притисни ентер »

Дел од рударскиот сектор предлага изградба на топилница за злато
Дел од рударскиот сектор предлага изградба на топилница за злато

Дел од рударскиот сектор предлага изградба на топилница за злато

Македонија има голем потенцијал за производство на злато. Тоа може да донесе големи приходини за домашната економија, сметаат експертите. Рудникот Бучим во Радовиш, кој засега е единствен прозиводител на концентрат на злато во земјава, во 2017 година произвел 970 килограми. „Ние произведуваме бакарен концентрат во кој има злато, 10 до 30 грама на тој