притисни ентер »

Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата
Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата

Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата

Тоа е клучен витамин што на детето првенствено му е потребен за создавање црвени крвни зрнца и ДНК. Покрај тоа, многу испитувања покажуваат дека овој витамин е одговорен и за одржување на здравјето на нервниот систем. За разлика од другите витамини, Б-12 го нема во овошјето и зеленчукот бидејќи растенијата не го произведуваат. Наместо тоа, детето најчесто

ДАЛИ ДЕТЕТО Е ЧЕСТО УМОРНО? Замор и уште неколку симптоми се можеби последица од недостаток на Б12

ДАЛИ ДЕТЕТО Е ЧЕСТО УМОРНО? Замор и уште неколку симптоми се можеби последица од недостаток на Б12

Ако детето често се жали дека е исцрпено или уморно, освен недостаток на сон, може да му недостасува и одреден витамин во телото. Како што објаснуваат педијатрите, заморот може да биде знак за недостаток на витамин Б12, клучен витамин кој на детето првенствено му е потребен за производство на црвени крвни клетки и ДНА. Повеќе за ова прочитајте ТУКА

Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата

Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата

Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата Ако детето често се жали дека е уморно или исцрпено, покрај недостатокот на сон, може да му недостасува и витамин Б-12 во телото, објаснуваат педијатрите. Тоа е клучен витамин што на детето првенствено му е потребен за создавање црвени крвни зрнца и ДНК. Покрај тоа, многу испитувања покажуваат

Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата

Недостатокот од витамин Б-12 предизвикува чест замор кај децата

Ако детето често се жали дека е уморно или исцрпено, покрај недостатокот на сон, може да му недостасува и витамин Б-12 во телото, објаснуваат педијатрите. Тоа е клучен витамин што на детето првенствено му е потребен за создавање црвени крвни зрнца и ДНК. Покрај тоа, многу испитувања покажуваат дека овој витамин е одговорен и за одржување на здравјето