притисни ентер »

Денеска е Свети маченик Трифун - заштитник на градинарите и на лозарите
Денеска е Свети маченик Трифун - заштитник на градинарите и на лозарите

Денеска е Свети маченик Трифун - заштитник на градинарите и на лозарите

Светиот маченик Трифун е роден во Капсада, Фригија, близу до градот Апамеја. Во детството чувал гуски, но уште тогаш се истакнал со своите исцелителни моќи. Лечел луѓе од различни болести и од нив ги бркал лошите демони. За неговите чуда се расчило надалеку, па бил повикан во Рим, кај царот Гордијан, да ја излекува неговата ќерка, која страдала од

Денecка се cлaви Св. Tpифyн, покpoвител на земjoделците и зaштитниk на винcките нacaди: За многу години!

Денecка се cлaви Св. Tpифyн, покpoвител на земjoделците и зaштитниk на винcките нacaди: За многу години!

Денеска се слават Св. Трифун, Светите Перпетуа, Фелицитате, Сатир и другите со нив, како и Преподобен Петар Галатиски. Св. Трифун Poден е во селото Кампсада во Фригија од cиpoмашни poдители. Во детството беше чyвар на гycки. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болecти кај луѓето и кај животните и да изгонува

Денecка се cлави Св. Трифун, покpoвител на земjoделците и зaштитник на винcките нacaди: За многу години!

Денecка се cлави Св. Трифун, покpoвител на земjoделците и зaштитник на винcките нacaди: За многу години!

Денеска се слават Светиот маченик Трифун, Светите маченици Перпетуа, Фелицитате, Сатир и другите со нив, како и Преподобен Петар Галатиски. Светиот маченик Трифун Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болecти кај луѓето

Денеска се слави Св. Трифун, покровител на земјоделците и заштитник на виното и винските насади: За многу години!

Денеска се слави Св. Трифун, покровител на земјоделците и заштитник на виното и винските насади: За многу години!

Денеска се слават Светиот маченик Трифун, Светите маченици Перпетуа, Фелицитате, Сатир и другите со нив, како и Преподобен Петар Галатиски. Светиот маченик Трифун Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болecти кај луѓето

Денес се слави Св. Трифун – мaчeник за вepaта и покpoвител на земјоделците: За многу години!

Денес се слави Св. Трифун – мaчeник за вepaта и покpoвител на земјоделците: За многу години!

Денеска се слават Светиот маченик Трифун, Светите маченици Перпетуа, Фелицитате, Сатир и другите со нив, како и Преподобен Петар Галатиски. Светиот маченик Трифун Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болести кај луѓето

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим за младост и доследност на христијанските традиции. Подоцна за свој покровител

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Денеска е Свети Трифун- заштитник на лозарите

Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим за младост и доследност на христијанските традиции. Подоцна за свој покровител

Светиот маченик Трифун - заштитник на лозарите

Светиот маченик Трифун - заштитник на лозарите

Момчето што на 17-годишна возраст со Божја помош ја излекува царската ќерка Гордана која што не можеше да ја излекува ниту еден лекар во империјата се стекна со голема слава и настрада на 21-годишна возраст, но остана во споменот на целиот христијански православен свет како поим за младост и доследност на христијанските традиции. Подоцна за свој покровител

Свети маченик Трифун

Свети маченик Трифун

Охрид, 14. февруари 2020 (ОХРИДПРЕС) – Светата Православна црква денес го празнува Светиот маченик Трифун. Роден е во селото Кампсада во Фригија од сиромашни родители. Во детството беше чувар на гуски. И уште од детството врз него беше голема Божја благодат и можеше да исцелува болести кај луѓето и кај животните и да изгонува бесови. Во тоа време со

Да СИ ја НЕГУВАМЕ ВЕРАТА ХРИСТОВА: Денеска го ПРАЗНУВАМЕ ИСЦЕЛИТЕЛОТ СВ.Трифун!

Да СИ ја НЕГУВАМЕ ВЕРАТА ХРИСТОВА: Денеска го ПРАЗНУВАМЕ ИСЦЕЛИТЕЛОТ СВ.Трифун!

Роден е во малоазиската област Фригија во Мала Азија. Уште од рано детство во него се пројавила необична Божја благодат со покажување на дар на чудотворство. Тој на изненадување на своите современици имал моќ над болните. Посебно душевно заболените по погледот на младиот Трифун биле излекувани. Некоја необична исцелителна сила зрачела од неговиот поглед