притисни ентер »

Законот за јазици ќе претрпи ревизија
Законот за јазици ќе претрпи ревизија

Законот за јазици ќе претрпи ревизија

Владата ќе ја почитува препораката од Венецијанската комисија. Законот за употреба на јазиците по трет пат се враќање пред пратениците. Откако Венецијанската комисија побара негово преиспитување премиерот Зоран Заев најавува ревидирање на Законот – и  враќање во Законодавниот дом откако Министерството за правда ќе ги подготви измените, кој според него

Заев: Правда ќе го ревидира Законот за јазици согласно препораките на Венецијанската комисија

Заев: Правда ќе го ревидира Законот за јазици согласно препораките на Венецијанската комисија

Укажувањата на Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците ќе ги испочитуваме и ќе се даде конкретно ревидирање од надлежното Министерство за правда, заедно со експертите, на прецизен начин како што тоа Венецијанската комисија го кажува и потоа ќе се прати во Парламентот за негово донесување, изјави премиерот Зоран Заев при денешната

Венецијанска комисија: Да се разгледа законот за јазиците; Заев: Ќе се почитуваат заклучоците

Венецијанска комисија: Да се разгледа законот за јазиците; Заев: Ќе се почитуваат заклучоците

Повторно се актуализира темата за употребата на Законот за албанскиот јазик. Венецијанската комисија, бара законот да се разгледа за двојазичноста во судските постапки. Премиерот, Зоран Заев, рече дека Заклучоците на Венецијанската комисија треба да се земаат предвид и да се почитуваат. Вицепремиерот, Бујар Османи, настојува дека за спроведувањето

Заев: Адаптација на сите забелешки од Венецијанската комисија за Законот за јазици

Заев: Адаптација на сите забелешки од Венецијанската комисија за Законот за јазици

Извештајот што Венецијанската комисија го даде за Законот за јазици се толкува различно од коалициските партнери во Владата, СДСМ и ДУИ. Притоа се наведени и забелешки што се однесуваат во делот на судството и на казнените одредби, па премиерот Зоран Заев најави корекции на предложениот текст, во согласност со прецизните укажувања на експертите. Комисијата

Заев: Ќе ја испочитуваме Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците

Заев: Ќе ја испочитуваме Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците

– Укажувањата на Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците ќе ги испочитуваме и ќе се даде конкретно ревидирање од надлежното Министерство за правда, заедно со експертите, на прецизен начин како што тоа Венецијанската комисија го кажува и потоа ќе се прати во Парламентот за негово донесување, изјави премиерот Зоран Заев при денешната

И власта и опозицијата бараат да се почитува ставот на Венецијанската комисија за Законот за јазиците

И власта и опозицијата бараат да се почитува ставот на Венецијанската комисија за Законот за јазиците

Embedded video for И власта и опозицијата бараат да се почитува ставот на Венецијанската комисија за Законот за јазиците Владата ќе ја почитува одлуката на Венецијанската комисија и ќе го ревидира Законот за употреба на јазиците, уверува премиерот Зоран Заев откако вчера правните експерти на Советот на Европа дадоа конечни и сериозни забелешки на ова

Заев: Ќе ја испочитуваме Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците

Заев: Ќе ја испочитуваме Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците

Укажувањата на Венецијанската комисија за Законот за употребата на јазиците ќе ги испочитуваме и ќе се даде конкретно ревидирање од надлежното Министерство за правда. Заедно со експертите, на прецизен начин како што тоа Венецијанската комисија го кажува и потоа ќе се прати во Парламентот за негово донесување, изјави премиерот Зоран Заев при денешната

Венецијанската комисија и официјално бара преиспитување на законот за јазици

Венецијанската комисија и официјално бара преиспитување на законот за јазици

Властите во Македонија да ја преиспитаат употребата на законот за јазиците преку консултации со сите засегнати страни во земјава – стои во мислењето кое вчера го усвои Венецијанската комисија, објави Канал 5. Правните експерти на Советот на Европа подвлекуваат дека со предлог-законот се надминува европската рамка, и се создаваат непотребни трошоци

Законот за јазици оди на ревизија

Законот за јазици оди на ревизија

Законот за јазици оди на ревизија Коалициските партнери СДСМ и ДУИ различно го читаат мислењето на Венецијанската комисија за Законот за јазиците. Премиерот Заев ги прифаќа сугестиите за ревидирање на законот во делот на судството и на казнените одредби, а министерот Османи разбрал дека Комисијата ја поздравува пошироката употреба на албанскиот јазик

Заев: Законот за јазици ќе се ревидира согласно мислењето на Венецијанската комисија

Заев: Законот за јазици ќе се ревидира согласно мислењето на Венецијанската комисија

Владата ќе ја почитува препораката од Венецијанската комисија. Законот за употреба на јазиците по трет пат се враќање пред пратениците. Откако Комисијата синоќа побара негово преиспитување премиерот Зоран Заев најавува ревидирање на Законот – и  враќање во Законодавниот дом откако министерството за правда ќе ги подготви измените, кој според него ќе