притисни ентер »

На Венера има вулканска активност, покажува истражување
На Венера има вулканска активност, покажува истражување

На Венера има вулканска активност, покажува истражување

Веќе половина век научниците се обидуваат да забележат вулкани што еруптираат на Венера. Благодарение на сликите од вселенско летало кое повеќе не е во функција, научниците забележале дека еден вулкан на Венера ја менува формата, се шири и изгледа како стопена карпа да се прелива над неа. - Се обложувам дека има ерупција на езеро од лава - изјавил

Вулканска активност на Венера фатена во радарските снимки на сондата Магелан?!

Вулканска активност на Венера фатена во радарските снимки на сондата Магелан?!

Венера е мошне чудна планета. Во многу аспекти таа наликува на Земјата, почнувајќи од димензиите, но во други аспекти може да се каже дека е светлосни години далеку. Сега една нова карактеристика ја прави уште поблиска до нашата планета – вулканизам. Имено, според неодамна објавениот труд во списанието Science , една група истражувачи неодамна идентификувале