притисни ентер »

Балетот „Заспаната убавица“ е на програмата на 52. „Мајски оперски вечери“
Балетот „Заспаната убавица“ е на програмата на 52. „Мајски оперски вечери“

Балетот „Заспаната убавица“ е на програмата на 52. „Мајски оперски вечери“

Безвременскиот, волшебен класичен балет „Заспаната убавица“ преточен во прекрасната музика на Петар Илич Чајковски на 15 мај, со почеток во 20 часот, ќе биде изведен во рамките на меѓународниот фестивал 52. „Мајски оперски вечери“. Диригент на претставата е гостинот од Египет, Најер Нагуи, главен диригент на оркестарот на операта во Каиро, кореограф

Балетот „Заспаната убавица“ на фестивалот „Мајски оперски вечери“

Балетот „Заспаната убавица“ на фестивалот „Мајски оперски вечери“

На 52. „Мајски оперски вечери“ вечер од 20 часот на програмата е класичниот балет „Заспаната убавица“ на музика од Петар Илич Чајковски. Диригент на претставата е Најер Нагуи - главен диригент на оркестарот на Операта во Каиро, кореограф е Виктор Јаременко од Украина, асистент-кореограф - неговата сонародничка Тетјана Белецка, а сценограф и костимограф

„Заспаната убавица“ со првенци од софискиот балет на мајските оперски вечери

„Заспаната убавица“ со првенци од софискиот балет на мајските оперски вечери

Првенците на Софиската опера и балет, Марта Петкова и Никола Хаџитанев, ги играат главните улоги во балетот „Заспаната убавица“ од Чајковски, кој ќе се изведе вечерва (15 мај) во Националната опера и балет на 42. Мајски оперски вечери. Ќе диригира Најер Нагуи од Египет, главниот диригент на оркестарот на операта во Каиро, кореограф е Виктор Јаременко

Балетот „Заспаната убавица“ на фестивалот „Мајски оперски вечери“

Балетот „Заспаната убавица“ на фестивалот „Мајски оперски вечери“

На 52. „Мајски оперски вечери“ вечер од 20 часот на програмата е класичниот балет „Заспаната убавица“ на музика од Петар Илич Чајковски. Диригент на претставата е Најер Нагуи - главен диригент на оркестарот на Операта во Каиро, кореограф е Виктор Јаременко од Украина, асистент-кореограф - неговата сонародничка Тетјана Белецка, а сценограф и костимограф

Балетот „Заспаната убавица“ на фестивалот „Мајски оперски вечери“

Балетот „Заспаната убавица“ на фестивалот „Мајски оперски вечери“

На 52. „Мајски оперски вечери“ вечер од 20 часот на програмата е класичниот балет „Заспаната убавица“ на музика од Петар Илич Чајковски. Диригент на претставата е Најер Нагуи – главен диригент на оркестарот на Операта во Каиро, кореограф е Виктор Јаременко од Украина, асистент-кореограф – неговата сонародничка Тетјана Белецка, а сценограф и костимограф

Балетот „Заспаната убавица“ вечерва на „Мајски оперски вечери“

Балетот „Заспаната убавица“ вечерва на „Мајски оперски вечери“

На 52. „Мајски оперски вечери“ вечерва од 20 часот на програмата е класичниот балет „Заспаната убавица“ на музика од Петар Илич Чајковски. Диригент на претставата е Најер Нагуи – главен диригент на оркестарот на Операта во Каиро, кореограф е Виктор Јаременко од Украина, асистент-кореограф – неговата сонародничка Тетјана Белецка, а сценограф и костимограф

Балетот „Заспаната убавица“ вечер на фестивалот „Мајски оперски вечери“

Балетот „Заспаната убавица“ вечер на фестивалот „Мајски оперски вечери“

3 На 52. „Мајски оперски вечери“ вечер од 20 часот на програмата е класичниот балет „Заспаната убавица“ на музика од Петар Илич Чајковски. Диригент на претставата е Најер Нагуи – главен диригент на оркестарот на Операта во Каиро, кореограф е Виктор Јаременко од Украина, асистент-кореограф – неговата сонародничка Тетјана Белецка, а сценограф и костимограф

Мајски оперски вечери: „Заспаната убавица“ – безвремен класичен балет

Мајски оперски вечери: „Заспаната убавица“ – безвремен класичен балет

Безвременскиот, волшебен класичен балет „Заспаната убавица“, преточен во прекрасната музика на Петар Илич Чајковски, ќе се изведе вечерва со почеток во 20 часот во Националната опера и балет во рамките на меѓународниот фестивал 52. „Мајски оперски вечери“ Диригент на претставата е гостинот од Египет, Најер Нагуи, главен диригент на оркестарот на операта

Софиската опера и балет ќе се претстави со операта „Валкира“ на Вагнер на 52-те Мајски оперски вечери во Скопје

Софиската опера и балет ќе се претстави со операта „Валкира“ на Вагнер на 52-те Мајски оперски вечери во Скопје

Во рамките на 52-то издание на Мајски оперски вечери за прв пат на оперската сцена во РС Македонија ќе прозвучи грандиозната опера ,,Валкира” од Рихард Вагнер во изведба на солистите, оркестарот, хорот и балетот на Софиската опера и балет, јавува Трибуна. Бугарскиот Културно информативен центар во Скопје го поддржа гостувањето на Софиската Опера и