притисни ентер »

Земјата минатата година се вртела побрзо од годинава
Земјата минатата година се вртела побрзо од годинава

Земјата минатата година се вртела побрзо од годинава

Минатата година беа забележани 28 најбрзи денови од 1960 година, а нашата планета се вртела околу својата оска неколку милисекунди побрзо од просекот. Но, нема потреба да се грижиме за тоа, ротацијата на Земјата околу оската цело време варира затоа што врз неа влијаат промените во атмосферскиот притисок, ветровите, океанските струи и движењето на јадрото