притисни ентер »

ДИК: Секој може да води пропаганда - чии пари ќе троши власта?
ДИК: Секој може да води пропаганда - чии пари ќе троши власта?

ДИК: Секој може да води пропаганда - чии пари ќе троши власта?

Секој ќе може да води пропаганда за претстојниот референдум - партиите, владата, здрженијата на граѓани, поединци ... велат од ДИК, повикувајќи се на законот за референдум. Посебен простор медиумите ќе треба да обезбедат само за овластениот предлагач – Собранието, останите ќе плаќаат по пазарни цени. Од ДИК велат надлежните институции ќе треба да контролираат

Експертите децидни, ДИК мора да го прочисти избирачкиот список

Експертите децидни, ДИК мора да го прочисти избирачкиот список

Идентификувани се бројни проблеми во избирачкиот список од првиот ден од јавниот увид. Невладината „ЦИВИЛ“, која, меѓу другото, се занимава и со следењето на изборите, граѓаните веќе и ги презентираа првите забелешки, известувајќи ја за фантомски гласачи и за починати лица кои фигурираат на избирачкиот список. „Фантомите во Избирачкиот список се вратиле

ДИК: „Граѓаните да помогнат за надминување на неправилностите во избирачкиот список“

ДИК: „Граѓаните да помогнат за надминување на неправилностите во избирачкиот список“

Државната изборна комисија е правда за неправилности во избирачкиот список велејќи дека Министерството за внатрешни работи е она кое треба да го реши прашањето за бројните неправилности. Претседателот на ДИК, Оливер Деркоски, вели дека никогаш нема да има целосно чист избирачки список. Тој ги повикува граѓаните преку јавен увид да помогнат во процесот

ДИК апелира граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

ДИК апелира граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

Државната изборна комисија (ДИК) апелира до граѓаните да ги проверат своите податоци во Избирачкиот список за време на јавниот увид за есенскиот референдум што трае до 23 август. Од таму нагласуваат дека промените во Избирачкиот список може да се направат само со поднесување соодветна документација. – Единствен начин за да се решат проблемите е постојано

ДИК ги повика граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

ДИК ги повика граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

Државната изборна комисија (ДИК) апелира до граѓаните да ги проверат своите податоци во Избирачкиот список за време на јавниот увид за есенскиот референдум што трае до 23 август. Оттаму велат дека промените во Избирачкиот список може да се направат само со поднесување соодветна документација. „Единствен начин за да се решат проблемите е постојано ажурирање

ДИК ќе го дополнува правилникот за референдумот

ДИК ќе го дополнува правилникот за референдумот

Избирачкиот список никогаш нема да биде идеален, но се прават напори тој да се исчисти- истака директорот на ДИК Оливер Деркоски, откако и годинава еден од клучните проблеми на  избирачкиот список и понатаму остануваат фантомските гласачи, починатите лица со право на глас и лицата регистрирани на погрешна адреса.  Деркоски побара од  граѓаните да пријавуваат

ДИК апелира граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

ДИК апелира граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

Државната изборна комисија (ДИК) апелира до граѓаните да ги проверат своите податоци во Избирачкиот список за време на јавниот увид за есенскиот референдум што трае до 23 август. Од таму нагласуваат дека промените во Избирачкиот список може да се направат само со поднесување соодветна документација. – Единствен начин за да се решат проблемите е постојано

Секој може да врши пропаганда за референдумот!

Секој може да врши пропаганда за референдумот!

За дилемите во јавноста кој се може да се вклучи во јавната пропаганда за референдумот, освен Собранието како овластен предлагач, претседателот на Државната изборна комисија Оливер Дерковски појаснува дека станува збор за референдум, а не за изборен процес и оти не треба да се прави аналогија. Па така, јавна пропаганда може да имаат и Владата, и невладините

ДИК:  Граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

ДИК:  Граѓаните сами да ги проверат податоците за навремено да се исчисти Избирачкиот список

Државната изборна комисија (ДИК) апелира до граѓаните да ги проверат своите податоци во Избирачкиот список за време на јавниот увид за есенскиот референдум што трае до 23 август. Од таму нагласуваат дека промените во Избирачкиот список може да се направат само со поднесување соодветна документација. - Единствен начин за да се решат проблемите е постојано