притисни ентер »

Владата нема да бара промена на коефициентите за платите на функционерите
Владата нема да бара промена на коефициентите за платите на функционерите

Владата нема да бара промена на коефициентите за платите на функционерите

Владата нема да интервенира во делот на коефициентите за платите на избраните и именуваните лица, туку ќе ја примени одлуката на Уставниот суд, а платите во јавниот сектор ќе се решаваат системски со нов закон кој што е во процедура. Ова денес на прес конференција го изјави премиерот Димитар Ковачевски одговарајќи на новинарски прашања, кој рече дека

Ковачевски: Државата ќе исплатеше 100 милиони евра за плати функционерите ако Уставен ги поништеше спорните членови

Ковачевски: Државата ќе исплатеше 100 милиони евра за плати функционерите ако Уставен ги поништеше спорните членови

Одлуки на Уставен суд се конечни, но тоа не значи дека ќе се зголемат платите на сите лица, рече премиерот Димитар Ковачевски запрашан дали Владата ќе се откаже од покачувањето на платите кое им следува по одлуката на Уставен за зголемување на основицата за плати на именуваните и избраните функционери. – Доколку Уставниот суд ги поништеше спорните

Ковачевски: Одлуката на Уставниот суд е конечна, но Владата останува на своето мислење платите да останат такви какви што се

Ковачевски: Одлуката на Уставниот суд е конечна, но Владата останува на своето мислење платите да останат такви какви што се

Одлуката на Уставниот суд со која се укиниваат одредби од Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица е конечна и треба да се почитува со оглед на тоа дека одлуки на Уставен суд се конечни. Но, тоа не значи дека автоматски ќе се зголемат платите на сите именувани лица за проценти кои се зборуваа во јавноста, се работи за шпекулации

Ковачевски не одговори колку време ќе земаат зголемени плати: Одлуката на Уставен суд е конечна

Ковачевски не одговори колку време ќе земаат зголемени плати: Одлуката на Уставен суд е конечна

Функционерите ќе си земаат зголемени плати во време на криза, бидејќи одлуката на Уставниот суд, за премиерот Димитар Ковачевски е конечна. Прашан дали ќе донесат владина одлука со која ќе ги намалат коефицинетите, а со тоа ќе спречат зголемување енормно зголемување на нивните плати рече: „Во делот на коефициентите тоа е дел од законско решение за

Птратениците и градоначалниците ги добија повисоките плати

Птратениците и градоначалниците ги добија повисоките плати

Добивај вести на Viber Пратениците и градоначалниците ги добија повисоките плати, согласно одлуката на Уставниот суд да ги укине ограничувањата на основицата, која од сега таа се смета како минатогодишната просечна плата во земјата. Како што извести Канал 5 во вестите, мартовската плата легнала на сметките и таа е за околу 16.000 денари поголема за

НИЕ НЕ САКАВМЕ АМА УСТАВЕН ПРЕСЕЧЕ! Премиерот вели дека одлуката на судот за платите на функционерите е конечна

НИЕ НЕ САКАВМЕ АМА УСТАВЕН ПРЕСЕЧЕ! Премиерот вели дека одлуката на судот за платите на функционерите е конечна

Одлуката на Уставниот суд со која се укинуваат одредби од Законот за плата и други надоместоци на избрани и именувани лица е конечна и треба да се почитува со оглед на тоа дека одлуки на Уставен суд се конечни. Но, тоа не значи дека автоматски ќе се зголемат платите на сите именувани лица за проценти кои се зборуваа во јавноста, се работи за шпекулации

Додека трае дебатата за покачувањето на платите на функционерите, пратениците добија плата

Додека трае дебатата за покачувањето на платите на функционерите, пратениците добија плата

Додека Владата размислува дали и што ќе преземе за драстичното зголемување на платите - на сметките на дел од функционерите веќе „легна“ зголемениот личен дохот за месец март. Па така, за овие осум дена откако беа укинати делови од Законот за платите, пратениците добија приближно 16 илјади денари повеќе, а градоначалниците на општините и до десет илјади

Ковачевски: Се подготвува нов закон за плати

Ковачевски: Се подготвува нов закон за плати

„Исплатата на платата е според законот. Никој самоволно не ги зголемил своите примања, туку е одлука на Уставниот суд“, вели премиерот Ковачевски. Директно не одговори, дали Владата размислува за намалување на коефициентите за пресметка, но најави дека ќе се изготви нов закон за плати, што ќе биде ефективен и применлив. Ковачевски смета, дека јавно