притисни ентер »

Ново предупредување од главниот шеф на Stellantis
Ново предупредување од главниот шеф на Stellantis

Ново предупредување од главниот шеф на Stellantis

Нема соволно резерви на литиум за да се задоволат плановите за побарувачката на нови електрични возила… На конференцијата организирана од Stellantis, извршниот директор на голем автомобилски концерн, Карлос Таварес (Carlos Tavares), истакна дека можеби нема доволно литиум за да се замени секое возило со внатрешно согорување со електрично возило. Производителите

Кинески компании ја разгледуваат можноста за инвестции во Европа

Кинески компании ја разгледуваат можноста за инвестции во Европа

Производителите на батерии од НР Кина брзо се прошируваат во Европа, реагирајќи на растечкиот европски пазар за електрични возила, вториот по големина пазар во светот за електрични возила. Имено, според студијата објавена од страна на институтот за кинески студии „Меркатор“ и истражувачката институција „Родиум груп“, кинеските производители на батерии

Кинески производител почна масовно производство на solid state батерии

Кинески производител почна масовно производство на solid state батерии

Кинескиот производител на батерии Ganfeng тврди дека ги надминал технолошките пречки и започнал масовно производство на првата генерација на батерии во цврста состојба Solid state или технологијата на цврста состојба веќе донесе големи промени во доменот на дисковите, а на ред се батериите кои моментно се произведуваат во технолошка варијанта со течен

Кинески компании ја разгледуваат можноста за инвестции во Европа

Кинески компании ја разгледуваат можноста за инвестции во Европа

Производителите на батерии од НР Кина брзо се прошируваат во Европа, реагирајќи на растечкиот европски пазар за електрични возила, вториот по големина пазар во светот за електрични возила. Имено, според студијата објавена од страна на институтот за кинески студии „Меркатор“ и истражувачката институција „Родиум груп“, кинеските производители на батерии

Карлос Тавареш – мали батерии со мали автомобили се иднината на EV

Карлос Тавареш – мали батерии со мали автомобили се иднината на EV

Првиот „Форум за слобода на мобилност“ остави бројни наслови и  насоки за иднината на електричната чиста мобилност… Во своето прво издание, овој настан, инициран од Stellantis и со посредство на Wavestone, спроведе опсежна анализа и дебата за прашања како релевантни како што е процесот на транзиција кон „одржлива“ мобилност во кој се зафати Европската

Дали Европа ја губи конкурентската битка со Кина во производство на електрични возила?

Дали Европа ја губи конкурентската битка со Кина во производство на електрични возила?

Фото: EPA-EFE Продажбата на електрични возила (ЕВ) во ЕУ цвета. Порасна за 28% на годишно ниво во 2022 година, што претставува 12% од сите регистрации на нови возила. Искористувајќи ја својата силна индустриска база, Кина инвестираше многу во технологиите за електрични и обновливи извори на енергија во изминатата деценија, стекнувајќи конкурентни предности