обезбедува поглед на Месечината од тогаш. Сондата има седум инструменти, вклучително

НАСА го откри новиот вселенски костим

НАСА го откри новиот вселенски костим

Големите, надуени бели костими што ги носеле Нил Армстронг и неговите колеги од „Аполо“ пред половина век веќе не се во мода. Сега се бара нешто посоодветно и поудобно за астронаутите. НАСА во средата го претстави првиот прототип за новодизајнираниот вселенски костим од следната генерација, специјално скроен за првите астронаути што се очекува да стапнат

НАСА фотографираше можна локација на Месечината за слетување на мисијата Артемида III

НАСА фотографираше можна локација на Месечината за слетување на мисијата Артемида III

Американската вселенска агенција НАСА, поточно нејзиниот Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), фотографираше можна локација за слетување на астронаутите на Месечината во мисијата Артемида III, која е дел од програмата Артемис. LRO беше лансиран во јуни 2009 година и обезбедува поглед на Месечината од тогаш. Сондата има седум инструменти, вклучително

Астронаутите на НАСА добиваат нови скафандери

Астронаутите на НАСА добиваат нови скафандери

Американската Национална аеронаутичка и вселенска администрација (NASA) и компанијата со седиште во Тексас, Axiom Space, претставија нов дизајн за вселенски костим што би можел да го носи првата жена и личност која не е бгелец, што ќе одат на Месечината. Вселенските костуми претставени во Вселенскиот центар Хјустон се прототипови, иако компанијата

Астронаутите на НАСА добиваат нови одела по 40 години

Астронаутите на НАСА добиваат нови одела по 40 години

Американската Национална аеронаутичка и вселенска администрација (NASA) и компанијата со седиште во Тексас, Axiom Space, претставија нов дизајн за вселенски костим што би можел да го носи првата жена и личност која не е бгелец, што ќе одат на Месечината. Вселенските костуми претставени во Вселенскиот центар Хјустон се прототипови, иако компанијата

Астронаутите на НАСА добиваат нови одела по 40 години

Астронаутите на НАСА добиваат нови одела по 40 години

Фото: space.com youtube screenshot Американската Национална аеронаутичка и вселенска администрација (NASA) и компанијата со седиште во Тексас, Axiom Space, претставија нов дизајн за вселенски костим што би можел да го носи првата жена и личност која не е бгелец, што ќе одат на Месечината. Вселенските костуми претставени во Вселенскиот центар Хјустон

НАСА претстави прототип на новото вселенско одело за на Месечината

НАСА претстави прототип на новото вселенско одело за на Месечината

Американската вселенска агенција НАСА во средата, 15-ти март, во вселенскиот центар Џонсон во Хјустон го претстави прототипот на новото вселенско одело за астронаутите кои ќе патуваат и одат по Месечината. Во соработка со НАСА оделото го развила приватната компанија „Axiom Space“. Новото лунарно одело има поголема флексибилност и топлинска заштита

НАСА претстави напредно одело за идни прошетки на Месечината

НАСА претстави напредно одело за идни прошетки на Месечината

Кога ќе одат на Месечината, американските астронаути во иднина ќе имаат поелегантни и пофлексибилни вселенски одела, бидејќи НАСА ги напушта белите униформи што ги носеа Нил Армстронг и неговите колеги астронаути од Аполо пред половина век. НАСА го претстави првиот прототип на ново дизајнираниот вселенски костум од следната генерација, специјално скроен

НАСА претстави нова генерација на вселенски одела за лет на Месечината

НАСА претстави нова генерација на вселенски одела за лет на Месечината

Новиот дизајн е специјално направен за астронаути кои ќе вршат научни експерименти на површината на Месечината. Прототипот на новиот вселенски костум ќе биде подобро опремен за женските астронаути. НАСА се надева дека новиот вселенски костим ќе биде подготвен за мисијата Артемида III, која ќе тргне на Месечината во 2025 година. Постоечките вселенски

ФОТО| Претставена новата генерација вселенски одела за лет на Месечината

ФОТО| Претставена новата генерација вселенски одела за лет на Месечината

Американската агенција за вселенски истражувања NASA ги престави новите модели на вселенско одело за астронаутите кои ќе учествуваат во новата ера на мисиите на Месечината. Новиот дизајн е специјално опремен за астронаутите коишто ќе изведуваат научни експерименти на површината на Месечината. Прототипот на новото вселенско одело ќе биде подобро опремен