притисни ентер »

Европејците бараат пополитичка ЕУ
Европејците бараат пополитичка ЕУ

Европејците бараат пополитичка ЕУ

Жан Писани-Фери Најважниот исход од неодамнешните избори за Европскиот парламент не е ниту тоа што конзервативците и социјалдемократите загубија мандати, ниту, пак, фактот дека екстремно десничарските националисти добија помалку гласови од очекуваното. Најважниот резултат е тоа што гласачите излегоа во многу поголем број отколку што се очекуваше. Од

Раѓање на парламентот

Раѓање на парламентот

Даниел Грос Изборите за Европарламентот порано беа здодевна работа, заборавени од гласачите и едвај забележани од медиумите. Но изминатите избори, што беа одржани во последниот викенд од мај, беа поразлични, привлекувајќи го вниманието и зголемувајќи ги очекувањата. Одзивот на гласачите, кој беше во опаѓање по првите европски избори во 1979 година,

Социјалдемократите во Европа: Падови и подеми

Социјалдемократите во Европа: Падови и подеми

СПД во Германија не е единствената социјалдемократска партија во Европа која поминува низ тешка фаза. Други партии се во уште потешка ситуација. Но, има и такви кои се во подем. Кои се причините за успех или неуспех? Данска Најнов пример за успех на социјалдемократите се случи во Данска.  На парламентарните избори на 5 јуни социјалдемократите освоија

Социјалдемократите во Европа: Падови и подеми

Социјалдемократите во Европа: Падови и подеми

СПД во Германија не е единствената социјалдемократска партија во Европа која поминува низ тешка фаза. Други партии се во уште потешка ситуација. Но, има и такви кои се во подем. Кои се причините за успех или неуспех? Данска Најнов пример за успех на социјалдемократите се случи во Данска .  На парламентарните избори на 5 јуни социјалдемократите освоија

Евроскептицизмот и датумот

Евроскептицизмот и датумот

ИЛО ТРАЈКОВСКИ Неодамна одржаните избори за Европскиот парламент донесоа неколку изненадувања. Најпрво, избирачите  излегоа на гласање во значително поголем број од очекувањата. И покрај бројните, претходно изречени констатации за демократскиот дефицит на европските институции и за опаѓање на нивниот интерес за политика, европските граѓани овој пат