притисни ентер »

Косово формира војска – Србите  бојкотираат
Косово формира војска – Србите  бојкотираат

Косово формира војска – Србите бојкотираат

За Србија , формирањето на војска на Косово е нелегитимен потег . Со денешното гласање на три закони предложени од косовската Влада се зголемуваат овластивањата на лесно вооружените косовски сили за безбедност кон трансформација во војска. Според Владата , нема потреба од пормена на Уставот за ваквата промена на законите. За нив гласаа 98 од 120 пратеници

Косовски пратеници гласаа за создавање војска и покрај предупредувањата од Србија

Косовски пратеници гласаа за создавање војска и покрај предупредувањата од Србија

Парламентот на поранешната јужна српска покраина Косово, во коешто досега воена сила претставуваа единиците на НАТО, гласаше во четвртокот за формирање војска од 5.000 припадници, и покрај приговорите на српската заедница и официјален Белград дека ваквиот потег не е легален и во согласност со меѓународната резолуција. Трите закона, којашто владата

Косово ќе формира војска...

Косово ќе формира војска...

Косовскиот парламент гласал за трансформација на косовските безбедносни сили на Косово. Како што јавува "Газета експерс", за формирање на Министерство за одбрана гласале 101 од 102 присутни пратеници. Формирање на оруќени сили на Косово бара промена на уставот, што и е е така тешко тоа се направи, велат експерти. Пред усвојување на законот претсравниците

Косово ќе формира војска...

Косово ќе формира војска...

Косовскиот парламент гласал за трансформација на косовските безбедносни сили на Косово. Како што јавува "Газета експерс", за формирање на Министерство за одбрана гласале 101 од 102 присутни пратеници. Формирање на оруќени сили на Косово бара промена на уставот, што и е е така тешко тоа се направи, велат експерти. Пред усвојување на законот претсравниците

Косовското собрание набрзина ги усвои законите за формирање на војска

Косовското собрание набрзина ги усвои законите за формирање на војска

Косовското собрание во прво читање ги усвои сите три владини предлог-закони за трансформација на косовските сили за безбедност во косовска армија. Во неверојатно краток рок, собранието ги изгласа сите закони за трансформација на КБС во армија. Непосредно по почетокот на расправата за трите владини предлог-закони за трансформација на косовските безбедносни

Изгласани нацрт-законите за трансформација на Безбедносните сили во војска на Косово

Изгласани нацрт-законите за трансформација на Безбедносните сили во војска на Косово

Косовското Собрание со гласовите на сите присутни пратеници на денешната пленарна седница, ги изгласа во прво читање трите нацрт-закони со кои сегашните Безбедносни сли на Косово (ФСК) ќе се трансформираат во војска на Косово, јави дописникот на МИА од Приштина. Откако седницата ја напуштија пратениците на партијата на косовските Срби, Српска листа,

Косовското собрание набрзина ги усвои законите за формирање на војска

Косовското собрание набрзина ги усвои законите за формирање на војска

Косовското собрание набрзина во прво читање ги усвои сите три владини предлог –  закони за трансформација на косовските сили за безбедност во косовска армија. Во неверојатно краток рок, собранието ги изгласа сите закони за трансформација на КБС во армија. Непосредно по почетокот на расправатаза трите владини предлог-закони за трансформација на осовските

Косовското собрание набрзина ги усвои законите за формирање на војска

Косовското собрание набрзина ги усвои законите за формирање на војска

Косовското собрание набрзина во прво читање ги усвои сите три владини предлог –  закони за трансформација на косовските сили за безбедност во косовска армија. Во неверојатно краток рок, собранието ги изгласа сите закони за трансформација на КБС во армија. Непосредно по почетокот на расправатаза трите владини предлог-закони за трансформација на осовските

КОСОВО ФОРМИРАШЕ АРМИЈА: Српската листа ја напушти седницата кога се гласаше за формирање на косовската армија

КОСОВО ФОРМИРАШЕ АРМИЈА: Српската листа ја напушти седницата кога се гласаше за формирање на косовската армија

Косовскиот парламент гласал за трансформација на косовските безбедносни сили на Косово. Како што јавува “Газета експерс”, за формирање на Министерство за одбрана гласале 101 од 102 присутни пратеници. Формирање на оруќени сили на Косово бара промена на уставот, што и е е така тешко тоа се направи, велат експерти. Пред усвојување на законот претсравниците

Изгласан нацрт-законот за формирање Министерство за одбрана на Косово

Изгласан нацрт-законот за формирање Министерство за одбрана на Косово

Косовското Собрание, со 101 глас „за“ и ниеден „против“ и „воздржан, го изгласа првиот од трите нацрт-закони чија цел е трансформација на Безбедносните сили (ФСК) во војска на Косово, јави дописникот на МИА од Приштина. Пратениците во прво читање го изгласаа нацрт-законот за Министерство за одбрана, со што се укинува досегашното Министерство за ФСК