притисни ентер »

Македонија падна 23 места на листата на најиновативни економии во светот

Македонија падна 23 места на листата на најиновативни економии во светот

Македонија падна 23 места на листата на најиновативни економии во светот Македонија падна 23 места на листата на најиновативни економии во светот. Извештајот за 2018 кој ги анализира состојбите од 2017 година ја смести земјата на 84 место од 126 држави во светот. Од Фондот за иновации и технолошки развој не се изненадени од ваквата позиција на Македонија

Македонија падна за 23 места подолу на листата на иновативни економии во светот

Македонија падна за 23 места подолу на листата на иновативни економии во светот

Македонија падна 23 места на листата на најиновативни економии во светот. Извештајот за 2018 кој ги анализира состојбите од 2017 година ја смести земјата на 84 место од 126 држави во светот. Од Фондот за иновации и технолошки развој не се изненадени од ваквата позиција на Македонија бидејќи таа велат се однесува за состојбите во 2017 и не ги опфаќа

Македонија сериозно заостанува во иновациите

Македонија сериозно заостанува во иновациите

Земјава за само една година падна за дури 23 позиции според Глобалниот индекс на иновации на Светската асоцијација на интелектуална сопственост. Годинава Македонија се најде на 84-то место, тоа значи дека дури 83 економии се пред нашата. Сите земји од регионот се пред нас. Најдобро рангирана на Балканот е Бугарија која се најде на 37-мото место, следи

Македонија на дното во регионот по иновативност со пад од 23 позиции

Македонија на дното во регионот по иновативност со пад од 23 позиции

Embedded video for Македонија на дното во регионот по иновативност со пад од 23 позиции Македонија е последно рангирана држава од Балканот на светската листа на иновации. Нашата држава годинава е позиционирана на 84 место, што претставува пад од дури 23 позиции споредено со лани, кога бевме рангирани на 61 место на оваа листа. Минатата година полошо

Драстичен пад - Македонија заостанува во иновациите

Драстичен пад - Македонија заостанува во иновациите

Македонија опасно заостанува зад балканските држави на полето на иновациите. Најдобро рангирана на Балканот е Бугарија која се најде на 37-мото место, следи Хрватска на 41-вото место, Црна Гора на 52-рото, Србија на 55-то, па дури и Албанија која е рангирана едно место пред Македонија на 83-та позиција. Со  милионски суми македонскиот Фонд за иновации

Македонија на дното на Европа според иновативноста, со пад за 23 позиции од лани

Македонија на дното на Европа според иновативноста, со пад за 23 позиции од лани

Република Македонија е на 84-то место од 126 држави во светот според послединот Глобален индекс на иновации. Во споредба со минатогодишното рангирање Македонија има пад од 23 места и се наоѓа зад Азербејџан и Албанија, а пред Индонезија. Македонија се најде на претпоследното место меѓу европските држави, единствено подобра од Белорусија. Во окружувањето,

Глобален индекс на иновативност 2018 – кои се најиновативните земји во светот?

Глобален индекс на иновативност 2018 – кои се најиновативните земји во светот?

До 2040 година на Земјата треба да има околу 10 милијарди луѓе, па ќе ни биде потребна 30% повеќе енергија. Освен тоа што ќе треба да генерираме повеќе енергија, тоа мора да го направиме на начин кој нема да и штети на околината. Земјите од целиот свет имаат различен пристап кон овој предизвик во зависност од нивните социоекономски, општествени и политички