притисни ентер »

Опасностa од Бугарското вето
Опасностa од Бугарското вето

Опасностa од Бугарското вето

Впрочем не е проблем што Бугарија го саботира македонското пристапување кон ЕУ, туку проблем е што ЕУ нема желба и начин како да го обесхрабри и спречи вакво однесување на своите полноправни членки. Македонците се емотивни луѓе и веројатно тешко го поднесуваат неочекуваниот  “ладен туш” на кој беа изложени, неколку дена отткако беа одушевени поради

Драгаш: После бугарското малтретирање на Македонија, тешко може да се очекува јакнење на вербата во ЕУ

Драгаш: После бугарското малтретирање на Македонија, тешко може да се очекува јакнење на вербата во ЕУ

Македонците се емотивни луѓе и веројатно тешко го поднесуваат неочекуваниот “ладен туш” на кој беа изложени, неколку дена отткако беа одушевени поради првиот Европски пласман во фудбал, па се до една нова блокада на патот кон членството во Европската Унија. Можно е овие две работи да не се споредливи и да не ги интересираат подеднакво сите македонци,

Опасностa од бугарското вето

Опасностa од бугарското вето

Македонците се емотивни луѓе и веројатно тешко го поднесуваат неочекуваниот “ладен туш” на кој беа изложени, неколку дена отткако беа одушевени поради првиот Европски пласман во фудбал, па се до една нова блокада на патот кон членството во Европската Унија. Можно е овие две работи да не се споредливи и да не ги интересираат подеднакво сите македонци,

Влегуваат ли во сферата на криминал испорачаните бугарски уцени?

Влегуваат ли во сферата на криминал испорачаните бугарски уцени?

Токму барањето компромис за нешта каде што тоа е невозможно, бидејќи се надвор од меѓународноправниот поредок, како што е откажување од јазикот, историјата и идентитетот, ја става ЕУ во таква позиција да биде соучесник во нелегални дејства извршени против востановениот меѓународен поредок и право. Да биде апсурдот уште поголем, ЕУ бара од Македонија

Со мрсни раце грабаат бугарска историја: Како се трујат Бугарите

Со мрсни раце грабаат бугарска историја: Како се трујат Бугарите

Текстот “Играта со влегувањето на Македонија во ЕУ” напишан од Бојан Чуков, а објавен на 19/11/20 во бугарскиот магазин за политичка култура infacto.bg е добар пример кој објаснува зошто соседите имаат толку голем анимозитет кон своите пријатели во Македонија иако Македонците никогаш не ги окупирале, убивале, зстварале, ваделе нокти со клешти ниту

Гаранции за легитимирање  на криминалот

Гаранции за легитимирање на криминалот

Јасминка Павловска Статусот на Бугарија како земја-членка несомнено ѝ дава привилегирана позиција во уцените што ги испорачува спрема Македонија како земја-кандидатка, но индиферентноста на ЕУ спрема криминално-уценувачкиот однос на нејзината членка, на свој начин ја прави и ЕУ соучесничка во криминалот спрема меѓународното право. И, секако, кон Македонија

Вето за ЕУ и обединета Европа

Вето за ЕУ и обединета Европа

По ланското вето на Макрон, дојде и очекуваното вето од „Микрон“. Европски ситната Бугарија ја блокираше Македонија во отворањето на преговори со ЕУ. Во исто време Унгарија и Полска, на кои сега им се придодаде и Словенија на Јанша, го блокираат буџетот на ЕУ, бидејќи не им се допаѓа неговото поврзување со клаузулата за владеење на правото. На тој

Вето за ЕУ и обединета Европа

Вето за ЕУ и обединета Европа

Фактот дека Македонија е во сфера на интерес на САД и Германија, нуди надеж дека нејзиниот интегративен процес во ЕУ и кон Запад можеби накратко ќе биде закочен, но стратешки не може да биде запрен. Пишува Ивор Мицковски По ланското вето на Макрон, дојде и очекуваното вето од „Микрон". Европски ситната Бугарија ја блокираше Македонија во отворањето

Нова Европа:  Македонија “Најнова балканска хорор приказна”

Нова Европа: Македонија “Најнова балканска хорор приказна”

Преморената со премногу обврски Германија може да не испорача почеток на преговори за Македонија до декември, анализира директорот за глобални економски работи во ИПЕДИС Алек Мали за влијателниот бриселски портал Нова Европа. Според анализата претседателството на Германија во ЕУ завршува за нешто повеќе од еден месец а списокот на нерешени сериозни

Полскиот парламент одобри вето за долгорочниот буџет на ЕУ

Полскиот парламент одобри вето за долгорочниот буџет на ЕУ

Резолуцијата е усвоена со 236 гласа „за“, 209 „против“ и еден воздржан. Будимпешта и Варшава во понеделникот ја блокираа седумгодишната буџетска рамка на ЕУ за 2021-2027 година , односно  планот за обновување што бил договорен во јули, отворајќи го патот за потенцијална голема криза во услови на вториот бран на пандемијата на ковид-19. Тие се спротивставуваат