притисни ентер »

Ќе поскапат ли струјата и нафтата со либерализацијата на пазарот – тема во Студио 1
Ќе поскапат ли струјата и нафтата со либерализацијата на пазарот – тема во Студио 1

Ќе поскапат ли струјата и нафтата со либерализацијата на пазарот – тема во Студио 1

Цените на енергенсите на домашниот пазар, освен што зависат од светските берзи, следи и либерализација на пазарот. ЕВН е определен како генерален снабдувач на струја, но постојат индикации дека недонесувањето на измените на законот за енергија, пред сѐ за нафтни деривати, може да добиеме монополски цени од ОКТА. На оваа тема уредникот Александар Чомовски

Ќе поскапат ли струјата и нафтата со либерализацијата на пазарот – тема во Студио 1

Ќе поскапат ли струјата и нафтата со либерализацијата на пазарот – тема во Студио 1

Цените на енергенсите на домашниот пазар, освен што зависат од светските берзи, следи и либерализација на пазарот. ЕВН е определен како генерален снабдувач на струја, но постојат индикации дека недонесувањето на измените на законот за енергија, пред сѐ за нафтни деривати, може да добиеме монополски цени од ОКТА. На оваа тема уредникот Александар Чомовски

Ако не потпише Иванов, ќе следува драстично поскапување на дериватите

Ако не потпише Иванов, ќе следува драстично поскапување на дериватите

Доколку до осми мај Претседателот на државава Ѓорге Иванов не ги потпише измените на Законот за енергетика, дериватите во земјава драстично ќе поскапат. Од Регулаторната комисија за енергетика за Алсат велат дека, токму на осми мај истекува договорот за малопродажба на нафта и нафтени деривати со ОКТА и ќе стапи во сила либерализиран пазар. Од тогаш

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените на Законот за енергетика и пазарот на нафтени деривати се либерализира за два месеци, вели првиот човек на Регулаторната комсија за енергетика Марко Бислимовски. Искуствата од соседството покажале дека цените можат да се зголемат од 20 до 40 отсто. Регулаторната комисија за енергетика смета

Ако по втор пат не биде донесен изменетиот Законот за енергетика, ќе има драстично зголемување на цените на нафтените деривати

Ако по втор пат не биде донесен изменетиот Законот за енергетика, ќе има драстично зголемување на цените на нафтените деривати

Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) утре ќе одржи состанок со работната група која работи на нова методологија за пресметка на малопродажните цени на нафтата и нафтените деривати. Методологијата, како што информира претседателот на РКЕ, Марко Бислимовски, треба да стапи во функција најдоцна до 8. мај годинава кога истекува договорот со Хеленик

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените на Законот за енергетика и пазарот на нафтени деривати се либерализира за два месеци, вели првиот човек на Регулаторната комсија за енергетика Марко Бислимовски. Искуствата од соседството покажале дека цените можат да се зголемат од 20

Иванов ќе биде крив ако поскапат горивата!?

Иванов ќе биде крив ако поскапат горивата!?

Доколку до 8 мај претседателот Ѓорге Иванов не ги потпише измените на Законот за енергетика, дериватите во земјава драстично ќе поскапат, дознава Алсат М. На осми мај истекува договорот за малопродажба на нафта и нафтени деривати со ОКТА и ќе стапи во сила либерализиран пазар, што значи дека Регулаторна нема да може да ги утврдува цените на горивата

Ако РКЕ не ги утврдува цените и по 8 мај,горивата ќе поскапат драстично

Ако РКЕ не ги утврдува цените и по 8 мај,горивата ќе поскапат драстично

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените на Законот за енергетика и пазарот на нафтени деривати се либерализира за два месеци – вели првиот човек на Регулаторната комсија за енергетика Марко Бислимовски. Искуствата од соседството покажале дека цените можат да се зголемат од 20 до 40%. Регулаторната комисија за енергетика смета дека

Ако не се усвојат измените на Законот за енергетика, горивата драстично ќе поскапат

Ако не се усвојат измените на Законот за енергетика, горивата драстично ќе поскапат

Горивата драстично ќе поскапат ако не се усвојат измените на Законот за енергетика и пазарот на нафтени деривати се либерализира за два месеци, вели првиот човек на Регулаторната комсија за енергетика Марко Бислимовски. Искуствата од соседството покажале дека цените можат да се зголемат од 20 до 40%. Регулаторната комисија за енергетика смета дека

Ако не стапи на сила законот за енергетика, цената на бензините ќе порасне од 20 до 40%

Ако не стапи на сила законот за енергетика, цената на бензините ќе порасне од 20 до 40%

Embedded video for Ако не стапи на сила законот за енергетика, цената на бензините ќе порасне од 20 до 40% Ако до 8 мај не стапат во сила измените во Законот за енергетика, Регулаторната комисија нема да може да ја одредува цената на нафтените деривати, што ќе доведе до поскапување на цените на горивата за 20% до 40%. Имено, тогаш истекува Договорот