притисни ентер »

Камен град во Саудиска Арабија кој го споредуваат со Петра
Камен град во Саудиска Арабија кој го споредуваат со Петра

Камен град во Саудиска Арабија кој го споредуваат со Петра

Мадаин Салих или градот на Салих е археолошки локалитет во северозападниот дел на Саудиска Арабија, „само“ четири часа оддалечен од Медина. Тоа е едно од најголемите богатства на Саудиска Арабија кое допрва ќе ја види светската слава. Некои го нарекуваат Хегро, или „камено место“, а некои, пак, го нарекуваат втора Петра. Тука се зачувани монументални