притисни ентер »

Германија го повикува Азербејџан да им дозволи на набљудувачите да влезат во Нагорно Карабах
Германија го повикува Азербејџан да им дозволи на набљудувачите да влезат во Нагорно Карабах

Германија го повикува Азербејџан да им дозволи на набљудувачите да влезат во Нагорно Карабах

Аналена Баербок, германската министерка за надворешни работи, го повика Азербејџан да им дозволи на набљудувачите да влезат во отцепениот регион Нагорно-Карабах. Азербејџан минатата недела изврши молскавична операција за преземање на Карабах. Илјадници етнички Ерменци ги напуштаат своите домови поради тоа. „Одлучив уште еднаш значително да ја зголемам

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

На еден од патиштата што водат кон Ерменија се формирала колона од стотици автомобили. Азербејџан соопшти дека жителите ќе бидат безбедни, но ерменскиот премиер тврди дека почнало „етничко чистење“. Најмалку 200 Ерменци и десетици азербејџански војници беа убиени во напад на азербејџанската армија минатата недела. Како дел од договорот за прекин на

Азербејџан загуби 192 војници во операцијата во Нагорно Карабах

Азербејџан загуби 192 војници во операцијата во Нагорно Карабах

Ерменците во Нагорно-Карабах, територија меѓународно призната како дел од Азербејџан, беа принудени на прекин на огнот по 24-часовна воена операција на многу поголемата азербејџанска армија. По операцијата, раководството на 120.000 Ерменци кои живеат во Карабах соопшти дека не сакаат да живеат под Азербејџан и дека ќе одат во Ерменија, бидејќи се плашат

Азербејџан загуби 192 војници во операцијата во Нагорно Карабах

Азербејџан загуби 192 војници во операцијата во Нагорно Карабах

Ерменците во Нагорно-Карабах, територија меѓународно призната како дел од Азербејџан, беа принудени на прекин на огнот по 24-часовна воена операција на многу поголемата азербејџанска армија. По операцијата, раководството на 120.000 Ерменци кои живеат во Карабах соопшти дека не сакаат да живеат под Азербејџан и дека ќе одат во Ерменија, бидејќи се плашат

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

На еден од патиштата што водат кон Ерменија се формирала колона од стотици автомобили. Азербејџан соопшти дека жителите ќе бидат безбедни, но ерменскиот премиер тврди дека почнало „етничко чистење“. Најмалку 200 Ерменци и десетици азербејџански војници беа убиени во напад на азербејџанската армија минатата недела. Како дел од договорот за прекин на

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

На еден од патиштата што водат кон Ерменија се формирала колона од стотици автомобили. Азербејџан соопшти дека жителите ќе бидат безбедни, но ерменскиот премиер тврди дека почнало „етничко чистење“. Најмалку 200 Ерменци и десетици азербејџански војници беа убиени во напад на азербејџанската армија минатата недела. Како дел од договорот за прекин на

Третина од населението на Нагорно-Карабах побегна во Ерменија: Колона возила долга 80 километри

Третина од населението на Нагорно-Карабах побегна во Ерменија: Колона возила долга 80 километри

Ерменските власти соопштија дека во средата примиле 42.500 бегалци од Нагорно-Карабах, една третина од вкупното население на сепаратистичкиот кавказски регион каде што Азербејџан започна офанзива минатата недела. Иако официјален Баку вети дека ќе ја гарантира безбедноста на сите жители, премиерот на Ерменија предупреди дека станува збор за „етничко

Азербејџан загуби 192 војници во операцијата во Нагорно Карабах

Азербејџан загуби 192 војници во операцијата во Нагорно Карабах

Ерменците во Нагорно-Карабах, територија меѓународно призната како дел од Азербејџан, беа принудени на прекин на огнот по 24-часовна воена операција на многу поголемата азербејџанска армија. По операцијата, раководството на 120.000 Ерменци кои живеат во Карабах соопшти дека не сакаат да живеат под Азербејџан и дека ќе одат во Ерменија, бидејќи се плашат

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

На еден од патиштата што водат кон Ерменија се формирала колона од стотици автомобили. Азербејџан соопшти дека жителите ќе бидат безбедни, но ерменскиот премиер тврди дека почнало „етничко чистење“. Најмалку 200 Ерменци и десетици азербејџански војници беа убиени во напад на азербејџанската армија минатата недела. Како дел од договорот за прекин на

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

Речиси 30.000 луѓе досега избегаа од Нагорно-Карабах во Ерменија

Речиси 30.000 луѓе досега избегале од Нагорно Карабах во Ерменија, што е четвртина од населението на енклавата што Азербејџан ја зазеде минатата недела, јави Би-Би-Си. На еден од патиштата што водат кон Ерменија се формирала колона од стотици автомобили. Азербејџан соопшти дека жителите ќе бидат безбедни, но ерменскиот премиер тврди дека почнало „етничко