притисни ентер »

Германски експерт: Помладите жени вакцинирани со „АстраЗенека“ изложени на згрутчување на крвта
Германски експерт: Помладите жени вакцинирани со „АстраЗенека“ изложени на згрутчување на крвта

Германски експерт: Помладите жени вакцинирани со „АстраЗенека“ изложени на згрутчување на крвта

Појавата на многу ретка состојба на згрутчување на крвта кај жени на возраст под 60 години кои примиле вакцина „АстраЗенека“ против Ковид-19 е 20 пати поголема од очекуваната, рече во средата член на германскиот комитет за вакцини, Кристијан Богдан. Неговите коментари доаѓаат откако Европската агенција за лекови (ЕМА) и британскиот медицински регулатор

Британија: Вакцината на „Астра зенека“ да не им се дава на помлади од 30 години

Британија: Вакцината на „Астра зенека“ да не им се дава на помлади од 30 години

Британскиот мешовит комитет за вакцинација и имунизација им препорача на британските власти вакцината на „Астра зенека“ против Ковид-19 да не им се дава на лица помлади од 30 години поради многу реткиот и непосакуван ефект на згрутчување на крвта во мозокот. Веи Шен Лим, претседател на Комитетот за Ковид-19, рече дека врз основа на достапните податоци

СЗО за тромбозата и вакцината „АстраЗенека“: Врската е веројатна, но не е потврдена

СЗО за тромбозата и вакцината „АстраЗенека“: Врската е веројатна, но не е потврдена

Советодавната комисија за безбедност на вакцините при Светската здравствена организација соопшти денеска дека причинската врска меѓу вакцината на Астра Зенека против Ковид-19 и ретките случаи на згрутчување на крвта со ниско ниво на тромбоцити, „се смета за веројатна, но не е потврдена“. Во изјавата издадена по прегледот на најновите глобални податоци,

Британија: Вакцината на „Астразенека“ да не им се дава на помлади од 30 години

Британија: Вакцината на „Астразенека“ да не им се дава на помлади од 30 години

Британскиот мешовит комитет за вакцинација и имунизација им препорача на британските власти вакцината на „Астразенека“ против ковид-19 да не им се дава на лица помлади од 30 години поради многу реткиот и непосакуван ефект на згрутчување на крвта во мозокот. Веи Шен Лим, претседател на Комитетот за ковид-19, рече дека врз основа на достапните податоци

СЗО за тромбозата и вакцината „АстраЗенека“: Врската е веројатна, но не е потврдена

СЗО за тромбозата и вакцината „АстраЗенека“: Врската е веројатна, но не е потврдена

Советодавната комисија за безбедност на вакцините при Светската здравствена организација соопшти денеска дека причинската врска меѓу вакцината на Астра Зенека против Ковид-19 и ретките случаи на згрутчување на крвта со ниско ниво на тромбоцити, „се смета за веројатна, но не е потврдена“. Во изјавата издадена по прегледот на најновите глобални податоци,

СЗО за „Астра-Зенека“: Врската е веројатна, но не е потврдена

СЗО за „Астра-Зенека“: Врската е веројатна, но не е потврдена

Советодавната комисија за безбедност на вакцините при Светската здравствена организација соопшти денеска дека причинската врска меѓу вакцината на „Астра-Зенека“ против Ковид-19 и ретките случаи на згрутчување на крвта со ниско ниво на тромбоцити, „се смета за веројатна, но не е потврдена”. Во изјавата издадена по прегледот на најновите глобални податоци,

ЕМА: Членките на ЕУ сами да решаваат како ќе постапуваат со АстраЗенека

ЕМА: Членките на ЕУ сами да решаваат како ќе постапуваат со АстраЗенека

Неколку европски земји објавија ограничувања на употребата на AstraZeneca кај помладите луѓе поради појавата на ретки тромбови, претежно кај жени на возраст под 60 години во рок од две недели по вакцинирањето. Сепак, Европската агенција за лекови (ЕМА) се воздржува од давање препораки, велејќи дека земјите треба сами да го проценат ризикот со оглед

Британија: Вакцината на „Астра зенека“ да не им се дава на помлади од 30 години

Британија: Вакцината на „Астра зенека“ да не им се дава на помлади од 30 години

Британскиот мешовит комитет за вакцинација и имунизација им препорача на британските власти вакцината на „Астра зенека“ против Ковид-19 да не им се дава на лица помлади од 30 години поради многу реткиот и непосакуван ефект на згрутчување на крвта во мозокот. Веи Шен Лим, претседател на Комитетот за Ковид-19, рече дека врз основа на достапните податоци

ЕМА: Членките на ЕУ треба самите да одлучат како ќе постапат со вакцината на „АстраЗенека“

ЕМА: Членките на ЕУ треба самите да одлучат како ќе постапат со вакцината на „АстраЗенека“

Европските земји треба сами да одлучат како ќе постапат со употребата на вакцината на „АстраЗенека“ и поврзаните ретки згрутчување на крвта врз основа на своите стапки на инфекција и достапноста на алтернативни вакцини, објави во средата европскиот регулатор на медицина. Неколку европски земји најавија ограничувања на употребата на вакцината на „АстраЗенека“

Европските земји размислуваат да ги комбинираат вакцините против корона

Европските земји размислуваат да ги комбинираат вакцините против корона

Вакцинацијата со вакцината АстраЗенека е прекината во голем број земји откако мал број луѓе вакцинирани со неа добиле згрутчување на крвта. Европската агенција за лекови (ЕМА) објави дека постои врска помеѓу вакцината и ретките видови тромбови во мозокот, но точната причина сè уште не е позната. ЕМА сè уште ја анализира оваа вакцина. AstraZeneca истакнува