притисни ентер »

Внимание, не ги мијте рацете на бебето со дезинфициенс
Внимание, не ги мијте рацете на бебето со дезинфициенс

Внимание, не ги мијте рацете на бебето со дезинфициенс

Не треба да се мијат рацете на доенчињата со дезинфициенс затоа што тие можат да ги стават во уста или да ги истријат очите, такашто може да дојде до несакани реакции, вели педијатарката Џована Армано. Според неа, дезинфекциските средства се препорачуваат во епидемија за дезинфекција на рацете . Со користењето дезинфициенси се препорачува почесто

Инженер на НАСА на интересен начин покажува колку брзо може да се рашират микроорганизмите

Инженер на НАСА на интересен начин покажува колку брзо може да се рашират микроорганизмите

Можеби микроорганизмите не се најбрзи во ширењето, но секако се највешти. Застрашувачко е тоа што ги користат нашите тешко контролирани нагони за допирање на нештата, особено разни површини и нашите лица. Марк Робер, поранешен инженер на НАСА, на својот јутјуб-канал објави видео во кое визуелно прикажува колку лесно може да се шират бактериите без

Мали промени во секојдневниот живот кои спречуваат инфекции и зарази

Мали промени во секојдневниот живот кои спречуваат инфекции и зарази

Корисни совети за хигиена и начин на живот за време на пандемија Кога сакаме да се заштитиме од каква било инфекција, без разлика дали станува збор за актуелната инфекција со коронавирус или кој било друг вирусен или бактериски патоген, најважната работа е една - треба да ги направиме соодветните промени во нашиот секојдневен живот за да бидеме безбедни

Заштитете го вашиот дом од КОРОНА вирусот: 8 предмети во вашиот дом кои треба најчесто да ги дезинфицирате

Заштитете го вашиот дом од КОРОНА вирусот: 8 предмети во вашиот дом кои треба најчесто да ги дезинфицирате

8-те предмети што ги допираме најчесто во домот – дезинфицирајте ги што е можно почесто! Експертите посочуваат дека за време на пандемијата, домот треба да се чисти секојдневно, а помеѓу редовните чистења, предметите што најчесто се допираат во домот треба да бидат дезинфицирани. Се препорачува да го чистите домот со алкохол, асепсол или влажни марамчиња

Како низ игра да ги научите вашите деца правилно да ги мијат рацете?

Како низ игра да ги научите вашите деца правилно да ги мијат рацете?

Сите ние знаеме дека чистотата е половина здравје, а уште од млада возраст сме научени дека личната хигиена е нешто што е неопходно. За жал, ерата на корона вирусот со која моментално се справува целиот свет, многумина од нас нѐ научи дека миењето на рацете досега беше неправилно или нецелосно. Покрај останатите мерки за превенција на корона вирусот,