притисни ентер »

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про – ЗА Балкан“
Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про – ЗА Балкан“

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про – ЗА Балкан“

Во Даутпашиниот амам вечер е отворено 11. издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје каде беа претставени седум врвни писатели од Балканот, од кои дел од нив се добро познати за македонските читатели. Како што информираат издавачите, на денешната програма се неколку настани: во 13.30 часот гостите на програмата „Скопје

Фестивал „Про-за Балкан“: Литературата е последната надеж за воскреснување на човекот

Фестивал „Про-за Балкан“: Литературата е последната надеж за воскреснување на човекот

Фестивал „Про-за Балкан“: Литературата е последната надеж за воскреснување на човекот Т.Д. Пред 4 минути Сите писатели учесници на фестивалот се претставија на првата фестивалска вечер Седум врвни писатели од Балканот на 17 септември во Даутпашиниот амам во Скопје беа претставени пред македонската публика на отворањето на 11. Интернационален литературен

Новиот светски поредок варварски го напаѓа нашиот дух, потребна ни е магијата на литературата, Отворен 11. „ПРО-ЗА Балкан“

Новиот светски поредок варварски го напаѓа нашиот дух, потребна ни е магијата на литературата, Отворен 11. „ПРО-ЗА Балкан“

„Ако зборуваме за магијата на литературата, мораме да зборуваме за воскреснување на човекот, за повторно пронаоѓање на човекот, негово повторно разбирање и, можеби, негово повторно воскреснување. Во такви услови, науката и политиката се немоќни во тоа. И затоа последната надеж за воскреснување на човекот е литературата и, според мене, тоа е една магија

Промоција на „Видеологија II“  – збирка филмски рецензии  од Златко Ѓелески

Промоција на „Видеологија II“ – збирка филмски рецензии од Златко Ѓелески

Збирката филмски рецензии „Видеологија II“ од Златко Ѓелески ќе има промоција утре, од 20 часот, во киното „Фросина“, во Младинскиот културен центар ‒ Скопје. За книгата ќе говори Лилјана Пандева, а разговорот со авторот ќе го модерира Јулијана Величковска. Изданието е помогнато од Министерството за култура. „Видеологија II“ е збирка филмски есеи и

ПРО-ЗА Балкан: Преку раскажување на приказните сакаме на луѓето да им покажеме дека сме тука, дека сме присутни

ПРО-ЗА Балкан: Преку раскажување на приказните сакаме на луѓето да им покажеме дека сме тука, дека сме присутни

Тркалезна маса на тема „Литературата како (де)конструкција на стварноста“ ќе биде организирана вечерва во 20 часот во Europe House Скопје, на која ќе учествуваат гостите-автори Седум врвни писатели од Балканот синоќа во Даут—пашиниот амам во Скопје беа претставени пред македонската публика на отворањето на 11. Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА

„ПРО-ЗА Балкан“: Литературата е последната надеж за воскреснување на човекот

„ПРО-ЗА Балкан“: Литературата е последната надеж за воскреснување на човекот

Седум врвни писатели од Балканот синоќа во Даут—пашиниот амам во Скопје беа претставени пред македонската публика на отворањето на 11. Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Сите до еден успешни автори во своите земји, но и преведени на десетици јазици во регионот и пошироко. Добар дел од нив веќе добро познати за домашните

Отворен 11. ПРО-ЗА Балкан, вечерва тркалезна маса на тема „Литературата како (де)конструкција на стварноста“

Отворен 11. ПРО-ЗА Балкан, вечерва тркалезна маса на тема „Литературата како (де)конструкција на стварноста“

Седум врвни писатели од Балканот синоќа во Даут—пашиниот амам во Скопје беа претставени пред македонската публика на отворањето на 11. Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Сите до еден успешни автори во своите земји, но и преведени на десетици јазици во регионот и пошироко. Добар дел од нив веќе добро познати за домашните

Промоција и разговор со словенечкиот писател Драго Јанчар

Промоција и разговор со словенечкиот писател Драго Јанчар

Драго Јанчар, кој гостува во Скопје на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“, вечерва (понеделник, 18.09) во 18 часот ќе се сретне со своите читатели во книжарницата „Литература.мк“ на улица Македонија. Ќе бидат промовирани романите „Таа ноќ ја видов“ и „И љубовта“, кои се објавени на македонски јазик, во издание на „Арс ламина – публикации“

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про – ЗА Балкан“

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про – ЗА Балкан“

Во  Даутпашиниот амам вечер беше отворено 11. издание на Интернационалниот литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје каде  беа претставени седум врвни писатели од Балканот, од кои дел од нив се добро познати за македонските читатели. Како што информираат издавачите, на денешната програма се неколку настани: во 13.30 часот гостите на програмата

„ПРО-ЗА Балкан“: Трагаме по духот на зборовите бидејќи се обидуваме да ги извадиме на површина нашите скриени чувства

„ПРО-ЗА Балкан“: Трагаме по духот на зборовите бидејќи се обидуваме да ги извадиме на површина нашите скриени чувства

Седум врвни писатели од Балканот синоќа во Даут—пашиниот амам во Скопје беа претставени пред македонската публика на отворањето на 11. Интернационален литературен фестивал „ПРО-ЗА Балкан“ во Скопје. Сите до еден успешни автори во своите земји, но и преведени на десетици јазици во регионот и пошироко. Добар дел од нив веќе добро познати за домашните