притисни ентер »

Софија, Сараево и Белград меѓу најзагадените градови утрово

Софија, Сараево и Белград меѓу најзагадените градови утрово

Граѓаните на три главни градови од регионот утрово се разбудија во смог. Имено, главните градови на Бугарија, Србија и на БиХ се најдоа на листата 10 најзагадени градови во светот. Според податоците на IQAir, Сараево е петти најзагаден град во светот со индекс на загаденост од 168, а во утринските часови беше и позагаден и на трето место на листата

Две балкански престолнини утрово меѓу петте најзагадени градови во светот!

Две балкански престолнини утрово меѓу петте најзагадени градови во светот!

Главниот град на БиХ, Сараево утрово бил трет најзагаден град во светот, зад Лахор во Пакистан и Делхи во Индија. Меѓу петте најзагадени градови според податоците објавени на сајтот “IQair” е уште една балканска метропола – Белград. Индексот на загаденост на воздухот во Сараево утрово изнесувал 176, концентрацијата на ПМ2.5 честици за 17.8 пати поголема

Белград и Сараевo утрово едни од најзагадените градови во светот

Белград и Сараевo утрово едни од најзагадените градови во светот

Белград утрово е четврти најзагаден град во светот, а воздухот во главниот град на Србија е оценет како нездрав на сајтот „IQair“. Според пресекот во 8 часот на таа веб-страница, индексот на загаденоста на воздухот во Белград е 170, со концентрација на ПМ2,5 честички 18,4 пати поголема од препораката на Светската здравствена организација (СЗО). Најзагаден